Не 60 месеца, вече 60 г.: Ембаргото на Куба надживя 10 президенти на САЩ

Днес американската блокада срещу Куба е по-силна и опасна от всякога
1 юли 2020 21:00, Елка Василева
185
Не 60 месеца, вече 60 г.: Ембаргото на Куба надживя 10 президенти на САЩ
Снимка: БГНЕС

Когато преди 60 години САЩ налагат икономическо ембарго на Куба, песимистите смятат, че то ще продължи цели 5 години. Днес ембаргото, затягано и разхлабвано неведнъж, все още е в сила.

През 1960 година американският президент Дуайт Айзенхауер съветва гражданите на САЩ да избягват пътувания до Куба. Преди това Куба е конфискувала имуществото на американски граждани на острова. В отговор на това САЩ преустановяват икономическата помощ за Куба и намаляват вноса на захар – най-важната кубинска експортна стока. Айзенхауер смята, че чрез ембаргото ще подчини Фидел Кастро и неговите революционери, които година по-рано са поели властта в Хавана.

Оптимистите в САЩ тогава прогнозират, че страната ще издържи не повече от 60 дни, а песимистите говорят за 60 месеца, т.е. 5 години. 60 години по-късно ембаргото все още е в сила.

Заради коронавируса и санкциите кризата в Куба придобива нови мащаби. Американският президент Доналд Тръмп затяга юздите, защото множеството имигранти от Куба в американския щат Флорида могат да наклонят везните на изборите през ноември. Дойче веле припомня хронологията.

Как започва всичко?

През януари 1961 година републиканецът Айзенхауер скъсва дипломатическите отношения с Куба. Неговият наследник в Белия дом е от Демократическата партия и се казва Джон Кенеди. Кенеди не иска да изглежда твърде мек спрямо Кастро. От март 1961 година САЩ могат да изнасят за Куба само хранителни продукти и лекарства, а вносът на кубинска захар е напълно прекратен. Един месец по-късно следва катастрофалната операция в Залива на прасетата: група кубински емигранти се опитват да свалят Кастро от власт с помощта на ЦРУ. Операцията претърпява пълно фиаско.

Още по темата

Месец по-късно Кенеди налага пълно икономическо ембарго срещу Куба. Същевременно ескалира и напрежението със Съветския съюз. Кубинската криза изправя света на ръба на ядрена световна война. Американският президент отговаря с морска блокада на поставените съветски ракети на острова. Хрушчов изтегля ракетите след напрегнати преговори с условието, че американците няма да нарушават суверенитета на Куба.

Картър подава ръка

Известно раздвижване на отношенията с Куба се забелязва едва през 1977 година. Джими Картър облекчава режима за пътуванията, а Вашингтон открива свое бюро в Хавана. В американската столица пък Куба отваря свое представителство. Докато Картър още е президент, хиляди кубинци окупират перуанското посолство в Хавана. Кастро им разрешава да напуснат страната. От април до октомври 1980 година 125 хиляди кубинци успяват да избягат във Флорида. Това е най-масовото бягство на кубинци от острова.  

След падането на Желязната завеса Куба изпада в тежка криза. В периода 1989-1992 година икономиката се свива наполовина. Наследникът на Рейгън, Джордж Буш-старши, решава да нанесе тежък удар на Хавана. През 1992 година Конгресът приема специален закон, който цели да наложи демокрацията в Куба. Американските компании в трети страни нямат право да търгуват с Куба, а повечето чартърни полети между Маями и Хавана са преустановени.

Една година по-късно, когато президент вече е Бил Клинтън, Общото събрание на ООН настоява санкциите най-после да бъдат вдигнати. Само четири са гласовете против, един от тях е на Вашингтон. През 1994 година хиляди кубинци излизат на улицата, за да протестират срещу мизерните условия в страната. Кастро отново използва емиграцията като вентил: 33 хиляди кубинци се натоварват на самоделни лодки и заминават за САЩ. Вашингтон се съгласява да издава 20 хиляди визи за кубински имигранти ежегодно.

