Дейвид Гросман – бившият офицер, който учи полицаите в САЩ да убиват

В лекциите на Гросман то е тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите
16 юни 2020 19:02, Елка Василева
90
Дейвид Гросман – бившият офицер, който учи полицаите в САЩ да убиват
Снимка: архив, БГНЕС

Дейвид Гросман е човекът, който от десетилетия насам обучава американските полицаи как да се отърват от всякакви скрупули. И как да убиват без угризения на съвестта.

Всяка година в САЩ има между 1000 и 1600 души, убити от полицаи. Жертвите са предимно тъмнокожи. Милитаризацията на полицията, нейната хронична склонност към брутално насилие е една от основните причини за актуалните протести в страната. А бившият офицер от елитните войски Дейв Гросман допринася за това вече в продължение на 20 години, пише германският седмичник „Ди Цайт“, цитиран от Дойче веле.

Кой е Дейвид Гросман?

Дейв Гросман е роден през 1956 година във Франкфурт на Майн. Бил е офицер в американската Военна академия „Уест Пойнт“ и преподавател по военна психология. През 1998 година напуска армията и основава частна фирма за обучение и консултации на служители в сферата на сигурността, информира германският портал GMX.

Гросман нарича своята концепция „Killology" – наука за убиването. За онзи, който е добре подготвен, убиването не е „голяма работа“, а по-скоро „удовлетворение“, проповядва Гросман. Затова човек не бивало да се чувства зле, а по-скоро – добре.

С подобни послания Гросман обикаля Съединените щати, говори пред войници, пред цивилни граждани и пред полицаи. За себе си казва, че е изнасял лекциите си пред полицейски служители във всички американски щати и пред всички родове войски на американската армия.

Каква точно е неговата задача? На какво ги учи? Неговите семинари са много поучителни в това отношение, отбелязва „Ди Цайт" и дава примери. В един от тях - от 2015 година, Гросман твърди, че е „само въпрос на време", докато терористите внесат вируси на Ебола в САЩ. Имало и опасност от някакви неназовани мафиотски босове, които искали „да убият нашите деца“. На полицаите той препоръчва следното: „Вашата задача е да реагирате светкавично и да сте по-добре подготвени“.

Още по темата

В лекциите си Гросман представя убиването като нещо правилно - като тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите. Като геройство. „Един убиец може да бъде заловен само от убиец“, казва Гросман и пита: „Разбирате ли, че сме във война? И разбирате ли, че полицаите са на предната линия в тази война?“.

Обучил е десетки хиляди полицаи

По информация на „Ню Йорк Таймс“ Гросман провежда курсове по 200 дни в годината. Книгата му „За убиването“ („On killing. The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society") е задължителна за обучаващите се във ФБР и в множество полицейски академии. Няма как да се установи колко полицаи са преминали неговите курсове през отминалите 20 години, но със сигурност са хиляди, ако не и десетки хиляди.

Гросман обаче никога не е бил на действителна военна служба, нито е участвал във война. А и не е психолог по професия – неговите изводи се базират предимно на интервюта с бивши фронтоваци. С други думи - тезите му не са подкрепени научно, както слушателите му вероятно предполагат, а представляват само негово лично мнение.

След като през 2016 година полицай уби тъмнокожия Филандо Кастил при пътна проверка, Гросман също попадна във фокуса на критиките – тогава бе установено, че две години по-рано полицаят е завършил един от неговите курсове.

"Бойците не коленичат, те убиват"

Оттогава насам отпорът срещу теориите на Гросман расте. Междувременно съществува движение срещу милитаризацията на американската полиция. Разработената през 2015 година от двама учени от Харвард нова линия на поведение носи наименованието „От бойци към защитници: американската полицейска култура трябва отново да стъпи върху основата на демократичните идеали“.

Да убиват или да защитават? Тези два противоположни възгледа за поведението на полицията си проличаха съвсем ясно и по време на сегашните протести в САЩ. Някои от служителите влизат в диалог с протестиращите, докато други бият. Едни коленичат в знак на солидарност, други веднага вадят оръжието, щом зърнат протест на чернокожи. И е пределно ясно кои от тях следват максимата на Гросман „бойците не коленичат, те убиват".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
1
 
! Отговори
Зелен ЕвроЖендрВеган преди 3 години
Време е за Последната Фаза на Геноцид над Бялата Раса - плана на Световните Комунисти е Ясен!
33
10
 
1
 
! Отговори
@16 преди 3 години
Напротив, Америка стана богата не от инициативността на емигрантите от Европа - престъпници и криминални елементи които бяха товарени на корани и пращани в новия континент, ами благадарение на избиването на близо 100 милиона от местното населени за да плячкоса земите им и на ползването на безплатен робски труд. И днес Америка продължава да плячкосва и така да се обогатява - най-вече жалки васали като България.
32
4
 
1
 
! Отговори
В тия преди 3 години
статии се говори за убийци това не е добре.Всеки ще си намери майстора.Искате войни а.
31
0
 
