Учени: Американската средна класа умира тихо

Продължителността на живота не се увеличава като в развитите страни
7 юли 2020 19:48,
95
Учени: Американската средна класа умира тихо
Снимка: БГНЕС

Продължителността на живота в САЩ все повече изостава от другите индустриални държави. Според проучване на икономисти, страната бавно се движи към бедствие: американската средна класа умира тихо, пише германското списание Der Spiegel.

Още по темата

Професор Ангъс Дийтън, Нобелов лауреат по икономика и американската икономистка Ан Кийс провеждат съвместни изследвания от много години. Сега те стигнаха до извода, че Америка е обхваната от болест, симптом, но не и причината на която, е президентството на Доналд Тръмп, допълва „Фокус“.

В своята съвместна книга „Смърт от безнадеждност“ изследователите отбелязват, че САЩ се насочват към бедствие, на което основните медии не обръщат внимание, защото се появява бавно и постепенно. Тук става дума не само за икономическия упадък, но и в най-буквалния смисъл, за стотици хиляди жертви сред американското население.

Проучванията на учените показват, че във всички развити страни има тенденция към последователно увеличаване на продължителността на живота, но в Съединените щати през последните години практически няма увеличение на този показател. В това отношение САЩ изостават далеч от страни като Канада или Швеция.

Продължителността на живота е среден показател, който отчита всички сегменти от населението, обяснява изданието. Кейс и Дийтън проучиха данните за смъртността и установиха, че в Съединените щати смъртността се увеличава. Има три основни причини за това: повишени самоубийства, алкохолизъм и последствията от него и свръхдоза наркотици.
„Бялата работническа класа“ - белите граждани на САЩ без завършено висше образование - страдат най-много
от тези проблеми. В почти всички индустриализирани страни смъртността при това население на възраст между 45 и 54 години намалява, докато в САЩ дори се е увеличила в сравнение с края на 90-те години на миналия век. В сравнение с Швеция се оказва, че вероятността от смърт на бял американец на средна възраст е повече от два пъти по-висока. От 1999 г. броят на такива „допълнителни“ смъртни случаи, които биха могли да бъдат избегнати, е около 600 хиляди, а повечето от жертвите са на средна възраст, отбелязва германското списание, цитирайки американски експерти.

Увеличаването на смъртността в Съединените щати е свързано с „опиоидната криза“, но не се обяснява напълно с нея: без отслабването на бялата средна класа в Америка, кризата с наркотиците не би била толкова широко разпространена. „Отчаянието се разпространява в обществото. Това даде възможност за пускане на пазара на фармацевтичната индустрия, която не е добре регулирана“, обяснява Нобеловият лауреат Ангъс Дийтън.

Според изследователите, източникът на това бедствие са били „тектонични промени“ на пазара на труда в САЩ. Ако преди работещите без висше образование биха могли да получават прилични доходи, сега те все повече се сблъскват с трудности. С оглед на инфлацията заплатите на най-бедната част от американското население не са се увеличавали от половин век. Белите мъже без висше образование от 1979 до 2017 г. дори загубиха 13% от покупателната си способност, подчертава изданието.

Всичко това има не само финансови последици: здравният статус на американските граждани без висше образование на възраст от 45 до 54 години постепенно се влошава. В тази възрастова група сега има повече случаи на хронични заболявания, отколкото при американските пенсионери. Много жизнени планове също се рушат под икономически натиск: броят на браковете между американци без висше образование е намалял много повече, отколкото сред завършилите. Освен това е много по-малко вероятно да влязат в религиозна общност. Така се наблюдава постепенно унищожаване на общностите, които осигуряват на хората жизненоважна подкрепа.

Изследователите виждат причината за това развитие на ситуацията във факта, е нискоквалифицираните специалисти са изправени пред натиска на глобализацията и роботизацията на производството. За разлика от много европейски страни, където няма увеличение на „смъртта от безнадеждност“, в САЩ няма социални системи, които биха могли да предотвратят негативните тенденции.

Дийтън и Кийс критикуват особено остро американската здравна система. Тя представлява около 17% от БВП на страната, а здравноосигурителните вноски в тази раздвоена система за американците са „като дължимото, което трябва да плащат на чуждестранните власти“. Тези, които нямат високи доходи, са особено засегнати от това. Много фирми наемат само висококвалифицирани служители, тъй като с годишна заплата от 100 хиляди долара разходите за семейно здравно осигуряване, които възлизат на около 20 хиляди долара, не са толкова осезаеми, колкото за по-нискоквалифицираните служители с годишна заплата от 30 хиляди долара.

Трагедията на тази ситуация е, че самите американци, които са изправени пред подобни трудности, не знаят причините за бедствията си и Доналд Тръмп не може да предложи на своите избиратели решения на проблема, заключава Der Spiegel. Американските икономисти са сигурни, че той е станал президент на САЩ само заради отчаянието на хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не знам какво разбирате под средна класа, един от най богатите и "неуки" бизнесмени в САЩ са изключително оригинални и правят качествени продукти...Това естествено е преди 90-те, може би 80-те, от там нататък си върви на кредит.Може би не знаете че човек които няма основно образование е строял самолетоносачите на Америка през ВСВ и то на конвейр....Вие като имате дипломи какво можете да измислите или да строите...:)
40
0
 
10
 
! Отговори
1000 преди 3 години
До ХансНапротив - хора работещи квалифицирана работа, както и собственици на малки фирми са точно средна класа. Адвокати, лекари са най-горния слой на средната класа. Колеж е университет.
39
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Ханс - В никоя нормална държава няма такова животно - представител на средната класа: работник със средно образование, средна класа са инженери, адвокати, лекари.При четене на материала се разбира, че представилият съобщението е използвал понятието средна класа, но в текста резглежда периодът на средната човешка възраст, което подсказва, че това е разбирнето на този автор за средна класа.Работник със средно образование е нещо нормално, но това е класата на работещите, а не средна класа.
38
1
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
По-скоро умира бялата раса,в резултат на толерастията.Както е тръгнало-само гражданска война може да ги спаси,колкото по-навреме,по-добре.Ако не накарат цве*тните да работят-спукана им е работата!
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До мдаТя няма да се разпадне. но явно не си излизал много навънка?Социализъма е много разпространен в САЩ, чак да не повярва човек!СССР го няма на картата, трябва им им причина - талибани, ***....слаба ракия, Ким и той, въпреки че Тръмпи му е "приятел" Никой нормален човек не иска да работи за жълти стотинки а разни "елити" да си развяват байряка....:)
36
4
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
До ХансТова просто е невярно,поне доскоро-американската средна класа се състоеше най-вече от квалифицирани специалисти с колеж(което не е висше),допълнени със среднисти.Между другото,там диплома без доказани способности е нищо,за разлика от Европа.Това е за наетите.А за тия,които имат собствен бизнес,образованието не е от решаващо значение,даже понякога пречи.Там са важни други неща-примерно чувството за далавера(образно казано).Между другото-Тръмп има колеж.
35
3
 
5
 
! Отговори
мда преди 3 години
До не точнозатова бъдещето на америка е да се разпадне на отделни щати държави има вече такива също има и планувани реферандуми за това, или да се превърне в империя нещо като русия на путинтака както съществува в момента просто няма как да продължи понеже както се казва и в статията доста точно хората ще патладясат.или ще имигрират, на година по 9-10 милиона американци мигрирст в канада, евопра, мексико, австралия, но не се говори много за това
34
5
 
11
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
Като умре напълно ги чака комунизъм - с щедри обещания за благоденствие и сполука...
33
2
 
9
 
! Отговори
не точно преди 3 години
генезиса на америка е друг, тя е създадена с дръга цел, бързо забогатяване домогване и след това изолиранехората не го разбират това и се опитват да живеят 'нормално'е няма каксорри
32
4
 
14
 
! Отговори
Ханс преди 3 години
В никоя нормална държава няма такова животно - представител на средната класа: работник със средно образование, средна класа са инженери, адвокати, лекари.
31
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те германците никак не умират, като се пенсионират и са живи умрели у кожите си, живеят като пандизчии по стаpческите домове, а хора от други държави им сменят памперсите. Меркел като няма деца как ще завърши според вас изпускаша се на легло без за има кой да я погледне или ще умре от Короната ? КОЛКОТО И НАПРЕДНАЛИ ДА СА ПРИ ЗАПАДА НЯМА ЧОВЕЧНОСТ, НЕ ИМ ЗАВИЖДАМ, ЦЕЛИЯ ИМ ЖИВОТ Е ЕДНА КАСОВА БЕЛЕЖКА.
30
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илон се метка на теслата и кара за Марс а в Русия още пият препарат за баня.
29
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25Аз работих предимно механник, но съм работил и и охрана в нощни заведения. шофьор на тир никога не ме е кефило, това е към 2005-2007г.,.....ако някой си мисли че произвеждат техника, освен Ябълката, която също производството им е в Китай и т.н значи е умствено повреден.Но за Холивуд съм съгласен, там вече нивото на пропаганда е на висота!Щеш не щеш гледаш бозите, произвеждат ги като продукт в контейнер....:)
28
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Sled kato bql chovek i bql cvqt stana mrysna duma v USA nqma mqsto za belite tam.Za boga bqgaite beli bratq.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Syedineni Afrikanski Schtati natam otiva tq.Bqloto schte izbqga ottam.
26
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 9Съкращаване на ръководния персонал с 20% не е същото като съкращаване на персонал с 20%Чукча читател, чукча писател...
25
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Oschte pyrvata kriza 2009 umori i srednata klasa i USA mechtata umrq ami i BG umrq ta ne mie drago na tiq naschenci det vikat ura da jivei USA a BG umira
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп2020!
23
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато ги има демократите им, страната им ще умира, при това не бавно а доста бързичко!
22
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дупе да им е яко на хамериканската средна класа, която 90% е представена от бели хора! Защото вместо тях идат блек лайвс матерр, ха ха ха ха....