Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите

Напрежението в САЩ ескалира, полицейска кола се вряза в тълпа
Обновена: 2 юни 2020 18:59 | 2 юни 2020 18:45, Петя Славова
219
Тръмп заплаши, че ще прати армията да потуши протестите
Снимка: БГНЕС


Президентът Доналд Тръмп заплаши, че ще изпрати армията, за да потуши нарастващите граждански вълнения в САЩ, заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, починал от ръцете на полицейски служители.
Тръмп каза, че ако градовете и щатите не успеят да контролират протестите и да "защитят жителите си", той ще разгърне армията и "бързо ще реши проблема за тях", предаде BBC.

Протестите срещу смъртта на Джордж Флойд ескалираха през последната седмица. Кандидатът за президент Джо Байдън разкритикува Тръмп: "Няма да позволим на нито един президент да укроти гласа ни", заяви демократът, като се позовава на конституцията на САЩ, която гарантира свободата на събранието на протестиращите. Междувременно The Independent публикува видео, в което се вижда как полицейска кола се вряза в тълпа.

 

В Лас Вегас десетки бяха ранени, когато властите използваха сълзотворен газ и сила, за да разпръснат протестиращите, които вече напират в над 75 града.Междувременно четирима служители бяха застреляни и ранени в понеделник вечер по време на безредици в Сейнт Луис, Мисури.

В Чикаго двама души бяха убити на фона на вълненията при все още неизяснени обстоятелства. Шефът на полицията в Кентъки, беше уволнен, след като служителите на реда стреляха в тълпа в неделя вечер, убивайки собственика на магазин, намиращ се наблизо.

Австралийският премиер Скот Морисън поиска разследване на предполагаемото нападение от страна на полицията на двама австралийски журналисти, отразяващи протестите във Вашингтон.

Музикалните канали и известни личности обещаха да отбележат Blackout , като направиха пауза за осем минути. Точно толкова бе времето, в което полицаите са били натиснали Флойд на земята.

Още по темата

Протестите стартираха, след като се видя как органите на реда убиват тъмнокожия, който е легнал и им казва, че не може да диша, докато единият от полицаите си слага крака на врата му. Служителят е обвинен в убийство от трета степен и ще се яви в съда следващата седмица. Други трима полицаи са уволнени.

Случаят "Флойд" възпламени невиждан до този момент гняв, заради полицейските убийства на тъмнокожи американци и расизма. За мнозина възмущението отразява и години на безсилие от социално-икономическото неравенство и дискриминация, не на последно място в самия Минеаполис, отбелязва още BBC.

Отговорът на Тръмп е, че"всички американци са били правилно разстроени от бруталната смърт на Джордж Флойд", но каза, че паметта му не трябва да бъде "удавена от гневна тълпа".

Той определи сцените на грабеж и насилие в столицата като "пълен позор". Той също така се закани да изпрати хиляди тежко въоръжени войници, за да спрат нападенията и „безсмисленото унищожавате на имущество”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


219
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
0
 
19
 
! Отговори
ъцз преди 3 години
тук ако бием *** посланичката на САЩ реве че това е расизъмЕС реве че е расизъмразни НПО-та реват че е расизъмв САЩ бият *** никой от тези не реве че това е расизъм поредните нагли двойни стандарти
122
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, па нек се тепат, щом мгие кеф.
121
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Байдън марионетка на Пекин 1.5 млрд китайци са гладни тва няма изхранване.Ще ви изядат скоро.
120
5
 
6
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Сега да сложим малко ред :))))1. Тия безредици са си борба черните да бъдат третирани по-справедливо, включително и да не ги убиват просто за развлечение (т.е. за повече демокрация)2. Има някакви бандитски групи, които използват протеста 3. Дончо се занимава с тия бандитски групи, докато Демократите се опитват да изкарат, че се занимава с мирните протестиращи4. Протестите след максимум 10 дни ще са свършили5. Мародерите ще бъдат намерени и .... нали6. """ за КомунизЪма, олеВъпроси?:)
119
4
 
12
 
! Отговори
ъцз преди 3 години
ама защо използват сила срещу мирните протестиращи? защо потушават бунтове със сила? ако това не бе САЩ а неудобна за тях страна щяхме да четем режима използва сила срещу протестиращите
118
6
 
9
 
! Отговори
Барселона преди 3 години
Защо се допусна да ескалира ситуацията.Не за първи път полицаи превишават правата си спрямо черните...говорим за убийства,не за дребни неща като в БГ.Рано или късно това щеше да се случи.Нека пак да изберат този Неадекватният....
117
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Яко кютек.А нашите мисиpки ланкаха, че било вълнения.
116
1
 
12
 
! Отговори
Да де преди 3 години
Щом Байдън *** става ясно кой се опитва цветни революции да прави.С О Р О С на ковчег мирише,но след него и потоп.
115
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да изпрати по един Ейбрамс да им се вреже у левичарската тълпа.
114
3
 
14
 
! Отговори
2LOOP преди 3 години
СЕГА БАЦЕ НЕ МОЖЕ И В ЩАТИТЕ ДА ИЗБЯГА ОТ ТОЛУПИТЕ.НО БАЦЕ СИ ИМА УРУГВАЙ КАТО БЕКЪП.ТОЙ Е ГАНКСТЕР ТОЙ ГИ РАЗБИРА НЕ Е ПОЛИТИК ИЛИ ДЪРЖАВНИК.МАФИЯТА има ТЕРИТОРИЯ меридианът 24 източна дължина и паралелът 42 Щото това не е ДЪРЖАВА ТУКА Е Gangsta's Paradise
113
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е мончо пасито с трабанта да изрази възмущението си колко е недемократично това? Не беше ли той, който хвалеше америка и нато?
112
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай ви Тръмп пак ще им го нaxeндри на всички самозабравили се в печалбарство снoбoве
111
5
 
5
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 103 - е как така не си живял и учил в любимата ти Мада Ръша - земния Рай? Минал си ти покрай Америка.
110
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гледам 60% са бели на протестите. Не е расов а социален проблема. Милиардерите трябва да увиснат на въжето май
109
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ тръна по пътя на Либия, Египет, Тунис..Интересно ми е само накрая Тръм ще го обесят ли като Садам или ще го разтрелят като Кадафи?
108
2
 
3
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До българин - а ти малко смени тона. Това, че си се накичил с родолюбив ник не ти дава право да говориш от ничие име, или да поучаваш някой. Хората си имат мнение и си го изказват.
107
2
 
4
 
! Отговори
ПРИЗИВ преди 3 години
Президента Плевнелиев набира Доброволци за Войници - организира се Окупация на САЩ .
106
3
 
8
 
! Отговори
Вампирите преди 3 години
от Комунистическият Интернационал ръковмоден от Пекин са Ожаднели за Кръв, Уханката дето пуснаха им беше малко - ненаситни са!!
105
7
 
8
 
! Отговори
Krom преди 3 години
И ще я изпрати. Това е президентска република. Армията е подчинена на Върховния си главнокомандващ и ще си свърши работата. Бързо ще отстранят мародерите които основно се конфронтират. Това което става там, със сигурност има външна намеса. Така че, хайде да не я мислите Америка. Достатъчно е силна сама да си реши проблемите.
104
5
 
7
 
! Отговори
batmario преди 3 години
Докато ние мечтаем с цветя в ръка по паметниците днес и слушаме речи колко сме големи-Янките действат...