Протестите и COVID-19 няма да свалят Тръмп от властта

Шансовете му за преизбиране растат, смята експерт
3 юни 2020 21:30, Петя Славова
168
Протестите и COVID-19 няма да свалят Тръмп от властта
Снимка: БГНЕС

Шансовете на президента на САЩ Доналд Тръмп да бъде преизбран през ноември тази година се увеличават поради протестите и безредиците, обхванали страната, заявява Надя Браун, доцент във Факултета по политически науки и афроамерикански изследвания към университета "Пардю".

Повече от седмица масовите протести и безредици продължават в Съединените щати след смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд в Минеаполис от ръцете на полицаи. Тръмп се застъпва за решителни действия за възстановяване на реда и призовава губернаторите на щатите да ангажират военните, с което не всички са съгласни.

Шансовете растат

"Мисля, че има голям шанс за победа. Ако ме бяхте попитали за това преди смъртта на Джордж Флойд, бих му дала по-малък шанс предвид това как реагира на пандемията COVID-19", каза Браун в интервю за РИА Новости.

Сега, по нейните думи, на фона на вълненията, броят на тези, които споделят подхода на Тръмп, нараства, въпреки че преди това "не са били във възторг от него".

Още по темата

Според нея проблемът с расизма и насилието на полицията ще бъде един от основните на предстоящите избори.

Браун каза, че „чисто математически“ кандидатът на демократите Джо Байдън не би могъл да спечели изборите без подкрепата на афроамериканските избиратели. “Байдън трябва да излезе и категорично да осъди тези незаконни убийства”, сигурна е експертката. Освен това, според нея, Байдън трябва да наблегне на връзката си с Барак Обама, както и да назначи афроамериканец за вицепрезидент.

Проблемите остават

Говорейки за причините за такива масови протести, Браун отбелязва, че през последните месеци афроамериканската общност изпитва сериозни икономически проблеми, причинени от пандемията от коронавирус, и в резултат "бедните са станали още по-бедни". Конфликтът обаче се основава на традиционните проблеми на цветнокожото американско население, тоест „системното неравенство“, както и липсата на "справедливост и прозрачност" по отношение на него от страна на властите.

"Афроамериканците искат равностойно място в американското общество… Всичко, което искат е да бъдат третирани като белите. Ние също вярваме в демократичните ценности, на които се основава тази страна", казва Браун, също принадлежаща към афроамериканската общност.

Тя обаче пояснява, че расизмът изначално е присъствал при създаването на САЩ, като се има предвид, че афроамериканците са били роби и не са имали никакви политически права.

"Мисля, че ще видим по-силни сблъсъци с органите на реда и Националната гвардия, преди ситуацията да се подобри", казва Браун, цитирана от БГНЕС.

Цветнокожото население на Съединените щати, което представлява не повече от 20% от населението на страната, традиционно подкрепя демократите. Има обаче такива, които гласуват за републиканците и за Тръмп. Голям скандал предизвика през май безразсъдното обръщение на Байдън към афроамериканците: „ако не гласувате за мен, не сте черни“. За това той трябваше да се извини по-късно.

Във вторник на фона на безредиците американският президентски съветник Келиан Конуей призна, че в страната има “институционален расизъм” и няма равенство за всички хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай пepyшан перчемлията ще мине през огън и кръв само да докопа втори мандат.Но няма нищо чудно в това. Какво искаш от държава събирана от кол и въже?
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само путин може да го свали от властАма те вече са се уговорили. Дони няма да пикае по килимите из хотелите в Москва и ще може да си запази втория мандат
39
4
 
4
 
! Отговори
KRADLIFFOTO GOFFETO преди 3 години
Разследванията на каталунската полиция и на антикорупционната прокуратура за мрежа за пране на пари с произход от България, в които се появява министър-председателят на тази страна Бойко Борисов, водят до руския гражданин Александър Чаушев (в оригинала на статията името е изписано като Чавсев б.пр.), който фигурира като мажоритарен собственик на Numin Invest SL,
38
3
 
7
 
! Отговори
KRADLIFFOTO GOFFETO преди 3 години
Полицията е следила и снимала къщата и магазина за дрехи в Барселона в продължение на дни през 2019 г. Така се доказва, че ексмоделката използва за придвижванията си из града луксозно бяло порше Macan. Агентите я фотографират, когато тя излиза от къщата, шофирайки.Колата е регистрирана на фирмата EMA_BGS SL същата, която контролира магазина за дрехи. Докладите на антикорупционната прокуратура твърдят, че колата е оценена на над 70 000 евро и е закупена на лизинг през февруари 2017 г. през банка в Барселона. Полицията сочи, че това плащане е в дисонанс със загубите на магазина и на фирм
37
2
 
4
 
! Отговори
KRADLIFFOTO GOFFETO преди 3 години
След една година разследване каталунската полиция стига до заключението, че в Каталуня са направени инвестиции, които надхвърлят пет милиона евро. Парите идват в Испания през двете разследвани компании. Агентите не са намерили данни, които да доказват, че моделката и баща ѝ имат законни доходи, отговарящи на този начин на живот. В своите доклади пред Антикорупция те припомнят твърденията в жалбата, че парите биха могли да са свързани с недекларирани средства на част от висшите служители на българското правителство, включително и Борисов.Едно порше за 70 000 евро
36
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До POLUSIONERSAK SMYYRTБайраме стига си дрънкал ами направи нещо бе пу.ьо.
35
3
 
