30 дни по-късно – как смъртта на Джордж Флойд промени Америка?

Протести, свалени статуи, дарения – все още нищо не е приключило
25 юни 2020 22:22, Нели Христова
137
30 дни по-късно – как смъртта на Джордж Флойд промени Америка?
Снимка: БГНЕС

Измина един месец от убийството на Джордж Флойд. Неговата смърт на 25 май не само разпали нови протести срещу полицейското насилие в САЩ, но и предизвика митинги по цял свят, които настояваха за расово равноправие. Само един месец по-късно, отнетият живот на Флойд наистина успя да промени работата на полицията, културата и засега почти всеки аспект от американския живот.

Четири дни

Само четири дни след смъртта на Джордж Флойд полицаят, който го задушава, е арестуван и обвинен в убийство. Тримата му колеги, които са свидетели на престъплението, също са с повдигнати обвинения за съучастие. В историята на Минеаполис това е най-бързото повдигане на обвинение срещу полицай. Подобна бърза реакция е рядкост из цяла Америка. Проучване показва, че за 99% от убийствата, извършени от полицаи между 2014 до 2019 година, не са повдигнати абсолютно никакви обвинения срещу извършителите.

Реформа в полицията бе предложена на всички нива в правителството на САЩ. Минеаполис иска да съкрати бюджета на своя департамент, в други градове на полицаите бе забранено да прилагат задушаващи техники и да нападат без предупреждение. Някои от училищата прекратиха своите договори за охрана с полицията. Демократите и Републиканците предложиха национална реформа, а Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед, която цели да спре полицейското насилие като насочи федерални пари към тези полицейски управления, които прилагат "само добри практики".

И в миналото правителството се е опитвало да реформира полицията. Но никога не се е случвало толкова бързо.

Повече от 2000 протеста

Почти веднага след смъртта на Джордж Флойд се появиха и първите протести. В следващите дни нови и нови щати се включваха към недоволството, а на края във всички 50 от тях имаше митинги срещу полицейското насилие. След това протести започнаха да се организират и по целия свят, разпалвайки разговорите за расизма в повече от 60 държави.

Повечето протести бяха мирни, но на някои места насилието ескалира. През това време, полицията използва повече сълзотворен газ и гумени куршуми в сравнение с предишни години. Видеа показват ужасната жестокост, с която органите на реда се отнасят към протестиращите.

250 милиона долара

Това е сумата, която NFL обеща, че ще дари в следващите 10 години, за да сложи край на системния расизъм. Това е същата организация, която през 2017 година наказа двама от играчите си заради това, че протестираха по време на националния химн срещу насилието над чернокожите американци.

Това е само един от примерите за това как Джордж Флойд промени културата ни. В негова памет започнаха множество кампании в социалните мрежи, промениха се и марките, които използваме и дори предаванията по телевизията - предаването "Ченгета", което възхваляваше насилието от страна на полицията, вече го няма.

"Отнесени от вихъра" също бе свален от стрийминг платформите и ще се завърне там, но с добавено обяснение за историческия контекст. NASCAR пък забрани развяването на знамето на Конфедерацията по време на състезанията.

68 килограма

Толкова тежи статуята на един от генералите на Конфедерацията, която бе премахната във Вирджиния. Десетки подобни пък станаха жертви на вандализъм, някои бяха свалени от самите протестиращи. Но тук не става дума само за генералите на Конфедерацията, нито пък само за САЩ. Подобни актове имаше из цяла Европа. В Белгия поискаха премахването на статуите на крал Леополд, във Великобритания - на Уинстън Чърчил. Властите дори трябваше да покрият монумента на премиера на Обединеното кралство, за да не става повече жертва на вандалите.

Движението едва ли ще спре до тук. Ще започват все повече разследвания на полицейско насилие. Предстоят и президентски избори, а страната трябва да се справи и с епидемията от коронавирус, която още повече подчерта расовите различия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


137
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Лин Кълн преди 3 години
*** трябва да се преместят в Африка.
82
0
 
7
 
! Отговори
Свой преди 3 години
Движението ще спре точно тогава,когато финасирането му спре.Ако успеят да свалят Тръмп,ще спре.Ако Тръм спечели,ще продължи,само,че при вторият си мандат(защото няма какво да губи) ще ги натика в миши дупки( такива като Сорос и др. Глобалисти)
81
0
 
10
 
! Отговори
Накратко преди 3 години
Избори идват ...... както и в България ,така и в САЩ тъмния електорат трябва да се организира и насочи в правилната посока . Все пак трябва по някакъв начин да си заработят социалните помощи дето им се дават всеки месец.А още по накратко : Тръмп ке падне . Тоя цирк дето става сега в САЩ е в негова чест .
80
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами промениха я Америкат черните. Сега полицията ги стреля преди да ги е питал каквото и да е било от 30 метра. Да ви е честито.
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
промениха я посредством загуби и щети за милиарди.
78
0
 
8
 
! Отговори
4 000 000 жители преди 3 години
САЩ чернокожите да не ги гони гузната съвест за пускането на СПИН?Предателят на собствената си черна раса Барак Хюсеин Обама публично демонстрира че на белият ислямист му е позволено да има чернокожи робиСАЩ-чернокожите нямат право дори и на 1 цент компенсация за робството защото са американци по свое собствено желаниеАфриканската държава ЛИБЕРИЯ е с население само от бивши САЩ чернокожи роби и има право да осъди всички бели,черни,жълти и бембени американци да им изплатят ТРИЛЬОНИ $
77
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"без негроиди араби и ***" Извинявай, но май не си идвал към софето скоро. Милите *** комунисти даже протест бяха направили и те началото на месеца. Събрали всичкото веган, ***, чужденец и тук таме някой по-заможен ром от комунистически места и организации като антифашистко действие(ей тия са едни от основните в сащ и германия), фабрика автономия и тем подобни умни и некрасиви.
76
24
 
