Дейвид Гросман – бившият офицер, който учи полицаите в САЩ да убиват

В лекциите на Гросман то е тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите
16 юни 2020 19:02, Елка Василева
90
Дейвид Гросман – бившият офицер, който учи полицаите в САЩ да убиват
Снимка: архив, БГНЕС

Дейвид Гросман е човекът, който от десетилетия насам обучава американските полицаи как да се отърват от всякакви скрупули. И как да убиват без угризения на съвестта.

Всяка година в САЩ има между 1000 и 1600 души, убити от полицаи. Жертвите са предимно тъмнокожи. Милитаризацията на полицията, нейната хронична склонност към брутално насилие е една от основните причини за актуалните протести в страната. А бившият офицер от елитните войски Дейв Гросман допринася за това вече в продължение на 20 години, пише германският седмичник „Ди Цайт“, цитиран от Дойче веле.

Кой е Дейвид Гросман?

Дейв Гросман е роден през 1956 година във Франкфурт на Майн. Бил е офицер в американската Военна академия „Уест Пойнт“ и преподавател по военна психология. През 1998 година напуска армията и основава частна фирма за обучение и консултации на служители в сферата на сигурността, информира германският портал GMX.

Гросман нарича своята концепция „Killology" – наука за убиването. За онзи, който е добре подготвен, убиването не е „голяма работа“, а по-скоро „удовлетворение“, проповядва Гросман. Затова човек не бивало да се чувства зле, а по-скоро – добре.

С подобни послания Гросман обикаля Съединените щати, говори пред войници, пред цивилни граждани и пред полицаи. За себе си казва, че е изнасял лекциите си пред полицейски служители във всички американски щати и пред всички родове войски на американската армия.

Каква точно е неговата задача? На какво ги учи? Неговите семинари са много поучителни в това отношение, отбелязва „Ди Цайт" и дава примери. В един от тях - от 2015 година, Гросман твърди, че е „само въпрос на време", докато терористите внесат вируси на Ебола в САЩ. Имало и опасност от някакви неназовани мафиотски босове, които искали „да убият нашите деца“. На полицаите той препоръчва следното: „Вашата задача е да реагирате светкавично и да сте по-добре подготвени“.

Още по темата

В лекциите си Гросман представя убиването като нещо правилно - като тежка, но необходима задача, която е по силите само на най-добрите. Като геройство. „Един убиец може да бъде заловен само от убиец“, казва Гросман и пита: „Разбирате ли, че сме във война? И разбирате ли, че полицаите са на предната линия в тази война?“.

Обучил е десетки хиляди полицаи

По информация на „Ню Йорк Таймс“ Гросман провежда курсове по 200 дни в годината. Книгата му „За убиването“ („On killing. The Psychological Cost of Learning to Kill in War and Society") е задължителна за обучаващите се във ФБР и в множество полицейски академии. Няма как да се установи колко полицаи са преминали неговите курсове през отминалите 20 години, но със сигурност са хиляди, ако не и десетки хиляди.

Гросман обаче никога не е бил на действителна военна служба, нито е участвал във война. А и не е психолог по професия – неговите изводи се базират предимно на интервюта с бивши фронтоваци. С други думи - тезите му не са подкрепени научно, както слушателите му вероятно предполагат, а представляват само негово лично мнение.

След като през 2016 година полицай уби тъмнокожия Филандо Кастил при пътна проверка, Гросман също попадна във фокуса на критиките – тогава бе установено, че две години по-рано полицаят е завършил един от неговите курсове.

"Бойците не коленичат, те убиват"

Оттогава насам отпорът срещу теориите на Гросман расте. Междувременно съществува движение срещу милитаризацията на американската полиция. Разработената през 2015 година от двама учени от Харвард нова линия на поведение носи наименованието „От бойци към защитници: американската полицейска култура трябва отново да стъпи върху основата на демократичните идеали“.

Да убиват или да защитават? Тези два противоположни възгледа за поведението на полицията си проличаха съвсем ясно и по време на сегашните протести в САЩ. Някои от служителите влизат в диалог с протестиращите, докато други бият. Едни коленичат в знак на солидарност, други веднага вадят оръжието, щом зърнат протест на чернокожи. И е пределно ясно кои от тях следват максимата на Гросман „бойците не коленичат, те убиват".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гройсман е фамилия, носена от евреи. Нормално е да ги учи да убиват...То на тия само кръв им е в главата.
73
1
 
5
 
! Отговори
Данчо от Елин Пелин преди 3 години
Дейвид Гросман нвзабавно да бъде командирован в БГ да обучава нашите полицаи.....
72
3
 
14
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
В сащ има милиони азиатци, защо не ги стреля тях полицията масово, дали причината е, че определени групи с повече меланин в кожата просто не могат да се контролират по друг начин ;) ???
71
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Черните май му ни в чикаго за един уикенд убиват повече отклолкото полицията в САЩ за цяла година.
70
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Жертвите са предимно тъмнокожи."Това е чиста лъжа. Повече бели са убити от полицията въпреки че черните извършват 10 пъти повече престъпления и се бият сполицята 100 пъти повече.
69
2
 
6
 
! Отговори
Аасд преди 3 години
До 39Прехвалената ти Швейцария е ЦИТАДЕЛАТА на световните банкстери.Затова е добре.само като пример-в Базел има една не особено афиширана банка , BIS- Bank of International Statements, po narodnomu-Maikata na VSICKI NACIONALNI BANKI po sveta,bez 5...на Куба,Иран,С.Корея,Венецуела и мисля че Суданската бе петата.Ах...,как точно се припокриват,със списъка на демонизираните страни...BIS е собственост на Ротшилдите.Логически погледнаКъм това добави,че OTAN епреторянската гвардия на банкстерите.
68
3
 
