Студени досиета: Убийството на Фонг Лий, което наподобява това на Джордж Флойд

И до днес полицаят, който го застрелва, работи в същия отдел
19 юни 2020 18:45, Нели Христова
58
Студени досиета: Убийството на Фонг Лий, което наподобява това на Джордж Флойд

Юа Ванг Лий е в дома си в Минеаполис, когато синът й й показва видеото от смъртта на Джордж Флойд. 59-годишната Лий, която е имигрантка от Лаос, а сега произвежда медицински консумативи във фабрика в САЩ, чува как Флойд моли плачейки за майка си. Това пробужда у нея добре позната болка.

"Фонг сигурно се е чувствал по същия начин. Сигурно също е молил за мен", казва Лий през сълзи. Нейният син, 19-годишният Фонг, който е роден в лагер за бежанци в Тайланд, също е убит от полицията в Минеаполис. Той е застрелян 8 пъти от Джейсън Андерсен, който остава на служба и до ден днешен. Полицаят е уволняван два пъти, но е връщан обратно на работа.

Въпреки че видео записи от мястото на инцидента показват, че Фонг се е опитал да избяга от полицая, Андерсен твърди, че момчето е имало пистолет. Срещу него не е повдигнато обвинение, а полицейският участък заявява, че стрелбата е била оправдана. Семейството на момчето обаче завежда дело и успява да докаже, че пистолетът, поставен до трупа му, не е бил негов, а е оставен там след това. Срещу тях се изправят съдебни заседатели, които са... само бели.

Повече от десетилетие Юа не говори за смъртта на сина си. Делото приключва, но полицаят е оправдан. Ала когато вижда видеото от смъртта на Джордж Флойд, тя започва да разпитва, дали някои знае къде ще има митинги, на които може да присъства. "Трябваше да съм там", заявява тя пред BBC. Никой не я обезкуражава директно, но много хора от общността й са скептични. В Минеаполис и Сейнт Пол се намира най-голямата хмонгска общност в САЩ. Те идват като бежанци в Америка през 80-ти и 90-те.

Но докато в обществото има дискусия, как да се реагира на движението BLM, Юа не изпитва съмнение, че трябва да е сред протестиращите. Когато синът й умира през 2006 година, първите, които се опитват да й помогнат са именно от общността на чернокожите.

"Те бяха най-силните гласове в наша подкрепа, припомня си Шаоа Лий, по-голямата сестра на Фонг. - Още преди да поискаме помощ от други общности, те дойдоха при нас и ни предложиха да ни подкрепят."

Четирима полицаи са задържани за смъртта на Джордж Флойд, но само двама се виждат на видеото - Дерек Шовин, който го притиска с коляно и Ту Тао, който държи тълпата, която иска да се притече на помощ на чернокожия мъж.

"Не взимайте наркотици, хора", казва полицаят на един от притеснените граждани.

Тао работи в участъка от 11 години. Той, също като Лий, е хмонг. Веднага щом Бунми Ян, учител в местното училище, вижда видеото, той знае, че нещата ще се усложнят в общността Хмонг. "Обикновено виждаме чернокожа жертва в ръцете на бели мъже. Но този път един от убийците изглеждаше като мен и това много ме притесни", казва той. Тъй като много от азиатците не общуват с други хора извън общността си, първоначалната им реакция е да защитят Тао.

Хмонгската общност е сравнително нова в САЩ. През годините тя има вражда с афроамериканците, но днес приликите между двете общности са много повече от различията. По-голямата част и от двете живее в бедност. И докато 50% от американските азиатци завършват университет, едва 17% са от общността Хмонг. Полицията също се държи с тях по начина, по който третира и афроамериканците.

Ту Сайко признава, че много често е спиран от полицаите в Минеаполис, докато е бил тийнейджър. Дори прекарва две нощи в ареста, след като един от офицерите намира нож за риболов в колата му. Винаги, когато полицията го спирала, го питала "от коя престъпна група си".

И все пак тези прилики не спират някои от старите вражди отново да се появят след смъртта на Джордж Флойд. Младите хмонгски активисти са критикувани от по-възрастните хора в общноста. Дори получават заплахи. Според тях чернокожите не са им помогнали, когато са се борили за справедливост. Но това не е така.

За семейството на Лий Америка е трябвало да бъде подслон, но сега синът й е мъртъв. На 22 юли той излязъл да покара колело със своите приятели на паркинга на местното училище. Тогава се появила и полицейската кола. Момчетата се разбягали, а Андерсен тръгнал да гони Фонг. На камерите не се вижда момчето да е носило пистолет, както твърди офицерът по-късно. В последните кадри Фонг лежи на земята окървавен.

