Студени досиета: Убийството на Фонг Лий, което наподобява това на Джордж Флойд

И до днес полицаят, който го застрелва, работи в същия отдел
19 юни 2020 18:45, Нели Христова
58
Студени досиета: Убийството на Фонг Лий, което наподобява това на Джордж Флойд

Юа Ванг Лий е в дома си в Минеаполис, когато синът й й показва видеото от смъртта на Джордж Флойд. 59-годишната Лий, която е имигрантка от Лаос, а сега произвежда медицински консумативи във фабрика в САЩ, чува как Флойд моли плачейки за майка си. Това пробужда у нея добре позната болка.

"Фонг сигурно се е чувствал по същия начин. Сигурно също е молил за мен", казва Лий през сълзи. Нейният син, 19-годишният Фонг, който е роден в лагер за бежанци в Тайланд, също е убит от полицията в Минеаполис. Той е застрелян 8 пъти от Джейсън Андерсен, който остава на служба и до ден днешен. Полицаят е уволняван два пъти, но е връщан обратно на работа.

Въпреки че видео записи от мястото на инцидента показват, че Фонг се е опитал да избяга от полицая, Андерсен твърди, че момчето е имало пистолет. Срещу него не е повдигнато обвинение, а полицейският участък заявява, че стрелбата е била оправдана. Семейството на момчето обаче завежда дело и успява да докаже, че пистолетът, поставен до трупа му, не е бил негов, а е оставен там след това. Срещу тях се изправят съдебни заседатели, които са... само бели.

Повече от десетилетие Юа не говори за смъртта на сина си. Делото приключва, но полицаят е оправдан. Ала когато вижда видеото от смъртта на Джордж Флойд, тя започва да разпитва, дали някои знае къде ще има митинги, на които може да присъства. "Трябваше да съм там", заявява тя пред BBC. Никой не я обезкуражава директно, но много хора от общността й са скептични. В Минеаполис и Сейнт Пол се намира най-голямата хмонгска общност в САЩ. Те идват като бежанци в Америка през 80-ти и 90-те.

Но докато в обществото има дискусия, как да се реагира на движението BLM, Юа не изпитва съмнение, че трябва да е сред протестиращите. Когато синът й умира през 2006 година, първите, които се опитват да й помогнат са именно от общността на чернокожите.

"Те бяха най-силните гласове в наша подкрепа, припомня си Шаоа Лий, по-голямата сестра на Фонг. - Още преди да поискаме помощ от други общности, те дойдоха при нас и ни предложиха да ни подкрепят."

Четирима полицаи са задържани за смъртта на Джордж Флойд, но само двама се виждат на видеото - Дерек Шовин, който го притиска с коляно и Ту Тао, който държи тълпата, която иска да се притече на помощ на чернокожия мъж.

"Не взимайте наркотици, хора", казва полицаят на един от притеснените граждани.

Тао работи в участъка от 11 години. Той, също като Лий, е хмонг. Веднага щом Бунми Ян, учител в местното училище, вижда видеото, той знае, че нещата ще се усложнят в общността Хмонг. "Обикновено виждаме чернокожа жертва в ръцете на бели мъже. Но този път един от убийците изглеждаше като мен и това много ме притесни", казва той. Тъй като много от азиатците не общуват с други хора извън общността си, първоначалната им реакция е да защитят Тао.

Хмонгската общност е сравнително нова в САЩ. През годините тя има вражда с афроамериканците, но днес приликите между двете общности са много повече от различията. По-голямата част и от двете живее в бедност. И докато 50% от американските азиатци завършват университет, едва 17% са от общността Хмонг. Полицията също се държи с тях по начина, по който третира и афроамериканците.

Ту Сайко признава, че много често е спиран от полицаите в Минеаполис, докато е бил тийнейджър. Дори прекарва две нощи в ареста, след като един от офицерите намира нож за риболов в колата му. Винаги, когато полицията го спирала, го питала "от коя престъпна група си".

И все пак тези прилики не спират някои от старите вражди отново да се появят след смъртта на Джордж Флойд. Младите хмонгски активисти са критикувани от по-възрастните хора в общноста. Дори получават заплахи. Според тях чернокожите не са им помогнали, когато са се борили за справедливост. Но това не е така.

За семейството на Лий Америка е трябвало да бъде подслон, но сега синът й е мъртъв. На 22 юли той излязъл да покара колело със своите приятели на паркинга на местното училище. Тогава се появила и полицейската кола. Момчетата се разбягали, а Андерсен тръгнал да гони Фонг. На камерите не се вижда момчето да е носило пистолет, както твърди офицерът по-късно. В последните кадри Фонг лежи на земята окървавен.

Веднага щом новините плъзват по телевизията, стотици хора, които от години се оплакват от полицейското насилие в Минеаполис, излизат на улиците. Там е и Ал Флалърс, който няколко пъти съди полицията за подобни случаи. Той вярвал, че защото Фонг е азиатец, този път полицаят може и да си получи заслуженото. Шокира се, когато това не се случва. 

До тялото на момчето е намерен пистолет Байкал. По него няма нито отпечатъци, нито кръв. През 2004 година един мъж обявява точно това оръжие за откраднато по време на грабеж. По-късно съобщава, че е открито, но ще остане в полицията докато тече разследването. Когато адвокатите на семейство Лий повдигат този въпрос, полицията се оправдава - не този Байкал е намерен до тялото на Фонг, а друг. Два дни след убийството Андерсен отново патрулира на улицата. За действията си на 22 юли той получава "медал за доблест".

Полицията в Минеаполис се опитва да го уволни два пъти след това - заради домашно насилие и защото рита тийнейджър в главата при арест. Но Съюзът на полицаите в Минеаполис му помага да си върне работата обратно и в двата случая. Точно този съюз е обвиняван за това, че е толкова трудно полицаите с проблематични досиета да бъдат отстранени.

И до днес Андерсен е на работа в същия отдел, в който служи и когато убива Фонг. От социалните мрежи става ясно, че често дава дарения на бедните семейства в Минеаполис. Когато BBC се свързват с него, той е категоричен, че дълбоко се интересува от семейството на Лий, защото те са преживели огромна травма, но "едва ли биха искали това да се връща обратно в медиите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото азиатският живот наистина няма значение.
4
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, но няма такова движение като "Asian lives matter", нали? Ако някой си позволи да каже "All lives matter", веднага е обявен за расист от движението "Black lives matter", което всъщност само по себе си е расистко. Какво означава това, че ако някой не е черен, неговият живот не е от значение?
3
0
 
1
 
! Отговори
Stol S преди 3 години
Corona viruse covid 19
2
3
 
4
 
! Отговори
Дей оф дъ джакал преди 3 години
А когато правеха засади на американците във виетнам добре им беше.Освен това полицайте са пичоуе знаят че протестиращите кво ще направят ще повикат ще повикат и ще млъкнат а полицая ходи в такива райони че никой не ще там.
1
2
 
15
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
Азиатците дали са тръгнали да палят, грабят и безчинстват след това ;) ???