В Минеаполис: Не COVID-19 уби Джордж Флойд, а пандемията от расизъм

Първа официална проява с песни в памет на чернокожия мъж
5 юни 2020 10:18, Петя Славова
76
В Минеаполис: Не COVID-19 уби Джордж Флойд, а пандемията от расизъм
Снимка: БГНЕС

Първата официална проява с песни и хвалебствени слова в памет на Джордж Флойд се проведе в Минеаполис, където чернокожият мъж бе убит от полицаи, съобщи БТА, позовавайки се на ДПА.

Тялото на 46-годишния Флойд бе в затворен ковчег на сцената в зала на Северния централен университет, а зад нея на стената имаше негово изображение в графити стил.

"Не пандемията от коронавируса уби Джордж Флойд... Уби го добре познатата в Съединените щати пандемия на расизма и дискриминацията", заяви на церемонията семейният адвокат Бен Кръмп, цитиран от Франс прес.

Тримата полицаи, на които бяха повдигнати обвинения в помагачество при убийството на Флойд, се явиха днес в съда за пръв път, предаде Ройтерс.

Още по темата
Обявена им е гаранция в размер на 1 милион долара. Ако бъдат признати за виновни, те ще лежат до 40 години в затвора.

Техният колега Дерек Човин, който притисна с коляно врата на Флойд в продължение на близо 9 минути, след което чернокожият мъж почина, и вече бе обвинен в убийство, не се яви днес в съда. Той трябва да се яви на 8 юни.

Губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че подкрепя масовите протести заради убийството на Флойд, но изрази опасение, че те може да ускорят разпространението на коронавируса и призова демонстрантите да се изследват.

Официални лица в Чикаго изразиха подобни опасения и призоваха демонстрантите да се поставят под карантина за 14 дни.

Властите в столицата Вашингтон и Лос Анджелис, втория по брой на населението град в САЩ, отмениха заповедите за полицейски час, издадени заради безредиците след убийството на Флойд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
17
 
! Отговори
картоф компиров преди 3 години
защо никой не говори за обратния расизъм на черни срещу бели,който съвсем отговорно мога да заявя,че е дори по-разпространен...а в българия на роми срещу българи.един пример ще ви дам от самоков.преди няколко години общината рещи да направи за ромите мултифункционално игрище...естествено с държавни пари!работниците,които с много любов и усърдие го построиха бяха 100 % българи.само за няма и един месец и всичко беше унищожено от ромите.същото се случи и с новата ромска детска градина в самоков.
25
0
 
2
 
! Отговори
Лошия преди 3 години
До Анонимен 27Относително е!Ние например като видим черен, тоест от малцинството и веднага....че били такива онакива и т.н.Само че има и българи по чернички, пример премиера ни, но не ни прави впечатление, защо ли? хахах....Всичко е до това как се държи човек , а не че бил черен, бял или жълт!
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Калеко Алекоточно така е!ако сте забелязали при мародерствата и разбиването на магазини участваха основно афроамериканци...след това при почистването на същите тези магазини бяха основно евроамериканци!
23
1
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
Ако расизмът е измислен от "белият човек", той има своето основание защото и сега в мултиетническите държави, икономиката и държавния бюджет от който се изплащат социалните помощи на цветнокожите се поддържат и пълнят основно от белият предприемач, служител, работник и данъкоплатец. Тук под "цветнокожи" имам предвид общностите от черни и латиноси в Щатите, от ромите в страни като България, както и мигрантските общности в Западна Европа,които трудно се социализират и имат права но не и задължения
22
3
 
22
 
! Отговори
ФАЩ преди 3 години
Най-големите расисти в САЩ не са белите. Нито най-големите расисти в България сме българите. Най-големите расисти са едни привилигировани класове, които им е позволено да живеят от социални и да имат чувството за безнаказаност във всичко, което правят.
21
1
 