Веднага щом новините плъзват по телевизията, стотици хора, които от години се оплакват от полицейското насилие в Минеаполис, излизат на улиците. Там е и Ал Флалърс, който няколко пъти съди полицията за подобни случаи. Той вярвал, че защото Фонг е азиатец, този път полицаят може и да си получи заслуженото. Шокира се, когато това не се случва. 

До тялото на момчето е намерен пистолет Байкал. По него няма нито отпечатъци, нито кръв. През 2004 година един мъж обявява точно това оръжие за откраднато по време на грабеж. По-късно съобщава, че е открито, но ще остане в полицията докато тече разследването. Когато адвокатите на семейство Лий повдигат този въпрос, полицията се оправдава - не този Байкал е намерен до тялото на Фонг, а друг. Два дни след убийството Андерсен отново патрулира на улицата. За действията си на 22 юли той получава "медал за доблест".

Полицията в Минеаполис се опитва да го уволни два пъти след това - заради домашно насилие и защото рита тийнейджър в главата при арест. Но Съюзът на полицаите в Минеаполис му помага да си върне работата обратно и в двата случая. Точно този съюз е обвиняван за това, че е толкова трудно полицаите с проблематични досиета да бъдат отстранени.

И до днес Андерсен е на работа в същия отдел, в който служи и когато убива Фонг. От социалните мрежи става ясно, че често дава дарения на бедните семейства в Минеаполис. Когато BBC се свързват с него, той е категоричен, че дълбоко се интересува от семейството на Лий, защото те са преживели огромна травма, но "едва ли биха искали това да се връща обратно в медиите".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
7
 
! Отговори
Засрамете се преди 3 години
Слуги сте на еврея, 90% от статиите тук са със изразено антиевропейско и антихристиянско съдържание-пропаганда, но когато дойде деня африканските и азиатски орди да режат гърлата на децата ви, след като са ги изнасилили пред очите ви, а еврея доволно потрива ръце и се радва, може би ще дойде момента, преди да се удавите в собствените си изпражнeния, да си дадете сметка за това, за какво сте се продавали, каква кауза сте защитавали и какво сте причинили на рода си! Бог да ви прости!
24
3
 
4
 
! Отговори
Да мрът Евреите 0 преди 3 години
Руснаците са били СЪЮЗНИЦИ и приятели ПОНЯКОГА.Но арабите- ЕВРЕИ и ислямистите са ВРАГ на БЪлгария от създаването на България. Евреите, още от 670 година ( когато нападат БЪлгария на хан Кубрат), а ислямистите- от 718 г.
23
0
 
1
 
! Отговори
Да мрът Евреите 1 преди 3 години
В писмо от 950-960 година, Еврейския хазарски цар (бег) Йосиф пише до Ислямския халиф в Кордоба (това е името на Испания под Ислямско робство). "" В ЕВРЕЙСКАТА литература, Имам запис, че въпреки че бащите ни бяха малко на брой, те водят война след война с много нации, които бяха по-мощни и многобройни от тях. Земята [покрай река Волга], в която сега живея, е била преди това е била на българите.
22
1
 
0
 
! Отговори
Да мрът Евреите 2 преди 3 години
Нашите предци, хазарите, дойдоха и ги изб.иха. Макар че тези българи бяха толкова много, колкото пясъците по бреговете на морето, те не можаха да издържат на хазарите. Така те напуснаха страната си и избягаха, докато хазарите ги преследвали чак до река Дунав. До днес, лагера на Българите е близо до река ДУнав и са близо до Константинопол.""Руснаците ОТМЪСТИХА за БЪлгария и изт.ре.биха много евреи- хазари 950 г- 1050 година.
21
2
 
6
 
! Отговори
Ислямското Робство 1 преди 3 години
Българите Християни нямали право да стават чиновници, нито да служат в армията.Показанията на един мюсюлманин в съда имали повече тежест от твърденията на трима християни. Сред турците дори се ширело мнението че да лъж.есвидетелстваш срещу гя.урин е добро дело. Българин НЕ можел да притежава къща в Мохамеданска махала, нямал право да язди кон, нито да носи оръжие, освен със специално разрешение за това.
20
1
 
5
 
! Отговори
Ислямско робство 2 преди 3 години
ЗАБРАНЕНО било да се обличат в цветни дрехи от скъпи тъкани и кожи, да носят високи калпаци. На нарушителите отнемали дрехите и ги би.ели с тояги по стъпалата.
19
1
 
6
 
! Отговори
Ислямското робство 3 преди 3 години
Опасни за носене били червените и особено зелените одежди, защото този цвят е свещен за Исляма. Ислямистите поробвали САМО немюсюлмани: военнопленици, въстаници, понякога и деца, заради неплатени данъци. Децата затваряли в плетени кошове, които натоварвали върху конете- както се носят птици на пазар. Ислямистите навързвали мъжете и жените, един за друг с въжета или железни вериги и така като *** ги отвеждали в големите градове. Там имало тържища за роби.
18
1
 