1
 
! Отговори
Тони Бонбони преди 3 години
Справедливост за Джордж Флойд!!! Black Lives Matter! Реформа на полицията и в БГ !!!
75
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости. Само някакви *** у нми sjw-та си говорят някакви простотии в twatter и си мислят че са свършили нещо. Нормалните хора не бяха зарибени да протестират за някакъв обирджия. Всичко това го направиха същите хора които протестираха против трамп преди 4 години, но тои пак ще спечели.
74
2
 
8
 
! Отговори
House M.D. преди 3 години
Защо в заглавието ме е уточнено за коя държава от Аляска до Тиера Дел Фуего става дума?
73
0
 
13
 
! Отговори
ще видим преди 3 години
Отначало реагирам емоционално на обявяването на черния крадец за мъченик. Но сега разбирам - тези протести си имяат лидери, които искат власт. В момента САЩ врят и кипят като тенджера на огън. Но ще стане ясно постепенно. Нека лидерите на протеста да узрееят. Тогава ще говорим пак. Циреят се спуква, когато узрее. За да не стане киста.
72
2
 
18
 
! Отговори
ИСТИНАТА! преди 3 години
Стига сте писали за ДФ. Напишете за вчерашния многохиляден протест пред Народното събрание! Или и вие сте *** на властта?!
71
2
 
6
 
! Отговори
НИРВАНА преди 3 години
Последната ИСТИНСКА музика от САЩ беше тяхнатаПост-пънкара Кърт Кобейн е бивша загряваща група на Соник Ют а те са издигнати като музикален култ от суперзвездата им МАДОНАПък и казва истината че звездите са кръгли без шменти-петолъчки и прочие и щом станат червени умират пък и раздаваше шамари на САЩ-елитаПосле дойде времето на държавната наредена със заповед от Белия дом музика и първите фалшификати бяха чернокожия РАП а после и фалшив Хеви Метъл за белия Моник Люинсков
70
1
 
10
 
! Отговори
Кабала цесекаря преди 3 години
Полицаят "убиец" и Джордж Флойд са били много добри приятели и бивши КОЛЕГИ от дискотека в САЩ като единият охранявал входа а другият се грижил за реда вътреДжордж Флойд има вероятност да си е жив и здрав и протестиращите да си изхвърлят телевизорите,лаптопите и компютри на сметището в град БанкяНИРВАНА с гръндж ьндърграунда беше последната истинска музикална група от САЩПървите ДЪРЖАВНИ с ЗАПОВЕД мамини и татини кат Бойко дечица бяха ЧЕРНИТЕ РАПАДЖИЙ а после и Хеви Метъла намазаБКП оле
69
4
 
28
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"30 дни по-късно как смъртта на Джордж Флойд промени Америка?"Телевизорите станаха безплатни.
68
6
 
8
 
! Отговори
Кабала цесекара преди 3 години
Чернокожия вожд от БКП на Банкя Бойко Методиев Борисов е с ден рожден 13 юни 1959СИК.....13......Славия 1913Но култовото за червения марксизъм и комунизъм е 59СЕПТЕМВРИ ЩЕ СТАНЕ МАЙТо ест числото на Маркс и ЦСКА 55 ще стане на 99 то ест на 9 септември 1944Близнаци 55=99От кв.ГЕО МИЛЕВ тръгват всички селски горублянски рейсове минаващи покрай бившия стадион Червено знаме и Психиатрията 5 км и от там право водят до дома на шефа на бандата на наглите Ивайло Евтимов-Йожи и Тире-Панчарево
67
3
 
5
 
! Отговори
f преди 3 години
По случая Дейтън, е имало невидима камера и камери навсякъде във Варна, невидима камера насочена срещу там където влизат през отворения прозорец убийците, подвижни невидими камери и вътре в жилището, убивали са момичето с часове, полицията яко е бляла някъде и само е гледала как надупчват момичето с шила, много на брой и екстремно наточени
66
6
 
2
 
! Отговори
f преди 3 години
А в България не са спрели да стават убийства, никакъв закон не се спазва, няма никаква ш*бана полиция!Случаят Дейтън за какво ви говори?Полицейско убийство, тва лайнно Вълев прокурорчето и бербатов са жестоките убийци, бербатов ниският, но закон за тях няма! А цялата полиция е бляла някъде, нали навсякъде имало камери, кво стана сега, и момичето е знаело и сигнализирало, че искат да я убият, има си и чатове скайп, скайпът който следи и тегли всякакви чатове къде е бил? Никакъв закон!
65
1
 
5
 
! Отговори
коко преди 3 години
Значи ако 99% всички полицаи, които са извършили убийство не им повдигнато обвинение до момента, тогава за какъв системен расизъм към черните става дума?
64
4
 
6
 
! Отговори
от Монитор преди 3 години
Пробващият да се представи за честен бизнесмен олигарх беглец Васил Божков свали маската и доказа,че е просто мафиот.Българският Ел Чапо,който е подведен под отговорност по 18 обвинения от цялата палитра на Наказателния кодекс е пратил опашка,която да следи наблюдаващия спецпрокурор по делото срещу него Ангел Кънев.Освен да следва магистрата,човекът на Божков е натоварен и със задачата да заснема и всяка негова стъпка.Скандалното проследяване,което е немислимо за нормалните граждани на демократичните държави,но е напълно в стила на мафиотските структури по цял свят,лъсна днес