На 92 г. почина и последната от братята и сестрите Кенеди - Джийн

Тя бе първата от семейството жена с важна политическа роля
Обновена: 18 юни 2020 16:36 | 18 юни 2020 16:35, Нели Христова
15
На 92 г. почина и последната от братята и сестрите Кенеди - Джийн
Снимка: Getty

На 92-години почина Джийн Кенеди Смит - последната останала жива от братята и сестрите на президента Джон Кенеди. Тя е първата жена от прочутото американско семейство, която получава сериозна политическа роля - като посланик на САЩ в Ирландия. През 90-те тя помага да се сложи край на насилието в региона, което продължава десетилетия наред.

Джийн Кенеди е най-малката сестра от клана Кенеди. До възрастта, в която повечето хора се пенсионират, тя води тих и спокоен живот, изпълнен с привилегии. Тя прекарва летата си във вили по морето и присъства само на благотворителни приеми и обществени събития. Джийн преживява всеки семеен триумф и трагедия със своето семейство, но израства в сянката на роднините си - на президента Джон Кенеди, на сенатора Робърт Кенеди, както и на Едуард, Юнис и Патриша Кенеди. 

Но през 1993 г., когато Джоан е на 65 г., спокойствието приключва. Тя винаги е била "тихата Кенеди", която просто си върши благотворителната работа, но през 1993 г., след като посещава Дъблин, тя моли брат си да помоли Клинтън да я номинира за посланик в страната.

Така Джоан е избрана за посланик на САЩ в Ирландия по време на управлението на Бил Клинтън. Никой от социалния й кръг не е сигурен в решението. Ала все пак тя се превръща в първата жена от това поколение Кенеди, която получава важна политическа роля. Нейните сестри и съпругите на братята й са взимали участие в предизборните им кампании, но никога не са служили в полза на обществото.

Въпреки това, тя знае много за дипломацията, за проблемите на Ирландия и за насилието от страна на Ирландската републиканска армия. Джоан е изпратена там в едно критично време, в което всички се надявали да сложат край на борбата, която убива стотици хора.

Ирландците я приемат топло, тъй като те почитат президента Кенеди като светец. В следващите пет години, тя се превръща във втората най-значима жена в Ирландия, след нейния президент Мари Робинсон. Тя често пренебрегва правилата и оставя дипломатическото мило говорене на страна. И благодарение на това успява да помогне за осъществяването на примирието Ълстър.

Надживявайки своите братя и сестри, тя трябва да се справи с трагичната смърт на повечето от тях - Джоузеф Кенеди умира в битка през 1944 г., Катлин умира в самолетна катастрофа през 1948 г. във Франция, Джон и Робърт Кенеди са убити. Розмари, умствено увредена и институционализирана през по-голямата част от живота си, почина през 2005 г .

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кенеди (в частност убития президент Джон) е последния читав либерал, раждан някога на планетата. След него, тая сбирщина на изверги е донесла само мъка и нещастия по света.
10
1
 
2
 
! Отговори
българин преди 3 години
Защо днес България.Се опитва да ни накара да бъдем съпричастни,с една Американска фамилия зад океана? Не ме интересуват тия бре! Интересува ме съдбата на д-р Борисов! Колко още ще се задържи Докато падне от високо!-:) За това пишете!-:)
9
1
 
5
 
! Отговори
izh преди 3 години
До еднона УмбелияделфинРазстреляха Андропов на работното му бюро, а оставиха Горбачов да му се присмива целия свят. Явно мисленето не им е от най силните черти
8
0
 
4
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 3 години
Последна, че и от братята и сестрите Кенеди. Страхотна е авторката.
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Tя моли брат си да помоли Клинтън да я номинира за посланик в страната.*************************************Така Джоан е избрана за посланик на САЩ в Ирландия по време на управлението на Бил Клинтън.______________________________________Bulgaria ???
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кенеди....Това беше очеВадна Екзекуция срещу целия род Кенеди!Демонстрация какво ще се случи с всеки който се изправи срещу Елита!!!Не му завиждам на Тромпета!
5
2
 
13
 
! Отговори
ЧИЧО ДРЪНДИ преди 3 години
Умориха я тая читава фамилия. Вече могат да дерибействат свободно.... RIP Freedom RIP Humanity...
4
2
 
11
 
! Отговори
еднона Умбелияделфин преди 3 години
Дръжава която убива президента си,ми е ЯСНА. точка
3
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малееее,изглежда тези са започнали да измират още след ВСВ,а не след убийството на президента Кенеди,а писаха и направиха док. филм,че покрай убийството на президента Кенеди са избити над 50 човека.И никой не иска да разсекретява данни.Явно някой има много голяма омраза към тях или са крили някаква тайна.
2
1
 
13
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Объркал си се малко,дете!В щатите няма благороднически титли момко! Те не са монархия за да има такива !!!
1
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те се измешаха вече с латиноси и не са повече принцове.