Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка

Онези, които нямат нужда от пари, взимат най-големите заеми
8 юли 2020 20:00, Нели Христова
47
Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка
Снимка: БГНЕС

След здравната криза, светът се справя и с икономическата криза, породена от COVID-19. За да се спаси бизнеса в САЩ бях отпуснати 521 милиарда долара. А тази седмица бе публикуван списъкът с хората, които са получили помощ от държавата. Но сред тях не преобладават малките бизнеси. Напротив - изглежда парите отиват при онези, които имат най-малка нужда от тях, подобно на ситуацията във Великобритания, когато Виктория Бекъм, милиардерът Ричард Брансън и много други магнати се възползваха от помощите за малките бизнеси, за да спасят империите си.

Още по темата

Програмата Paycheck Protection Program бе създадена, за да могат бизнесите да оцелеят по време на пандемията. Тя предлага заеми, които могат да бъдат опростени, ако се използват за изплащане на заплатите на служителите. Но програмата стана жертва на много критики, след като стана ясно, че парите са отишли в ръцете на големи компании, които нямат нужда от помощ. Държавните инспектори предупреждават, че има и опасност от измама, заради липсата на прозрачност и контрол.

Кои са големите компании, които са взели спасителен заем?

Сред тях има много бизнеси на хора със солидни политически връзки. Една от компаниите в списъка е собственост на Джаред Кушнер - съпругът на Иванка Тръмп и зет на президента на САЩ Доналд Тръмп. Помощ ще получи и фирма, свързана с транспортния секретар Елън Чао, както и компании на някои от членовете на Конгреса и техните половиники. Адвокатската фирма Kasowitz, Benson & Torres, която е собственост на дългогодишният личен адвокат на Тръмп - Марк Касовиц, също е получила заем в размер на близо 10 милиона долара.

Помощ получават и десетки наематели от компанията за недвижими имоти на Тръмп, както и силни лобистки групи и политически организации, като Black Congressional Caucus.

"Скандално е, че фирми, свързани с политици, са се възползвали от парите, които все някога ще се изчерпат", казва Джошуа Готбаум, гост учен в институцията Брукингс, пред BBC.

Не само политици, но и звезди посягат към помощи

Компанията на Кание Уест, който преди дни обяви, че има намерение да се кандидатира за президент на САЩ, също се е възползвала от програмата. Yeezy, която наскоро стана собственост на Gap, е получила заем между 2 и 5 милиона долара. Те ще бъдат използвани, за да се спасят работните места на 106 души. Компаниите на дизайнерите Оскар де ла Рента и Вера Уанг също са били подпомогнати.

Ресторантите Nobu, собственост на Робърт де Ниро, са получили между 11 и 28 милиона долара, а винарната, собственост на семейството на Франсис Форд Копола, взима заем между 1 и 2 милиона долара. В Twitter режисьорът написа, че тези пари ще бъдат използвани, за да се "осигурят заплатите на служителите в тези несигурни времена".

Парите отиват и при чуждестранни компании

Корейските авиолинии са взели между 5 и 10 милиона долара заем, за да запазят работните места на своите 500 служители в Америка. Китайската компания за електрически коли Nio също е прибрала подобна сума пари, за да запази работата на 204 от своите служители в САЩ.

Според данните, заемите са спасили работата на 51 милиона души, въпреки че в някои случаи сумите са били отпуснати без компаниите да предоставят броя на работните места, които смятат за запазят чрез тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
4
 
! Отговори
Конникът с везните преди 3 години
Конникът с везната ТРИ ПЪТИ мери ЗА бедни,а на богати дава и в излишък.ЗАЩОТО ТАКА КАЗА БОГ-ВАШИЯ СЪЗДАТЕЛ И ТАКА И СТАНА. И ЕТО ИИСУС СПРЯ ДА ОБРЪЩА СВОЯТА БУЗА И ПОГЛЕДНА КЪМ САТАНИСТИ, ОКУЛТИСТИ, ВЕЩЕРИ, УБИЙЦИ, КРАДЦИ И БЛУДНИЦИ. И ВСИЧКИ БЯХА ПОСТАВЕНИ В ЕДНА КАТЕГОРИЯ.И ЗАБРАВИХА ДА СИ СМЕНЯТ ПОЛА, ДА ИЗНАСИЛВАТ ДЕЦА И ДА ПРОМИВАТ СЪЗНАНИЕТО ИМ.АМЕРИКА, ЕС... ЦЕЛИЯ СВЯТ... БОГАТИТЕ ИЗПЪЛНЯВАТ ТОВА, КОЕТО ЛЪВА КАЗВА, ЗА ДА МОЖЕ ПРОПАСТТА МЕЖДУ БЕДНИ И БОГАТИ ДА СТАНЕ ОЩЕ ПО-ГОЛЯМА.
20
1
 