4
 
! Отговори
Ислямско Робство 4,5 преди 3 години
Купувачи,можело да бъдат САМО Мюсюлмани.Те оглеждали внимателно нещастните хора, събличали ги голи, спорели за цената, разделяли деца от родители, брат от сестра. Хиляди БЪлгари били поробени и пръснати из огромната Османска Ислямска Империя. Техните имена откриваме по документи в Крит, Кипър, Испания. РОбството в Българските земи се запазва до Освобождението на БЪлгария- 1878 г. А Робството в Османската империя се запазва чак до Първата Световна война.
17
1
 
4
 
! Отговори
Ислямското РОбство 6 преди 3 години
Сър Хенри Моргентау, който служил като посланик на САЩ в Константинопол Истанбул от 1913 до 1916 г., твърди в своята История на посланик Моргентау, че имало банди, които продавали бели роби по време на неговата служба."НИкой, който притежава един РОБ, НЕ е беден", гласяла една Ислямска поговорка. Ето защо всеки Мюсюлманин мечтаел да си има роби, които да работят вместо него и да го издържат. Мюсюлманин разполагал с живота на своя роб.
16
1
 
4
 
! Отговори
Ислямското Робство 7 преди 3 години
Султан Мехмед Втори наредил да отсекат главата на негов роб, за да покаже на Италианския художник, който го рисувал, как се свиват шийните мускули.Когато при Тур.ски Кадия съдия доведат българин, несправ.едливо обв.инен от Богати турци, за да си придаде важност, Кадията подръпвал от наргилето си. Но той вече е взел решение в полза на своите, ислямисти.
15
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква еврейска пропаганда бе смешньо.Тръмп е удобен на Израел за какво да го свалят.Либерастите са точно любимите на нацистчетата дойчовци.Виж че германия е основната либералска клoaка.От която идват всички беди.
14
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За ккъв се мисли този жълтур да оказва съпротива на Бял Свръхчовек?!
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малко хора са полицаи защото малко хора искат да се навират буквално по брутални места.А от черните малко искат да са полицаи на черните жени също много не им се занимава а бяла нали се сещате какво ще и се случи.
12
4
 
8
 
! Отговори
Фонг Лий преди 3 години
член на бандазабелязан от полицая да носи оръжиепри ареста оказва съпротива и полицая го застрелватази новина от 2006 евреиската пропаганда в САЩ я върти от 5 диниопитват се да накарат и жълтите да се присъединят към платения от евреиските фондации протест
11
1
 
14
 
! Отговори
Джордж Флойд преди 3 години
- арестуван 9 пъти !!! - лежал 5 години за въоръжен грабеж - нахлул в къщата на някаква бременна и я заплашвал с пистолет- при аутопсията откриват 2 вида наркотици в кръвта муДжо Баден - кандидата за президен отиде лично на погребението на този жалък престъпник, ако Хилари беше на власт сигурно щяха да го наградят с "Медала за чест" на конгреса на САЩ и щяха да му отпуснат пенсия като на герой от войната глобализна и толерастията СМЪРДЯТ !!!!
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо съм в потрес как сороските световни и наши медии вече 20 дена реват за рецидивисти,и брутални престъпници.
9
2
 
3
 
! Отговори
колкото до полицията преди 3 години
в САЩ - тан наистина има кво да се желаенапоследък в полицията приемат и *** и пульо,много слабо са подготвени и се паникьосват лесно - случая с ннегрото дето отнело тейзъра на полицая .... що за полицай би позволил на заподозрения да му вземе оръжието !? За такова по времето на комунизма полицая отиваше в затвора !60% от бюджета на полицията в САЩ идва от глоби и продажба на конфискувани вещи и пари - това води до много корупция и беззаконие
8
3
 
8
 
! Отговори
Илиев преди 3 години
Американската полиция е последната останала полиция в света, която пипа здраво. Да знаят някои поклонници на слободията, че номерцата им няма да минат. Айдук ли си - на земята и ръцете с белезници. Това е положението.
7
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските имигранти както азиатските примaти са съвсем свободни да напуснат Сащ в пасока Маскве
6
10
 
1
 
! Отговори
5-то Авеню преди 3 години
Защо никой не повдига въпроса за безобразното отношение на американската полиция към бездомните руски имигранти? Според Амнести Интернешънъл, в големите американски градове като Чикаго, Ню Йорк, Лос Анжелис и Бостън има стотици хиляди бездомни руски имигранти коити ежедневно биват пребивани, изнасилвани и малтретирани от полицията. Докога ще продължава беззаконието, докога Путин ще мълчи?