2
 
! Отговори
POLUSIONERSAK SMYYRT преди 3 години
Пo-Тъпo ЖИВOТНO oт МИЛИЦИOНEРA Тoвa e Caмo ПAЗAРДЖИШКИЯ МИЛИЦИOНEР ! Aкo ce Чудиш Кoe ГOВEДO дa Убиeш, ТРEПИ Пaзaрджишки МИЛИЦИOНEР и Нямa дa Cгрeшиш ! МЪРШA, ИЗРOД, ИЗМEТ, УТAЙКA, ***, ГAД, CУРOГAТ, ДEГEНEРAТ, ПOДЧOВEК, C EДНA ДУМA МИЛИЦИOНEР, C ДВE ДУМИ ПAЗAРДЖИШКИ МИЛИЦИOНEР ! КAЗAХ ! bulgаryа.gа/pоliсе
34
3
 
3
 
! Отговори
OSTAVASH BEZ GENETAL преди 3 години
Вие Какво си Помислихте ? Съпругата П Р О С Т И ТУ Т К А, П А Ч А В Р А, K У Р В А, ДОНОСНИК в ДАНС ! Съпругът K О П Е Л Е, М И Н Е Т Ч И Я, СВОДНИК, НАРОКТРАФИКАНТ в ГДБОП ! Семейство И з с р а л о МИЛИЦИОНЕР е Бракувано Семейство, от Него Нищо не Става и Трябва да се ЛИКВИДИРА ! Нe ПРOCТ(o)МИЛИЦИOНEР a ПAЗAРДЖИШКИ МИЛИЦИOНEР !
33
2
 
2
 
! Отговори
BANHALQNSKII KRAAADE преди 3 години
КУРОНЯСАНАТА Пачавpа от ГЕРБ Даниела Малешкова се Оказа Заместничка на AЙДУКA Марин Рачев-Кмет на Град Септември ! https://***/web/files/articles/194456/gallery/D.Maleshkova.jpg ПРЕСТЪПНИКА Марин Рачев е Ортак Със Шефа на Пазарджишките Koпелета от ГДБОП Георги Грозданов ! https://s27.postimg.cc/439jhicqr/MVR.jpg Жена му Украинската П Р О С Т И Т У Т К А Олга Грозданова Обслужва Фирмите на Рачев и Всички Пазарджишки Ц И Г A Н И Счетоводно..
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и двамата кандидат президентиса кукли на конци на една и същи задкулисни формациикоито командват светат.е няма значение кой ще избератсъздават шоу за глупаците и им раздават кредитикато с това ги впладеят и контролиратт.е те са робино не го осъзнавата вие сте последователи на американската системат.е сте още по кухи и от тях
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че след някакъв процент различни етноси всяка мулти-култи държава става нестабилна! Тръмп видя това и просто удари спирачката, също както видя Китайската заплаха - да може да говори на по-*** език, но е велик лидер според мен и ще спечели следващите избори!
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрастията ще гласува само, защото един човек е убил друг. Стражите са станали убици. Компютърния код е спуснат демокрастите са хора песпособни да виждат истината суеверни, зле образовани, доверчиви и вярват на всеки авторитет като САЩ, който нон-стоп ги облъчва със манипулиращи програми от телевизията. Сега когато лъсна *** на САЩ какво ще кажете демокрасти ?
29
1
 
8
 
! Отговори
Математик преди 3 години
Едно време знаех едно момче в началото на 90-те години, който се пропи затова, че не можа да спечели от лотарията зелена карта. Тогава положението у нас беше ужас, в допълнение нямахме право да работим в западна Европа.Оказа се, че най-големи късметлии бяха онези, които отидоха в САЩ в началото на 90-те, направиха пари, върнаха се тук и си купиха по 2-3 апартамента още преди да поскъпнат жилищата.При сегашната обстановка едва ли бих отишъл в САЩ дори да нямаше никакви ограничения за българи.
28
12
 
3
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
Само ГЕРБ! :):):) ПОБЕДА! :):):):)
27
3
 
7
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Америка бавно се връща към класическия либерален модел. Извратеняците и тарикатите си отиват. Тръмп е надеждата!
26
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този още не е изтрезнял от белината дето я шораше гледам!
25
3
 
7
 
! Отговори
демокрация преди 3 години
Democracy (Greek: δημοκρατία, dēmokratiā, from dēmos 'people' and kratos 'rule') демег народовластие.А Бай Дончо си пада малко диктатор.Интересно дали ще се самобомбардират -като всички страни които подпалиха последните 30 години?
24
2
 
2
 
! Отговори
тоя откачи преди 3 години
Неграмотния тук получи нервен пристъп като прочете новината. Сменяй работата ако имаш достатъчно акъл да не работиш за 610 лева. Ако не страдай.
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А дали ядрото заслужават равностойно отношение е въпрос, който тази п а ч а не поставя. Блек дифендинг блекс....
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До EL PATRON DEATH ZAА ти защо си мислиш,че афроамериканците и латиносите не се чувстват също американци и ще работят срещу държавата си?Грешиш,тези хора,родени там, не се чувстват африканци или европейци или латиноси,а американци.