4
 
! Отговори
Конникът с везните преди 3 години
И да не забравите. Кризата ще трае 19 год. за справка COVID19.Св. Йоан пише:"Лъвът премахна 3тия печат и ето настана голям глад и имаше храна, но малко. Само богатите можеха да си я позволят, а бедните не можеха да си я позволят. И така 19г. докато Иисус не премахна 4тия печат и настана още по-голям глад и за богати и за бедни. И нямаше никаква храна. Тогава започна най-голямата война и умря 1/4 от населението по тази Земя"Конникът с везната мери на бедни,а на богати дава и в излишък.
19
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де Неро много плюеше по Тръмп,но сега няма да се откаже от паричките
18
0
 
17
 
! Отговори
Грух преди 3 години
Капитализъм пичуе, ко да праиш. Всичко ще ви вземат. Капиталът никога не е имал човешко лице. Интересно всичките тия алчни зяпнали усти на богаташите какво ще правят като оберат всичко по целия свят и ви намалят 7 пъти. Когато вече алчността е унищожила цялата планета, с какво ще се стимулират?! Или като ***, щом убият организма който ги храни, умират с него.
17
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не бе, комунисти 0срани, във великобритания помощи дадоха на всеки човек, даже и на ричард брансън! спрете да промивате мозъците на чалгафоните те и без това вече са си с промити мозъци даже си избират мутри да ги управляват и им ръкопляскат като дрогирани!
16
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"изчерпат" хахахахаха
15
0
 
9
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
То като у нас!
14
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В началото на кризата малко се поуплаших понеже всички акции бяха 20%+ надолу и инвестициите ми затъваха, а сега какво се оказа - то корпорациите са по-богати от преди кризата, хората от скука се скъсаха да пазаруват онлайн, а сега и след като отвориха си накупиха и коли.
13
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
цялата политическа воня е сбъркана тотално и докато не бъде изрината на бунището на историята ще има 1% супер богати милиардери, които да владеят 99% от ресурсите на планетата, а останалите да ду...хат супата и каквото успеят да докопат от трохите.
12
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ми то така стана и в България. И народа си седи и гледа... после Бойко ви е виновен.
11
4
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До бай Иван/10По скоро комунистите са били научени от янките и немците...
10
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че тя икономиката им се гради на заеми, а тия дето нямат пари като вземат заем как ще го върнат ? Нищо не знаете вие за финансовия свят и големия банков балон.
9
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 2Тука е европейска демокрация, където на парите под масата се гледа позитивно, защото помагат машината на икономиката да се върти (че инак тотално ще откаже, както се видя с неподкрепяните бизнеси, които отидоха в китай).Schmiergeld се нарича тази културна особеност - на езика на държавата където най- се практикува.ПП. А в България се гордеем с мирния си преход и толерантността си... освен с любовта към немските културни ценности.
8
2
 
12
 
! Отговори
бай Иван преди 3 години
Тарикатите очакват хиперинфлация.За това теглят кредити,за да върнат хартийки без стойност,както направиха нашите комунисти.Явно американците копират нашият челен опит!
7
3
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Хубяво е, че нелито е работила по публикацията, но съм любопитен кой е авторът... или източникът (да не е dw?)Защото ецб вече 12 години печата (обявено за незаконно от немския конституционен съд) десетки милиарди всеки месец, които също потъват в предварително определени джобове.
6
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сламеният човек си знае работата...
5
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България е същото, от помощите се облажиха най-много най-богатите
4
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Появи се нов социален *** - "бизнесмен на социални помощи" или "бизнес на социални помощи". Милионер със спаднали 20 процента приходи, който иска социални помощи от държавата.В Третия свят - САЩ, Африка, Южна Америка, Индия - парите на държавата се вземат от едрия, средния бизнес.
3
3
 
3
 
! Отговори
Tombstone преди 3 години
https://youtu.be/R8OWNspU_yEИ убиха 1 милион българи и сега разбирате величието на тая сцена. На док толкова му е писнало от каубойте, че накрая на няколко човека не им понесло!!! Много им се оказало напрежението. Аз съм ви бодливато храсче боровинково. Или мечо грозде. Гледам аз как вървя върху гробове, спя върху гробове, танцувам върху гробове и почва много да ми писва!!! Та се чудя кое ли куче ще отнесе в главата нещо!
2
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там публикуват списъците на получилите сапасителни заеми, а тук кога и от къде да научим кои ГЕРБави фенове са изпапкали папото?