Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка

Онези, които нямат нужда от пари, взимат най-големите заеми
8 юли 2020 20:00, Нели Христова
47
Милионери, магнати и лобисти взеха помощите на малкия бизнес в Америка
Снимка: БГНЕС

След здравната криза, светът се справя и с икономическата криза, породена от COVID-19. За да се спаси бизнеса в САЩ бях отпуснати 521 милиарда долара. А тази седмица бе публикуван списъкът с хората, които са получили помощ от държавата. Но сред тях не преобладават малките бизнеси. Напротив - изглежда парите отиват при онези, които имат най-малка нужда от тях, подобно на ситуацията във Великобритания, когато Виктория Бекъм, милиардерът Ричард Брансън и много други магнати се възползваха от помощите за малките бизнеси, за да спасят империите си.

Още по темата

Програмата Paycheck Protection Program бе създадена, за да могат бизнесите да оцелеят по време на пандемията. Тя предлага заеми, които могат да бъдат опростени, ако се използват за изплащане на заплатите на служителите. Но програмата стана жертва на много критики, след като стана ясно, че парите са отишли в ръцете на големи компании, които нямат нужда от помощ. Държавните инспектори предупреждават, че има и опасност от измама, заради липсата на прозрачност и контрол.

Кои са големите компании, които са взели спасителен заем?

Сред тях има много бизнеси на хора със солидни политически връзки. Една от компаниите в списъка е собственост на Джаред Кушнер - съпругът на Иванка Тръмп и зет на президента на САЩ Доналд Тръмп. Помощ ще получи и фирма, свързана с транспортния секретар Елън Чао, както и компании на някои от членовете на Конгреса и техните половиники. Адвокатската фирма Kasowitz, Benson & Torres, която е собственост на дългогодишният личен адвокат на Тръмп - Марк Касовиц, също е получила заем в размер на близо 10 милиона долара.

Помощ получават и десетки наематели от компанията за недвижими имоти на Тръмп, както и силни лобистки групи и политически организации, като Black Congressional Caucus.

"Скандално е, че фирми, свързани с политици, са се възползвали от парите, които все някога ще се изчерпат", казва Джошуа Готбаум, гост учен в институцията Брукингс, пред BBC.

Не само политици, но и звезди посягат към помощи

Компанията на Кание Уест, който преди дни обяви, че има намерение да се кандидатира за президент на САЩ, също се е възползвала от програмата. Yeezy, която наскоро стана собственост на Gap, е получила заем между 2 и 5 милиона долара. Те ще бъдат използвани, за да се спасят работните места на 106 души. Компаниите на дизайнерите Оскар де ла Рента и Вера Уанг също са били подпомогнати.

Ресторантите Nobu, собственост на Робърт де Ниро, са получили между 11 и 28 милиона долара, а винарната, собственост на семейството на Франсис Форд Копола, взима заем между 1 и 2 милиона долара. В Twitter режисьорът написа, че тези пари ще бъдат използвани, за да се "осигурят заплатите на служителите в тези несигурни времена".

Парите отиват и при чуждестранни компании

Корейските авиолинии са взели между 5 и 10 милиона долара заем, за да запазят работните места на своите 500 служители в Америка. Китайската компания за електрически коли Nio също е прибрала подобна сума пари, за да запази работата на 204 от своите служители в САЩ.

Според данните, заемите са спасили работата на 51 милиона души, въпреки че в някои случаи сумите са били отпуснати без компаниите да предоставят броя на работните места, които смятат за запазят чрез тях. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дано свинщината в този свят се увеличи още малко и да се затрива тая гнила човешка семка. Надявам се това да се случи след брутални кланета и палежи.