През май 1995 година политиката между двете държави получава името “мокър крак, сух крак”: ако кубински мигрант пристигне в САЩ със сухи крака, той може да остане в страната. Ако обаче краката му са мокри, тоест пристигнал е по вода, той трябва да се върне обратно в Куба.

Клинтън не иска да засилва ембаргото, но през 1996 година Хавана сваля два американски самолета. Сделките между американски граждани и островната държава са сериозно ограничени, всяка публична или частна подкрепа за режима на Кастро трябва да бъде санкционирана. По-късно Клинтън разрешава продажбата на различни американски продукти.

През 2004 година Джордж Буш-младши затяга мерките за пътуване. Живеещите в САЩ кубинци могат да посещават своите роднини на острова веднъж на три години, вместо на една. След като през 2008 година Фидел Кастро отстъпва поста си на своя брат Раул, ООН отново гласува за прекратяване на ембаргото. Три държави са против, една от тях е САЩ. Решението не е обвързващо.

Обама обещава ново начало

Барак Обама обявява “Ново начало след десетилетия недоверие” и разхлабва мерките както за пътуване, така и за трансфер на парични средства. По време на погребението на южноафриканския президент Нелсън Мандела в Йоханесбург през 2013 година се стига до историческо ръкостискане между Обама и Раул Кастро. Две години по-късно, в Панама, двамата лидери провеждат разговор.

Обама премахва Куба от американския терористичен списък, възстановява дипломатическите отношения, след което държавният секретар Джон Кери открива американското посолство в Хавана през 2015 година. Една година по-късно Обама посещава кубинската столица, Раул Кастро пък настоява за пълно отпадане на ембаргото като следваща стъпка. Но до нея така и не се стига.

Отново в изходно положение

Две седмици преди смъртта на Фидел Кастро през ноември 2016 година Доналд Тръмп е избран за президент на САЩ. Стрелките на часовника се връщат назад. Куба отново е в списъка на “терористичните държави”, за живеещите в САЩ кубинци става по-трудно да изпращат средства на роднините си, Вашингтон утежнява доставките до Куба, в това число на животоспасяващи медикаменти по време на кризата с COVID-19.

Днес американската блокада срещу Куба е по-силна и опасна от всякога.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 88 Абсурд! Това е забранена тема за медиите платени! Най неприятното за мен лично е.Че ГЕРБ впрегна цялата държава и ресурс.Да търсят кой е снимал? А НЕ.АДЖЕБА Истински ли е или не записа!-:) Не се усещат даже Че открито се опитват да ни направят съпричастни за " проблема и вожда им"! Това е унизително за много читави българи! Тази власт,ще я запомним с много,Ама много корупция! Ех как чакам изборитеее!-:) Там е истината вече!-:)
83
4
 
13
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Като се спихнат САЩ,ембаргото от само себе си ли ще отпадне?(хи-хи)Вече не е невероятен сценарий,с оглед на случващото се през последния месец...
82
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе що ни занимаате с глупотевини. Я пишете нещо за оня с пачките и кюлчетата злато, и как оня с каскето неще да се самосезира оти го е страх че оня че го такоа с 200. Пишете как щеха да ни свалат цените на тока и парното ама Друг Път. Пишете как бабите живуркат с 130 лв пенсия и как опозицията в лицето на оная от крушовица стана милионерка от Техноимпекс и прати синчето сеянчето при капиталистите у кравария. Ето това са новини а не да ми убивате мозъчните клетки с некви мънгажери.
81
5
 
