Ноам Чомски: Тръмп е най-големият престъпник в човешката история

Интелектуалецът го нарече "долнокачествен диктатор"
24 юни 2020 21:00, Нели Христова
243
Ноам Чомски: Тръмп е най-големият престъпник в човешката история
Снимка: БГНЕС

Според активиста и интелектуалец Ноам Чомски Доналд Тръмп е "безспорно най-големият престъпник в историята". В последните си коментари към президента на САЩ пред социалистическото тримесечно списание "Якобин" той допълни, че Тръмп е "долнокачествен диктатор", а Републиканците са "по-лоши и от старата комунистическа партия".

"Може и да ви звучи прекалено, но да - Тръмп е най-големият престъпник в историята, безспорно. Никога не е имало такава фигура в политическата история, която да е била толкова страстно посветена на това, да унищожи проектите за организиран човешки живот на Земята в близкото бъдеще", заяви Чомски,  "най-важният жив интелектуалец". 

"Не преувеличавам", категоричен бе Чомски. Според него Тръмп се нарежда сред известни престъпници като Бърнард Мейдоф, отговорен за аферата "Понзи", убиецът на Кенеди Лий Харви Осуалд, гангстерът Ал Капоне, наркобоса Пабло Ескобар, педофила Джефри Епстийн, серийните убийци Тед Бънди и Джак Изкормвача и обирджиите Бони и Клайд.

Това не е първата критика на Чомски към президента на САЩ. През май той заяви пред The Guardian, че Тръм е отговорен за смъртта на хиляди хора заради съкращенията във финансирането на здравеопазването и прехвърлянето на своите отговорности върху губернаторите на отделните щати, които сами трябваше да решат как да се борят с коронавируса.

"Това е добра стратегия за избиването на много хора и подобряването на неговата избирателна политика", казва интелектуалецът. През април през "Демокрация сега!" той отново осъди остро реакцията на САЩ в кризата с COVID-19, но и тази на Европейския съюз. Чомски се заяви че е "тъжно, че лидерите на Европа закъсняха с поемането на отговорност".

В последното си интервю интелектуалецът предсказва, че светът ще излезе от пандемията, но ще плати "ужасна цена", ала "никога няма да се възстанови от престъплението на Тръмп към промените в климата".

"Цената се увеличава много заради гангстера в Белия дом, който убива десетки хиляди американци и превърна в САЩ в най-лошо ударената от коронавируса страна. Ние ще излезем от пандемията, но няма да се измъкнем от друго престъпление, което Тръм извърши - затоплянето на земното кълбо. Идва най-лошото и ние няма да се спасим от това."

Професорът по лингвистика в Масачузетския технологичен институт допълни, че републиканците са изчезнали като партия и запазват мълчание относно някои скандални действия на Тръмп, като уволнението на инспектори, които следят за корупционни сделки.

"По-лошо е и от старата Комунистическа партия. Лидерът заповядва и ние падаме на колене", възмущава се Чомски.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


243
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари