Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Поредното посегателство срещу паметник
92
Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб
Снимка: БГНЕС, архив

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус" като цитира AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
26
 
5
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Никога през най - новата история на САЩ не е имало толкова бурни протести. И всичко това се дължи на "умелата" политика на Тръмп!
58
16
 
6
 
! Отговори
! преди 3 години
комунизма се надига в света и единственият които може да победи комунизма е г-н Борисов. Един ден г-н Борисов ще поведе армията на свободата и демокрацията срещу левите екстремисти и комунисти. Г-н Борисов е единственият които ще има това право защото е генерал. Нито Меркаел, Макрон и дори президента Тръмп нямат генералски чин затова тази чест ще се падне на г-н Борисов.
57
4
 
14
 
! Отговори
Най-Нова История преди 3 години
Хилядолетия Шумерската цивилизация е била ЗАБРАНЕНАИ е ПРЕОТКРИТА съвсем МАЛКО ПРЕДИ Карл Маркс да почне да се подвизва като комунистКарл Маркс му е било ясно че ще ги хванат като лъжци и почва да се бори като червен комунист за СВЕТОВНА АТЕИСТИЧНА ДЪРЖАВА с разрешен единствено ЮДЕИЗМАКарл Маркс твърдял чрез заобикалки че само ЮДЕИЗМА е АТЕИСТИЧНА РЕЛИГИЯ и затова прилягала на Глобалната Атеистична ДържаваА кажи им копче на крадците
56
1
 
22
 
! Отговори
Бай иван преди 3 години
Ско не беше Колумб тия "американци" сега щяха да копат в някоя африканска мина или да са милиционери на някой диктатор. Робството е гадно нещо, но е факт и трябва да се говори за него за да се помни.
55
2
 
28
 
! Отговори
Антиглобалист преди 3 години
Белите в САЩ вече са само около 30%, останалите са афроамериканци, латинци и китайци.До там води глобализма.
54
1
 
34
 
! Отговори
Трезвомислещ преди 3 години
Така става когато малцинствата в една държава стигнат 40%. Затова да внимаваме !
53
6
 
19
 
! Отговори
bg преди 3 години
По-*** от американците няма
52
1
 
28
 
! Отговори
очевидец преди 3 години
черните в САЩ са 14-15 %,от тях 2-3% работят,творят,развиват се,останалите са ***,Обама ги научи да живеят без да работят,белите бачкат и ги издържат,както тук,Костов науче себеподобните си да не плащат ток вода,ние ги издържаме,така е.
51
5
 
11
 
! Отговори
Тайната История преди 3 години
Библията е написана от ШУМЕРПарите също са измеслени от ШумерШумерите са правели НЕВЪЗМОЖНИ открития и то МНОГОБРОЙНИ водени от панически СТРАХ и УЖАС пред ДЕГРАДИРАЛИЯ КроманьолецПри Шумерите НАУКАТА и ОТКРИТИЯТА винаги са имали предимство пред тяхната Религия в която НЯМА ПИРАМИДИ и вероятно им спретнали геноцид с обвинения в АТЕИЗЪМ и това че се ПОДИГРАВАТ на тези преди тяхШумерския ПОТОП е за изтребление на КАНИБАЛИТЕКой е крадецът на БОГ от ТЯХ и на ТАЙНИТЕ им също се знае
50
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се, на полицията е било забранено да се намеси от кмета-демократ.
49
17
 
4
 
! Отговори
помнещ преди 3 години
Какво падение за тази задокеанска държава! Слепи са били до сега,относно върлуващата полицейщина там! Съвзеха се хората там с друг цвят на кожата! И белите ревнаха вкупом? Това показва че не са читави нещата там! Чрез полицейщина ли "управляващите" там държат народите си мирни там? И зведнъж казаха НЕ на Полицейското насилия! Та се разровиха и в миналото даже! Твърдо са решени да си върнат истинската история! Пренаписана от Американците бели там! Някой ден и в Европа Ще си я поискат обратно!-:)
48
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера бледоликите от снимката какво искат. Няма ли информация в САЩ какво става с белите фермери и въобще с белите в ЮАР, по новому РЮА?
47
1
 
32
 
! Отговори
Шаши преди 3 години
Добре че е бил Колумб да се махнат от Африка. Южна Алабама е рай спрямо Заир или някое Конго и други.
46
3
 
9
 
! Отговори
До номер 26 преди 3 години
Чел си нещо но не си го разбрал защото си аматьор в тези наукиИСТИНСКАТА ИСТОРИЯ е че ХОМО САПИЕНС е само КРОМАНЬОЛЕЦА а тъй наречения Неандерталец е ДРУГ ВИД произлезъл от М"аймуните и многократно по-далечен от чернокожитеТо това е величието на ЧОВЕКА че не се е появил САМ а чрез РЕВОЛЮЦИОНЕН бум на МНОГО ВИДОВЕ ЧОВЕЦИ и ОТ ТОВА СИ проличало че вече има НОВ РЕД в ПРИРОДАТААко Хомо Сапиенс се бе появил сам щеше да е безмозъчен и като остава сам ДЕГРАДИРА и човекоядства до ШУМЕР
45
3
 
32
 
! Отговори
Абе преди 3 години
Тия че са *** е ясно, но още по-глупави са, които им го позволяват !
44
3
 
5
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До ВейхайвейКАКВО ДА ЧЕТА ДРУГО *** АФРИКАНКЕПИШЕ В УИКИПЕДИЯ: ХРИСТОФОР КОЛУМБ ОТКРИЛ АМЕРИКА!ЩОМ Е ОТКРИЛ АМЕРИКА ЗНАЧИ ТРЯБВА ДА ИМА СТАТУЯ ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА ТАМ КОЯТО НЕ Е ***
43
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пардон - белите в Европа, а чернитев Африка.
42
3
 
3
 
! Отговори
Вейхайвей преди 3 години
До АнонимеНПочети малко повечко преди да почнеш да пишеш глупости.
41
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами да връщат територията на индианците и да се връщат в Европа! На крива ракета - космоса и пречи...
40
1
 
18
 
! Отговори
Гражданса война преди 3 години
Отначало ми бяха смешни,но сега вече ги съжалявам.