4
 
! Отговори
Ами преди 3 години
Който каквато си я надроби, такава я сърба (българска народна поговорка) !
80
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До българинГорби го ласкаеха много, отделно съм чувал че не е харесвал България отколкото предшествениците си, нищо чудно че Запада победи.Сега Горби може да си умре неспокойно за добре свършената работа.
79
9
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Плашат гаргите Америка! Едно държава под носа им.А си е още комунистическа!-:) И с Русия и Китай и с всички останали ще е така! Само че в тези държави няма размирици! Никой не се отрича от социализма там!Американският Империализъм. Победи лично само Горбачов! И никой друг! Днес сме потърпевши както гражданите в самата Америка!-:)
78
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 80Как ще го съдят? Мислиш ли че някой щеше да допусне Че да бъде осъден? Тогава той беше символ на свободата ина борбата срещу потисничеството. Така не се прави с средите на ЦРУ и въобще на шпионажа.Там от неудобните се отървават като извършат атентат или просто изпратят убийци които да се справят с проблема. Така после можеш да си съчиняваш каквито си искаш версии.Така ЦРУ уби и президента Кенеди и Мартин Лутър Кинг. Дори и неудобните от собствената си черга.
77
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Телефонът като средство за комуникация е нужен на човек, който живее в държава с по-отворен режим, където може да се пътува или пък да говориш с цял свят. Ако живееш в затворено общество върши работа и едно уоки-токи или една по -силна радиостанция.
76
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЧе е бил лицето на социализма/комунизма, имал е харизма.Гледал съм как ги нарежда САЩ като империалисти пред ОН и му ръкопляскаха всички делегати.Само че на своя глава реши да прави революция в Боливия и го убиха, отрязаните му ръце, пратени в САЩ само го превърнаха в легенда, въпреки че целта беше да се покаже колко е малък и нищожен.
75
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците след като го заляват не са посмели да го съдят, убиват го без съд. Преди да го застрелят един го пита, дали мисли за своята безсмъртност - "не, мисля за безснъртността на революцията". След няколко минути друг войник влиза и го застрелва.
74
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Фидел 73Тази лъжлива хибридка си я заври...........знаеш къде
73
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До Анонимен 46Те и сърбите и северномакедонците не са в ЕС или НАТО, но си имат телефони, плазми и т.н..., само храната им е по добра и взимат с 100-200лв на месец.Остави ги модчетата на Днес, те взимат по 20к евро, не левове на месец...:)
72
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се за ограничения българин който мисли и живее в рамките на айфони и банани е нещо немислимо някой да напусне министерски пост и да отиде в Конго да се бие за революцията.
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 70Но името му завинаги остана свързано с Куба и кубинската революция. Може ли да не сте такива буквояди и да гледате на нещата в контекста в който са споменати. Да, Ернесто е аржентинец но Че е кубинец. Разбирай го както искаш.
70
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че Гевара е аржентинец, лекар. Отива в Куба да подкрепя революцията, после е бил на високи постове в Куба, някакъв министър е бил, но се е отказал, след това е отишъл в Конго да прави революция, но видял че от конгоанците революцинери няма да стане. После отива в Боливия и там започва революционна дейност, ЦРУ му готвят засада дълго време и го залавят, не го съдят а го убиват без съд, операцията се води от Феликс Родригес, кубинец ренегат който работи за ЦРУ.
69
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Благодаря че си толкова обстоятелствено пояснителен. Знам че се казва Ернесто , но Че се превърна от прякор в име с което всички по света го знаят. И не това имах предвид Прякор или не името на човека се пише разделно и с главни начални букви. Пък било той Ернесто или Че. Гевара. Така че фактът че коментиращият е неграмотен си е факт
68
6
 
8
 
! Отговори
Фидел преди 3 години
До Фидел 56Я дай линк , лъжецо! Дай да видим къде намери, че в Куба има мобилни телефони от 2008 ?!?! Бас правя, че няма да дадеш!=======Естествено мога да ти дам линк, но политиката на Днес е да трие такива коментари.И ще ти кажа, че ти си лъжец и гаден тpoл.Ето ти данните:Уикипедия - WikipediaСтатия - "Телекомуникации в Куба", на англиийски статията е "Telecommunications in Cuba"Параграф - "Телефони - мобилни клетъчни, на английски "Telephones - mobile cellular".
67
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 67Казвал се е Ернесто Гевара. Прякора му е Че.
66
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Командате Че Гевара не е кубинец, ами аржентинец.
65
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Буш и Обама никой не ги възхвалява като национални герой за разлика от Чегевара"Защото са убийци!