Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ

Корените му могат да бъдат проследени до 18 век
5 юни 2020 20:12, Нели Христова
111
Бруталното полицейско насилие е дълбоко вкоренено в историята на САЩ
Снимка: БГНЕС

Убийството на Джордж Флойд не е нещо необичайно - през последните години няколко трагедии в Америка доведоха до създаването на движението Black Lives Matter. Но напрежението между чернокожите и бялата полиция в САЩ съществува от векове, а началото му може да се проследи чак до 1700-те години.

18 век - Патрулите за роби

Има два истории за това, как се формират съвременните правоприлагащиоргани в САЩ.

Корените на полицията в Южните щати са именно в така наречените "патрули за роби". Белите дробоволци са били упълномощени от държавата да прилагат насилие и да връщат обратно роби, които са избягали. Потушавали са въстанията на чернокожите и са наказвали онези, които са нарушавали робските закони.

Първият такъв патрул е създаден през 18 век в Южна Каролина, а всеки щат, който не е премахнал робството, бързо се сдобил с тях. Белите мъже имали право да влизат в домовете на хората, независимо от расата или етническата принадлежност, ако заподозрат, че те крият чернокожи роби.

По-известните предшественици на съвременните правоприлагащи органи обаче са централизирани общински полицейски управления, които се формират в началото на 19 век. Те се появяват първо в Бостън, а скоро и в Ню Йорк, Олбани, Чикаго, Филаделфия и останалите щати. В първите полицейски управления преобладават бели мъже, които са по-фокусирани върху реагирането на безредие, отколкото на истинска престъпност.

20 век - белите и черните не могат да стоят на една маса

През 20 век в полицейските части вече има шепа цветнокожи полицаи, но те патрулират само в кварталите, в които има чернокожо население.

Краят на патрулите за роби идва след гражданската война. В следващите три години чернокожите следват стриктни правила - има определени места, на които могат да работят, определени суми, които могат да взимат, места, на които да живеят и дори лимит на това до къде могат да пътуват. Тези "черни кодове" бързо стават нелегални. Но две десетилетия по-късно се появяват законите на Джак Кроу.

В продължение на 80 години чернокожите и белите нямат право да седят на една маса. За тях има различни обществени сгради като училища и библиотеки. Чернокожите, които се озовавали на място, предназначено за белите, ставали жертва на изключителна полицейска бруталност. Властите не предприемали действия, когато белите линчували цветнокожите, дори и те да са невинни. Никой не съдел и полицаите, ако се стигнело до там, че да убият чернокож човек. 

Големи бунтове, породени от насилието на властите срещу чернокожите в САЩ е имало през 1939 г., 1949 г., 1963 г., 1965 г., 1991 г.  В страната, в която всички би трябвало да са равни, борбата за равенство продължава и до днес.

Навярно за онези, които са прекарали векове в това да репресират чернокожите, е най-трудно да се променят.

Расизъм през последните няколко десетилетия

Не всички полицаи са лоши. Не всички биха убили невъоръжен чернокож мъж или биха стреляли с гумени куршуми срещу протестиращи. Но много са онези, които проявяват насилие над обикновените граждани. А през последните години това се случва не само срещу цветнокожи. Много организации с власт стоят именно зад тези полицаи, които решават да прилагат сила. Почти винаги те успяват да се разминат с тежко наказание и дори не са освободени от работа. А ако се стигне до там - те просто сменят участъка, в който работят.

В Америка има 1800 различни полицейски части. Според данни на BBC, в Калифорния е нужно между 24 и 48 седмици, за да станеш полицейски служител. А в Северна Каролина са ти нужни 16 седмици и половина, за да получиш значка - наполовина по-малко, отколкото да получиш лиценз за бръснар в щата. 

Има по-голяма вероятност да бъдеш убит от полицията, ако си черен, отколокто бял. Това показват не едно и две изследвания. Според данните на университета в Станфорд, органите на реда дори спират за проверка повече автомобили управлявани от чернокожи, отколкото от бели, при положение, че афроамериканците са едва 12% от населението на страната.

Движението Black Lives Matter се роди през 2013 година. И тогава, подобно на протестите днес, хората излязоха на улиците, за да търсят справедливост и край на полицейското насилие. Смъртта на Джордж Флойд напомня много на гибелта на Ерик Гарнър, който издъхва по време на арест през 2014 г. Неговите последни думи също са "Не мога да дишам".

Месец след смъртта на Гарнър в Мисури също започват протести. 18-годишният Майкъл Браун е убит от полицаи. През август 2014 г. куршумите на органите на реда в Лос Анджелис попадат в Езел Форд. Следват убийствата на 28-годишният Акай Гърли в Ню Йорк, 12-годишният Тамир Райс в Клинвланд през ноември същата година. Но кръвта, пролята само през 2014 г., не свършва до тук.

На 20 октомври полицаят Джейсън Ван Дайк изстрелва 16 куршума в тийнеджъра Лакан Макдоналд в Чикаго. Момчето носело нож и всеки би си казал, че полицаят се е уплашил за живота си. Но всъщност не е така - Ван Дайк е стрелял от 3 метра в момчето, което не го заплашвало по никакъв начин.

През 2015 година започват протестите "Кажи името й", подтикнати от движението Black Lives Matter, които са в чест на жените и момичетата, убити по време на полицейско насилие. Същата година, през ноември, Минеаполис отново гори заради убийството на 24-годишният Джамар Кларк, който е застрелян от полицаи.

През 2016 година в Северна Каролина е обявено извънредно положение, след като протестите заради убийството на 43-годишният Кийт Скот излизат извън контрол. През март 2018 година избухват масови протести в Калифорния заради Стефон Кларк, който е убит в градината на баба си.

Това са само част от случаите, които водят до гнева, който днес всекидневно изкарва протестиращите на улицата във всички щати на Америка. За да се събуди този гняв, е нужна дори и най-малката провокация, както ни показа случилото се в един топъл ден през май.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
0
 
1
 
! Отговори
До 92 преди 3 години
Бих добавил и че създадено от "белите" възползвайки се от робски труд и не става дума само за Америка. Освен това все още по един или друг начинмного от "големите сили" прибират "таксите" от държавите, който са владеели (под формата на ресурси или директно в кеш).
89
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Статията добре спомена, че афроамериканците са 12% от населението, но удобно забрави да спомене, че те са отговорни за около 60% от регистрираните престъпления. В САЩ, както и в България, е пълно с различни малцинства, но кой знае защо, и те и ние си имаме проблем с точно по едно от тях.Когато имаш хора, които ги влече единствено бабаитлъка, дрогата, оръжията, кражбите, мародерствата, не ходят на училище, и при най-малкото нещо стрелят срещу полицията...какво отношение трябва да има към тях!?
88
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Димитър ГеоргиевПоне 80 % от всичко стойностно на този свят е създадено от белите християни.------Това не означава, че лично ти имаш някакъв принос.
87
2
 
1
 
! Отговори
До Избягал от Българ преди 3 години
мнението ти е преведено с Гугъл Транслейт на български, личи си по словореда. че има много прocтаци и живеещи в средновековието у нас е вярно, но също както и в други страни това са масово общи работници, сотаджии и подобни немотивирани да успеят индивиди, каквито има навсякъде по света. има и много посредствени хора с претенции, които не са наясно, че арабските държави в Северна Африка се справяха добре до цветните революции, и няма как да твърдят, че ни една държава в Африка не е читава.
86
5
 
5
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
нация от убии-ци по генезис пръснали са бази и оръжие по света да изтребватчовечеството никои не ви иска махаите се от балканите и черно море
85
2
 
6
 
! Отговори
гост преди 3 години
Познайте защо черните не стават полицаи? От 4 полицая, поне един можеше да е черен. Защото те не искат да вършат рискована, отговорна и тежка работа. Те са с привилегии и често заемат длъжности, за които не се иска тежък и рискован труд. Ако не са образовани - стават пазачи. Ако имат образование - тогава са назначавани на добри длъжности с предимство. Сега се борят за още привилегии - дори да станат недосегаеми.
84
3
 
