Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Той оставя 6-годишна дъщеря сираче
Обновена: 3 юни 2020 09:01 | 2 юни 2020 09:43, Нели Христова
388
Кой беше Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

Вече седми ден протести в САЩ искат справедливост за смъртта на Джордж Флойд. Вече в 40 града и 23 щата има шествия, на които се настоява за край над полицейското насилие над афроамериканци. За да се справят с тях, властите помолиха националната гвардия за помощ и наложиха вечерен час. Той обаче не се спазваше, за това над 4000 американци бяха арестувани. Сред тях има и световно известни звезди, като актьорът Коул Спроус. Певицата Холзи пък бе ранена от шрапнел и гумени куршуми.

Още по темата

Вчера 9 камиона с военни се появиха пред Белия дом. Срещу протеста, който бе мирен, започна да се стреля с гумени куршуми и сълзотворен газ, за да може Тръмп да отиде на църква. Това допринесе за ескалиране на напрежението. Изведнъж светлините на Белия дом изгаснаха. Все още никой не знае защо, но се твърди, че това действие се е предприело за да може тайните служби и снайперистите да виждат по-добре хората.

Но кой бе Джордж Флойд - мъжът, чиято смърт подпали Америка?

"Не мога да дишам", това са думите, които се отпечатаха в съзнанието на всички американски граждани, а и на хората по света. Чернокожият мъж бе задушен, след като полицай притисна с коляно врата му. Според аутопсията, не само той, но и останалите двама полицаи, са допринесли за смъртта на Флойд.

Те били повикани, тъй като от магазина, в който 46-годишният мъж пазарувал, се усъмнили, че той се е опитал да си плати с фалшива банкнота от 20 долара. Флойд оставя шестгодишна дъщеря сираче в Хюстън.

Джордж Флойд е роден в Северна Каролина, но отрасва в Хюстън. Той е звездата на футболния отбор в гимназията му, където се запознава със Стивън Джаксън - баскетболен играч от НБА.

"Той беше страхотен човек, винаги ме подкрепяше", казва Джаксън, който нарича Флойд "свой брат". Флойд също е част от хип-хоп движението в Хюстън. През 90-те той записва музика под псевдонима Big Floyd.

Но приятелите на Флойд разказват, че той така и не успява да намери истински шанс за развитие в Хюстън. За това през 2007 година срещу него са повдигнати обвинения за въоръжен грабеж и влизане с взлом. Той прекарва 5 години зад решетките.

Когато излиза от затвора през 2014 г. Флойд отива в Минеаполис със свой приятел. Там намира сигурна работа като шофьор на ТИР и охрана в нощен клуб. В същия този нощен клуб работи и убиецът му.

Според шефа му, "всички обичали Флойд", но когато пандемията настъпила, той трябвало да го освободи, заедно с няколко други служители. Джордж се опитвал да оцелява, но като много други американци не успявал.

"Омръзна ми да виждам как чернокожи мъже умират", казва брат му, избухвайки в сълзи. Той се опита да се свърже с Доналд Тръмп, за да поиска справедливост. Президентът дори не го остави да говори. За това не е изненада, че протестиращите се събраха и пред Белият дом и принудиха Тръмп да се скрие за кратко в бункера под масивната сграда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


388
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
46
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
Напушва ме един рев, другия път да плаща с карта.