11
 
! Отговори
Пропов преди 3 години
Не знам точно защо, но оставам с впечатлението, че ред вече не е любима дума на американците. Да, ред се потдържа с твърда ръка. Няма друг начин на действие срещу нагли, безскрупулни и готови на всичко мързеливци, крадци, измамници, мошенници. шарлатани, изнасилвачи, наркомани... Полицията не посяга на нормалните, работещи хора. Но те явно или са вече малцинство или са твърде мълчаливи. Америка ще страда от диктатурата на малцинствата. Така както сме ние в България от над 20 години.
30
0
 
11
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До До KROM - последните 50- 60 години със сигурност. А започва веднага след Втората Световна. Така че, айде да не плачкаш за шоколадовите. Отделно, има и доста шоколадови милионери в шоубизнеса, киното и музиката. Особено ми е интересно, дали в милата им пра-родина Африка щяха да са това което са, или по скоро - да им пукат ушите от глад?
29
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този, който защитава права на низши раси има в себе си огромен комплекс за малоценност. По какво се различава висшата от низшата раса - висшата раса може да създава блага и да конструира общество, и може да е успешна без да съществува като паразитна форма на живот. Всякакви други разкази как белите били лоши, пък черните жертви са лицемерие. Всички тичат да живеят в бели страни. Ако белите бяха лоши, ако бяха расисти, никой нямаше да иска да стъпи в САЩ и Европа.
28
8
 
2
 
! Отговори
До приятеля на Амери преди 3 години
Действат срещу престъпницте ...а къде е прословита американска демократия,че виновният е невинен до доказване....или полицията решава сама ...ако някой жена му го ядосала...то той може да убие чернокож,щото носи бутилка вода ...просто тъй...те решават кого да убият...а кого да не убият ..
27
2
 
1
 
! Отговори
мхм преди 3 години
До SSрекламирай я, моля те
26
2
 
10
 
! Отговори
SS преди 3 години
Много достойна и добре платена професия!За някой ще му се стори абсурдно,но това е реалния живот.Войната и насилието винаги са съпътствали човека още от дълбока древност.Бил съм военен инструктор през 90 год в три страни в Азия и Африка .Последно разминирахме минни полета с противопехотни мини.Казвам всичко това не да се хваля.Имам онкологично заболяване и няма да живея дълго.Вече не ми пука.Пиша книга за всичко което съм видял и преживял.
25
2
 
0
 
! Отговори
До 20 преди 3 години
Ти американофил ли си или толкова ти е капацитета!?
24
2
 
0
 
! Отговори
До KROM преди 3 години
Много отавна -тва коя година ще рече !?Бързо отговоряай ...а не търси из гугула...а трепщиш глупости ...
23
3
 
10
 
! Отговори
Snorky преди 3 години
Не виждам нищо лошо в теорията на Гросман. Той учи полицаите никога да не се огъват, да са готови за най-лошата развръзка, да са непоколебими да стрелят на месо ако се налага...Тези статистики за повечето убити чернокожи са силно преувеличени. Просто тях дават по телевизията и простите хора вярват.
22
2
 
3
 
! Отговори
1 преди 3 години
До СССР 2.0Така е, задачата на КГБ е да накара всички руснаци да се чувстват нато не*ри в собствената им страна, така че когато и да ги бият да се чувстват поне като някои американци. Как ще стигнат американците. Ами, ето така.
21
3
 
1
 
! Отговори
Живота на Белите преди 3 години
е Без Значение!!
20
6
 
1
 
! Отговори
учете да убиват а преди 3 години
и вашия ред ще дойде.Това е фащ.Анархия.
19
2
 
0
 
! Отговори
СССР 3.0 преди 3 години
...а сега ..а защо ги убивате ,щом имат права и свободии ...)(
18
1
 
12
 
! Отговори
Krom преди 3 години
До Анонимен 14 - ти си абсолютен ц.ървул! Америка е построена с труда на белите заселници. Колегата малко по надолу ти го е казал много добре. Правата на афроамериканците много отдавна са същите като при белите. Но и те подобно на нашите шведи са "вечно онеправдани". Да им осигурят рента?! На отрепките които играят бро, със дънки на чатала и искат само права без задължения? Изчакай, драги. Това което става в момента, ще се обърне срещу тях самите. Само почакай.
17
1
 
5
 
! Отговори
до 13 преди 3 години
Откъде ги измисляте тия глупости, ей бай *** много обича да не знае и да си ги говори ей така за спорта. В сащ са емигрирали най-вече бедни семейства, на които им е било до гуша от кастите в европа, отивали са в земята на свободните, бягали са и много хора, които са били преследвани по религиозни причини, затова в саш има толкова много църкви и деноминации на протестантството. Огромна част от коренното население вече е било пометено от болестите, пренесени от испанците.
16
0
 
16
 
! Отговори
15 преди 3 години
Съгласен. Освен това поставям под огромно съмнение тази "статистика", че убитите са предимно чернокожи. Да не се окаже, че истината е друга, както обикновенно.
15
1
 
4
 
! Отговори
СССР 2.0 преди 3 години
Когато американски журналист попитал Брежнев за правата и свободите на хората в СССР той отвърнал с въпрос - А вие защо биете ***?