Щатът Мисисипи маха символ на Конфедерацията от знамето

Става дума за бойния символ син кръст с бели звезди
29 юни 2020 14:05, Елка Василева
18
Щатът Мисисипи маха символ на Конфедерацията от знамето
Снимка: архив, БГНЕС

Сенатът на Мисисипи гласува с 37 гласа "за" срещу 14 гласа "против" от знамето на щата да бъде премахнат символ на Конфедерацията, предаде Франс прес.

Става дума за синия кръст с бели звезди, който е боен символ на Конфедерацията по време на Гражданската война в САЩ и който се намира в горния ляв ъгъл на знамето на Мисисипи.

Промяната на знамето бе одобрена преди това от Камарата на представителите на местния парламент с 91 гласа "за" срещу 23 гласа "против".

Мисисипи е последният американски щат, който има на своето знаме символа на Конфедерацията, напомнящ за времената на робството в Съединените щати, отбелязва Франс прес. Членовете на местния парламент взеха решение, че щатът трябва да има ново знаме.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
1
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
До Анонимен1 В Родезия и ЮАР белите нямаха и 10 % от населението което е черно. А в САЩ 70% са бели хора ! така,че научи географич и проста аритметика !
15
0
 
1
 
! Отговори
777-777-7777 преди 3 години
Първо ще се гласува !! Още не е решено !
14
8
 
6
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
До написалия: Велик народ са щом като могат да си позволят модернизиране на историята си. Само можем да си мечтаем и тук да премахнем съветските символи. С една демонтирана петолъчка ли ще минем само?Не, няма да минем с една демонтирана петолъчка. Пазим си я на най-видно място в музея и ще я върнем върху новата сграда на парламента при първия удобен случай :)
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименОтцепването на южните щати е реакция на избора на Линкълн, в чиято предизборна платформа силно се набляга на премахване на робството. Южняците атакуват първи и започват войната. Дали Линкълн е щял да направи нещо, как и защо, е дълга тема. Факт е, че черните не са имали равни с белите права и докато са били "свободни" в Севера, но поне по закон не са били собственост. Делауеър и Мериленд са изчаквали първоначално, а впоследствие Линкълн ги е "уговорил" с федерални войски.
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам вече афроамериканците да спрат да викат на хората от европеидната раса БЕЛИ, защото това ги обижда и е расистко. Трябва да им казват ЕВРОПОАМЕРИКАНЦИ.Струва ми се, че дивите селяни от средния запад ще трябва да вадят пушкалата и да се запасяват с патрони.Щото повечето от тях са имали предци , които са имали роби.Да му мислят. А и да си прекръстят държавата на Съединени АФРОАМЕРИКАНОИСПАНСКИ ЩАТИ. ХАА ХАА ХАА.После питате, що гласуват за Тръмп.
11
2
 
11
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
..ЗНАЧИ ТРЪМПИ , ЩЕ СПЕЧЕЛИ ...И ТО С АДСКИ МНОГО ХА,ХА,ХАААААААААА...НА ИЗБОРИТЕ --- БЕЛИТЕ ЩЕ СА В АТАКА!
10
3
 
6
 
! Отговори
L. преди 3 години
Това ли беше щатът, чието име е измислено от заекващ?Пък и не виждам да имат някаква история, дето толкова да демонтират. За тази пък дето я имат, не знаят за нея.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-голямата заблуда която тече в момента е че Гражданската война се е водила за премахване на робството. Северняците не са давали пет пари за черните роби и манифеста на Линкълн е единствено пропаганден ход за отслабване на Конфедерацията. На страната на севера (федералните сили) са били робовладелчески щати като Мериленд и Делауеър.
8
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 7Поне официално стана ясно, че мултикултурализмът не работи.
7
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОНЯ ДЕН ГЛЕДАХ ЕДНИ РОБОВЛАДЕЛЦИ СЕ КЛАНЯХА НА СИНИЯ КРЪСТ СЕГА КАТО ГО ПРЕМАХНАТ КРЪСТА СЪС РАСИЗМА Е СВЪРШЕНО ТРЯБВА ОБАЧЕ ДА УНИЩОЖАТ И САМИЯ ЩАТ МИСИСИПИ ВСЕ ПАК В ТОЯ ЩАТ Е ИМАЛО РОБСТВО ЩАТА НАПОМНЯ ЗА РОБСТВОТО И ТЪЙ ЩАТ ПО ЩАТ ДА ЗАКРИЕМ САЩ ПОСЛЕ И ЕС ВЪЗДИГАМЕ ЕДНО КЕНИЙСКО ЗНАМЕ И ОБЯВАВАМЕ ОБАМА ЗА ПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТА
6
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците да вземат най-после да се разделят на щати по цвят на кожата,че целия свят им гледа и слуша резила и глупотиите които правят.Омръзнаха.
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
новото знаме ще е червено с петолъчка и надпис BLM
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В САЩ да си бял хетеросексуален мъж е все едно си евреин в нацистка Германия за всичко ти си виновен.
3
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България трябва да махнем полумесеците, които напомнят на 500-те години турско робство и нараняват чувствата на българите.
2
27
 
4
 
! Отговори
*#477_6 преди 3 години
Велик народ са щом като могат да си позволят модернизиране на историята си. Само можем да си мечтаем и тук да премахнем съветските символи. С една демонтирана петолъчка ли ще минем само?
1
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка ще последва примера на Родеззия и ЮАР.И хиляда опита да направят по един сши същи начин проведени ще водят до един и същи резултат.