11
 
! Отговори
Поли'с офисър преди 3 години
Дейвид Гросман ще бъде уволнен. Реформираната ни полиция няма нужда от такива като него . Брутални грубияни. А за да се приведат новите ни полицейски сили в нов съвременен вид на негово място ще бъде назначена баба Мюриел , която ще учи полицаите на плетене на чорапи и бродиране , за да запълват с нещо полезно дългите си скучни дежурства . Чакаме отговор и на поканата ни към Икебаната от БГ за да научи полицаите на основните движения на гъ** при патрулиране и как да "събират съчки" ....
67
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи какви сте *** : Жертвите са предимно тъмнокожи. ДА АМА НЕ *** ДРАСКАЩDeaths Due to Use of Lethal Force in 17 NVDRS States, 20092012 :Victims were majority white (52%) but disproportionately black (32%) with a fatality rate 2.8 times higher among blacks than whites. Most victims were reported to be armed (83%); however, black victims were more likely to be unarmed (14.8%) than white (9.4%) or Hispanic (5.8%) victims.*** фустата ***, научи се да четеш .....
66
2
 
18
 
! Отговори
Гангста парадайс преди 3 години
Явно на афроамериканските наркодилъри,обирджии и всякакви други гангстерчета с кило злато около врата и нелегален пищов в изсулените до коленете *** им е омръзнало полицаите да ги стрелят.Що не пишете колко от тези 166 убити от полицаи са били със чисто съдебно досие ?А колко са гражданите убите при въоръжени обири и престрелки на чееерни престъпници?Ами вземете им оръжието на полицаите ,даите им по един воден пистолет и ги пратете на снощната стрелба в търговския комплекс в Далас например.
65
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те и нашите бият-90 годишни старци,които са си убили котката!!Ама като ги набарат команчите,гледат като мишоци!Бяха 2 патрулки с по 4 тулупа и сложиха белезници на бабата и дядото с горди усмивки!Как не му счупиха ръката на дядото,като му извиваха ръцете-още се чудя!!
64
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да спрат да убиват и да се оставят да ги шамаросват и трепят техните чeрнилки, точно както е тук, в БГ. Аз лично бих предпочел да имаме американска полиция, отколкото сегашната шкембелийска, дето който ги хване, той ги бие, че и униформите им късат.
63
4
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен"В Белене вкарваха престъпниците и корумпираните чиновници"Комунистическата партия определяше идейните врагове на Комунизма за най-опасните престъпници. Всъщност това беше и основния контингент в Белене.
62
4
 
5
 
! Отговори
Тео преди 3 години
Ако тия трябва да са ни еталон за пример ... еати еталона! На времето адаша пита как ще ги стигнем - тогава беше, адаш! Почивай в мир, но сега са се превърнали в световния отходник на всякакви извратени движения и идеи!
61
2
 
33
 
! Отговори
От САЩ преди 3 години
Това е Сopocoидна пропаганда! ТОТАЛНА ЛЪЖА!Души убити от полицаи след престрелка:2017:Бели: 457Черни: 223Мексинци: 179Други: 44Неясен произход: 842018:Бели: 399Черни: 209Мексинци: 148Други: 36Неясен произход: 2042019:Бели: 370Черни: 235Мексинци: 158Други: 39Неясен произход: 2022020 до момента:Бели: 172Черни: 88Мексинци: 57Други: 14Неясен произход: 98
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тези над 1000 убити средногодишно от полицаи в САЩ, само в 1 до 3 случея се доказва че са в следствие на превишаване на сила и полицаите са осъдени. Как точно ще защитаваш и влизаш в диалог с подивели дрогирани гангстери стрелящи по теб?
59
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борбата с престъпността е война, а войната не е място за розови пеперудки, там трябва да си мъж, изисква се смелост и дълг, нещо не непозната либерастите. Когато стрелят по теб, избора е само един - ти или той. Аз няма да застана на страната на престъпниците, те са лошите, те са социопатите, те трябва да бъда залавяни и наказвани. Един истински полицай служи на обществото и трябва да бъде подкрепен, а не да бъде обиждан и наказван!
58
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Либерастките лъжи и простотии сякаш нямат края! Тъкмо си мислиш, че няма как да паднат по-ниско и те го правят. Сега на прицел са полицаите, създава се мегапроблем, който реално не съществува, но след продъжителни мозъчни промивки, обществото ще отпусне милиарди на точните НПО да борят до безкрай с проблема. Полицаи убивали престъпници? А трябва да е обратното очевидно, полицията трябва да се предава и бяга - новия еталон, новия морал, да живеят престъпниците, смърт за полицаите.
57
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Между другото много повече тъмнокожи биват убивани от други тъмнокожи отколкото от полицаи. Това е факт. Иначе полицията както всичко в живота и природата се променя. Хората живееха много по-мирно преди и функцията на полицията бе да помага и съблюдава. Но днес не е така. Хората не си остават колите и къщите отключени както преди защото ги е страх - ами същото е и с полицаите. И тях ги е страх за собственният им живот.
56
5
 
9
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 3 години
В страна където срещу честна дума можеш да се зтдобиеш с вагон оръжеен арсенал, полицията да работи толерантно е загуба на време и пълна безмислица.
55
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Всяка година в САЩ има между 1000 и 1600 души, убити от полицаи. Жертвите са предимно тъмнокожи"Абсолютна и тотална лъжа. Статистиките са на сайтовете на институции като ФБР и Министерство на правосъдието. Въпросът ми към днесаджиите е защо публикувате фалшиви новини и кой ви плаща за това?