В Минеаполис искат да "разглобят" полицейското управление

Подобна стъпка не е безпрецедентна в Съединените щати
8 юни 2020 08:15, Елка Василева
38
В Минеаполис искат да "разглобят" полицейското управление
Снимка: БГНЕС

Мнозинството от членовете на градския съвет в американския град Минеаполис подкрепя разпускането на полицейското управление на града, където на 25 май афроамериканецът Джордж Флойд почина, докато полицай притискаше с коляно врата му при арест, съобщи Асошиейтед прес.

Деветима от 12-членния градски съвет присъстваха на демонстрация в градския парк в неделя следобяд и се обявиха за край на полицейската дейност в града във вида, в който е позната до момента.

Още по темата

Съветникът Джеремая Елисън обеща, че съветът ще "разглоби" полицейското управление.

Председателят на градския съвет Лийса Бендър заяви, че с колегите й се ангажират да създадат отново системи, "които наистина ни осигуряват сигурност".

Разпускането на полицейски управления не е безпрецедентно в американската практика. Подобни решения са взимани в Комптън, Калифорния, през 2000 г. и в Камдън, Ню Джърси, през 2012 г.

Кметът на Минеаполис Джейкъб Фрей обаче каза пред демонстранти пред дома си, че не подкрепя "пълно разпускане" на полицейското управление. Протестиращите отговориха с викове "Срам! Срам!"
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
14
 
! Отговори
Романтик преди 3 години
То има някаква романтика. Ако няма полиция и имам право да си ги стрелям тези с пушката от верандата. Тези дето покрадват.
9
1
 
30
 
! Отговори
1234 преди 3 години
Това е най краткия път към превръщането на сащ в маймунарник
8
14
 
4
 
! Отговори
ПорЦелан преди 3 години
Расизма и *** не бива да съществуват.
7
1
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
Защо не си направят една държава на черните там и да съберат всички ***?Защото ще стане като Сомалия.
6
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само като му прочетете полицейското досие на този престъпник и рецидивист Флойд ще разберете колко прави са били полицаите да приключат с него.
5
0
 
41
 
! Отговори
Кукуруку преди 3 години
Северният централен университет в Минеаполис пък вече учреди стипендия на името на Флойд. Тоест почита човек, който има толкова общо с висшето образование, колкото аз с прашните бури на Марс. От такива кумири имат нужда в САЩ - престъпник, наркоман, порноактьор. А в друг университет вече се съгласиха, че чернокожите студенти не бивало да имат толкова трудни изпити като останалите, защото били заети с "борбата за правата си". Май всъщност имат нужда от свой генерал Пиночет, а и натам е тръгнало.
4
2
 
18
 
! Отговори
мдаа преди 3 години
Глупаво е заради бълхата да изгорите юргана.ако някой е сбъркал да си понесе наказанието ,какво са виновни другите полицаи кито с аспасили много хора и имущество с денонощен труд
3
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И като махнете полицейското управление, расизмът ще изчезне от самосебе си, нали? Това са намеци за анархия, от която да се възползват определени лица.
2
2
 
37
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
Не подкрепям полицейското насилие !!!Но беше показан статистика, че от полицаи в САЩ са загинали най-много бели хора, отколкото чернокожи !!!НЕ е ли расизъм това, да протестираш заради убийството на чернокож , въпреки по-големия брой убити бели ???!!!И особено да вдигаш лозунги за защита само на чернокожите ???!!!
1
0
 
30
 
! Отговори
българин преди 3 години
Нека , махнете полицията , дайте дрога на черните и ще ви изколят за нула време !!