11
 
! Отговори
Димитър Георгиев преди 3 години
Поне 80 % от всичко стойностно на този свят е създадено от белите християни.Останалото от азиатците-не мюсолмани.Факта, че в Африка няма нито една просперираща държава е достатъчно показателен.Единствената силно развита във всяко едно отношение беше ЮАР, но докато управляваха белите.Днес това е една напълно съсипана от корупция,беззаконие и престъпност държава,мощно устремила се към дъното.За другите да не говорим.
83
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите търсят начини да накарат властта да им обърне внимание. Вандализмите са едни от начина.
82
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А какво има общо с убийството....да рушиш коли и грабиш магазини ,за къв расизъм говорят тия по телевизиите,но май имат рекспект към руски магазини и ресторанти ,знаят ще ядат дървото
81
15
 
9
 
! Отговори
Избягал от България преди 3 години
Дойдох от интерес и се убедих. Пълно с расистки необразовани коментари. Голяма част от българите винаги са били диваци и необразовани, но с много мнение. Първи ще викат в чужбина, че се отнасят към тях като хора втора ръка, но нямат място за човещина към по-слабите в себе си. Когато един човек е рестуван за това, че е платил с 20 фалшиви долара, които дори не се знае дали не ги е получил в магазина отсреща, не се седи върху него за почти 9 минути. Извинявам се само на хора, които не мислят.
80
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Втората част на изречението черните животи имат смисъл е: белите животи, не.
79
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туй с дикриминацията е толкова фалшиво, че не трябва да се коментира дори!Някой да е забранил на черните да учат, да им е забранил достъп до образование, армия, полиция, университети и пр.Съдбата на черните е в техни ръце, но много от тях обичат да мързелуват, да се друсат, да крадат, да стават гангстери и пр.Вместо да стават все повече американци, те обратно, показват се повече като африканци и искат на направят САЩ джунгла. Ама няма да стане и с Тръмп, и без Тръмп!
78
3
 
0
 
! Отговори
Наско преди 3 години
Както и тук се получава манипулиране чрез "селекция "на материали от САЩ .А истината няма как да се научи от платени списвачи .Това е всичко в техният свят - пари. Има в ютюб информация за театъра ,който се разиграва сега. Има и добитъци ,които просто им трябва някаква идея или причина и са готови на всичко .И така тълпата става онова ,което кукловоди са заложи в люпилниците _фей сбук и други . Първосигналното поведение на хората работи . Има информация ,че лицето причина за протестите е жив .
77
5
 
6
 
! Отговори
Край преди 3 години
Ако не им харесва да емигрират в Либерия Там няма дискриминация
76
4
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 81Това за Конго го кажи на децата, на които белгийците около 1900-ната са рязали ръце, понеже не са работели здраво по плантациите... и после белгийският крал леополд 2 е пращал отрязаните крайници като коледен подарък на видните белгийци... да ти кажат те, колко са благодарни.ПП. Не говоря за убийствата, заради ценни за щатите суровини, от белгийците през 60те...
75
0
 
6
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Тра-ла-лаИмаш нет, потърси малко и ще разбереш!Статията на Нелито има някои неточности, например - в полицията преобладавали предимно бели мъже, всъщност са били само бели мъже, какво е това преобладаване :)
74
2
 
9
 
! Отговори
Тра-ла-ла преди 3 години
Така представени нещата, излиза, че насилието над *** е безпричинно. Върви си някой *** по улицата, идва полиция и започват да го бият. Така ли е?!
73
2
 
3
 
! Отговори
info преди 3 години
Насилието принуждава към уважението на институциите и моралните норми и не бива да се прилага за политически
72
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки живот има смисъл ......този на почтените хора би трябвало да има най-голямо значение, но в действителност честните и неарогантните хора са най- незащитени. Аз чета коментари на ангосаксонци по този случай и виждам, че не всички са съгласни с тоталното защитаване на афро американците. Даже повечето не са съгласни.Предимно ги защитават знаменитостите - които се водят от идеалистични подбуди.
71
7
 
18
 
! Отговори
Надя преди 3 години
Няма лошо. Тръмп може да си го позволи, като един мъдър политик. Трябва още да стегне черните. Полицията е доста мека с тях, но с удвоени усилия може да се вкара в пътя тази разхайтена cгaн.