Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб

Поредното посегателство срещу паметник
92
Протестиращите в САЩ събориха статуя на Христофор Колумб
Снимка: БГНЕС, архив

Протестиращите в американския град Балтимор събориха статуя на Христофор Колумб, предава "Фокус" като цитира AFP.

Статуи на фигури, свързани с колониализма и робството, биват сваляни от техните пиедестали в Съединените щати и по света, след като протестите на Black Lives Matter започнаха като отговор на убийството на Джордж Флойд от бял полицай в Минеаполис през май.

Кадри, публикувани от Baltimor Sun, показаха протестиращи, използващи въжета, за да свалят статуята на Колумб, който достигна до Америка през 1492 г. и го хвърлиха в пристанището.

Дълго приветстван като т. нар. Откривател на "Новия свят", Колумб се смята от мнозина, че е предизвикал години на геноцид срещу местното население в Америка. Той бива критикуван наравно с генералите от Конфедерацията, защитавали Американския Юг.

Президентът Доналд Тръмп по-рано спомена мореплавателя в речта си по случай националния празник 4 юли, когато американците отбелязват обявяването на независимост през 1776 г. от Великобритания.

"Заедно ще се борим за американската мечта и ще я защитаваме, пазим и съхраняваме американския начин на живот, започнал през 1492 г., когато Колумб откри Америка", каза той в обръщение, в което се противопостави на протестиращите, изискващи расова справедливост.

"Сега сме в процес на борба с радикалната левица, анархистите, агитаторите, грабителите и хората, които в много случаи нямат абсолютно никаква представа какво правят", каза той.

„Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите, да заличи историята ни, да индоктринира децата ни“, заяви Тръмп.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Никога няма да позволим на ядосана тълпа да ни събори статуите"Казва той и им позволява да събарят всички статуи напълно безнаказано. Позволява им също да изгарят коли и сгради и да убиват и изнасилват напълно безнаказано.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, обаче Господ е Бял!
77
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Black lives Matter, Световната Култура Does Not.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До номер 26"Неандерталец е ДРУГ ВИД произлезъл от М"аймуните и многократно по-далечен от чернокожите"Неандерталците са по-близо до хората отклкото ***.
75
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 години
За щастие, ще им оставят атомното оръжие, да се реши спора на Новия Ред - границата между Афроямерика и Мексико през Ню Йорк ли ще минава или през Мексико сити!
74
1
 
3
 
! Отговори
муспи преди 3 години
С оставянето на САЩ на ди$аците, евреите (минимум 30 милиона - засекретено), ще се прехвърлят в източна Европа. България особено им харесва, заради природата и кроткото население. А цялата тази парлама се движи и финансира от тях.
73
1
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
САЩ са в гражданска война. Който не го осъзнава е или сляп, или загубен.
72
1
 
4
 
! Отговори
Сдф преди 3 години
До bgИма - афроамериканците
71
3
 
21
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Не е голям интелектуалният им напредък откакто са напуснали Африка...
70
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Приказките няма да помогнат на Тръмп.Време е да мисли за действия срещу хулиганите.
69
3
 
15
 
! Отговори
Бате Гойко преди 3 години
"бих им казал, че им вземам американското гражданство"Ниможи, ще те обявяват за расист. Такива прояви на стадото се регулират само със сила. Направиха грешка, че ги оставиха да им се качат на главата, че и краката им мият - ужаст. Сега вече трудно ще ги спрат.
68
3
 
36
 
! Отговори
Идея преди 3 години
Тръмп да ги депортира в Африка. Там няма да се ядосват, че са роби. Ако бях на мястото на Тръмп тия дето чупят и крадат ,бих им казал, че им вземам американското гражданство. Щом не могат да бъдат арестувани да бъдат депортират в Африка и да ядат банани.
67
3
 
20
 
! Отговори
Велможа,големец преди 3 години
Прости хора
66
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колумб дошъл в Америка заедно с нотариус и изготвил нотариален акт за собственост на Америка за Испанската империя.Нотариусът се подписал, ударил печат и сключил сделката.Американците са станали собственост на Испания.
65
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо трябва да боядисат Белия дом в черно-бяло като зебра. И да го наричат Черно-белия дом.
64
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До помнещне са били слепи, а е играла демократичната цензура! чак сега нещата са се разгласили!
63
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дъ живей Революциятаааа.Таз година у САЩ - догодина шъ видим къв е резултата!Между другото някъв цветен рапър в Щатите щял дъ съ кандидатира за президентин на изборите през ноември у САЩ!Ми, дъму пожелаем успех!!!!!-))))))
62
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Долу тирана! Америка се събуди от вековното робство на колониализма.Падна една многовековна тайна за Христофор Колумб - той бил италианец.Фалшивата новина за португалския му произход беше във всеки учебник.Италианците не са му построили нито един паметник и се срамуват от него.Смятат го за национален предател, чужд агент, чужд шпионин и родоотстъпник, заботил за чужди правителства и държави.
61
5
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 54Има! Балканските ***, вярващи на брюксел.
60
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пердаха по турците е дал ефект в средата на 1800-те години чрез ПРЕОТКРИВАНЕТО на забранената ШУМЕРСКА цивилизацияКарл Маркс е бил един паникьосан и подплашен човек че КРАЖБИТЕ на Господ на Юдеите са разкрити и станал КОМУНИСТ искащ да превърне и преработи ЮДЕИЗМА като ЕДИНСТВЕНАТА АТЕИСТИЧНА РЕЛИГИЯ създадена специално за ГЛОБАЛНАТА АТЕИСТИЧНА ДЪРЖАВАА иначе ЕДИНОБОЖИЕТО е възникнало в ЕГИПЕТ чрез Бог АТОН на фараона ЕХНАТОН а евреите са единобожни далеч по късно и пак чрез кра-ж-би