17
 
! Отговори
р преди 3 години
За всеки надрусан и крадлив ром революция ли ще правят. Ако не се е съпротивлявал срещу ареста си и не е било необходимо да се използва физическа сила, щеше да е жив. Най лошото е, че сега разни хомо организации и други подобни, яко се смесват с протестиращите в крайните квартали и така уж се получава, че протеста се подкрепя от всички. В Европа е същото, разни цветни организации излизат на протести, но им личи колко са нежни. Аман от циркаджийки изпълнения в този свят. Спрете им парите на НПО
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяка империя в историята на човечеството рано е достигала своя край. Краят на САЩ и ЕС за съжаление ще е причинен от крайния мултикултурализъм, радикалния феминизъм, *** теориите и във възхваляването и преферирането на т.н. жертви на обществото.
19
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Дааае как кой?нали чу вчера вицепремиерът томислав дончев милиардите от европа потичат...17 млрд.,от които само някакви си 2-3 млрд.евро са във вид на заеми за този,който желае.останалите 14 млрд.са подарък ей така за харчене.така че ромите да тичат до общината,че да не изпуснат раздаването на пари на калпак от леля им урсула фон дер лайен.а според екатерина захариева тези пари най-вероятно щели да бъдат раздавани в някакъв по-дълъг период от около 30 години и то май след 2028 г.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Възможно е точно защото е имал Ковид-19, да не е можел да диша, когато са го притиснали към земята. Според мен точно това е станало
17
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уби го това, че е престъпник и наркоман, но разбира се истината не е важна, важното е да има лов на вещици, да се наказват лошите бели. Да възхваляваш престъпник социопат е пример за човешка деградация и глупост.
16
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв расизъм? Двама от четиримата подсъдими полицаи за смърта му са цветнокожи!! Аман от съчинения по картинка. Когато чернокож полицай ЗАСТРЕЛЯ бяла австралийка в САЩ, СЪДЕЙСТВАЩА на полицията, не дрогирана и с криминално досие. Няма расизъм, няма палене на коли, няма разбиване на магазини! Този сам падна преди да го вкарат в полицейската кола. Имал е COVID , а и една от субстанциите намерена при аутопсията му води до проблем с дишането. Та "не мода да дишам"! Аман от първосигнални амеби!
15
0
 
16
 
! Отговори
Дааа преди 3 години
*** са като нашите ***. Отказват да работят, 80% на социални помощи и само дискриминирани и искат още и още и още. За да се вади от кацата, някой трябва да я пълни. Кой?
14
0
 
7
 
! Отговори
киноман преди 3 години
последните събития в сащ са прекрасен сюжет за нов холивудски филм!
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе. Ако не беше дал фалшива банкнота и не не се опитваше да излезе от полицеиската кола щеше да е жив, ама нали е черен с криминално досие....А ако беше бял дали щяха да протестират? И как ще докажат, че е било расизъм.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чиста порноГ.рафия... толко шум за един нар..коман и никаквеЦЦ... Такова измислено шоу, чак и семеен адвокат имал този...
11
0
 
23
 
! Отговори
Tmipazi преди 3 години
Човекът безброй пъти разследван за различни престъпления, 5 години бил в затвора за заплашване на бременна с пистолет, в тайфата на известни гангстери, любящ семеен мъж, но снимал филми за възрастни не с жена си, работил като охрана на стриптийз бар с полицая , който го уби, бил под влияние на кока, *** и трева, опитвайки се да пробута фалшиви пари. Те го изкараха някакъв светец.
10
0
 
12
 
! Отговори
Жалко преди 3 години
Всичко там се превръща в шоу и пари, човешкият живот не струва нищо, лошото е че и тук е така...
9
1
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До КоткиАми хората винаги са си били такива... ако кажеш на някой "А бе ти не знаеш ли, че златни пръстени по 5 лв никой не продава!", той ще ти се ядоса "Абе ти за *** ли ме мислиш? Естесвено че знам!"... След което първият срещнат римлянин ще намери пред него златен пръстен на земята и ще му го преостъпи срещу 20 лв, а нашия ще умира от кеф колко глупави са хората.
8
2
 
16
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 3 години
Не COVID-19 уби Джордж Флойд, a комбинацията от фентанил, метамфетамин и кокаин
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идете при Али Хаменей той каза, че САЩ са лоши хора, а в Иран е добре.