Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"

Държавният секретар ги нарече "инструменти на Кремъл"
15 юли 2020 20:28, Нели Христова
115
Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП.

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топ дипломатът на САЩ на пресконференция.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

Оттеглете се или рискувате да има последствия, призова той участващите компании.

Помпео допълни, че изключението да не се налагат санкции на "Северен поток 2" ще бъде премахнато. Мярката се прилагаше от 2017 г. Сега всички компании, работещи по двата енергийни проекта, са застрашени от санкции.

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Държавният секретар съобщи още, че ще посети Великобритания и Дания следващата седмица, след като Лондон наложи забрана на китайската компания Huawei.

"Ще направя бързи посещения във Великобритания и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и заплахата им към свободните народи по света ще бъде основна тема в дневния ред", подчерта той.

Вчера британското правителство обяви, че забраняват на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г.

Помпео съобщи, че САЩ ще наложат визова забрана на някои служители на Huawei.

"Държавният департамент ще наложи визови ограничения на някои служители на китайски технологични компании като Huawei, които предоставят материална подкрепа на режими, които са свързани с нарушаване на човешките права и злоупотреби", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Христо ХристовОтивай при свободните народи. Видял си и ти несвободни народи та длрънкаш глупости.
53
5
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Свободни народи може да има по света, но не и в ес...
52
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще купуват руски газ и ще го продават на европейците, защото е по-евтино и близко.Загиваща велика сила, която издържа само 70 години - колкото Съветския съюз.
51
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно, не може да сме зависими от Москва. Трябва да сме зависими само от САЩ.Те ще помогнат на европейските си приятели да посрещнат енергийните си нужди. Разбира се, срещу съответната цена.
50
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Империализмът не обича пазарната икономика. Империализмът мрази пазарната икономика.Империализмът налага своя пазар чрез военна сила.
49
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Помпео, санкци и санкции на Русия му е майката.
48
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия ще я задушат като гарагашка икономически. От много пъчене и хибридки Путин успя да унищожи единствено Русия.
47
5
 
6
 
! Отговори
антизападопоклонник преди 3 години
Пак театър за пред публиката. Иначе Набиулина наскоро ходи да съгласува бюджета в САЩ! Големи врагове го играят Русия и САЩ, а в деисвителност голяма част от представителите на властта в Русия имат имоти в западна Европа и САЩ и изобщо не им пука за бъднините на Русия. Лошото е, че от цялата тази история страдат най-много обикновените руснаци, ама те са си обречени да страдат и май вече явно са свикнали!
46
1
 
10
 
! Отговори
Каракочев преди 3 години
Баце, вади снимките с бай Дончо.
45
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Той Ердоган им наложи санкции преди Помпео. Син поток е затапен от 3 месеца и едва ли повече ще тръгне, защото доставките на газ за Турция вече са от Азърбайджан, а Турски поток от четири тръби е скопен на 2 тръби като само от едната Турция получава газ. Другата тръба ще дойде към България но ще може да се ползват само 50% от нея т.е. около 6-7 милиарда куб.м. заради европейските изисквания. Турция е свила 14 пъти доставките на руски газ в сравнение с 2017 година.
44
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
САЩ не само са първа икономика в света, ами разликата с втората икономика в света - Китай е 8 трилиона долара.Погледни в сайта за БВП на страните в света.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До антиджендарКоронавируса те е ударил в главата.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50 Хи-хихихихихи, на е ли късничко така за друсане ?
41
10
 
9
 
! Отговори
антиджендар преди 3 години
До 48 Анонименкак ще стане това ? САЩ са вече бита карта и икономика втора в света с тенденция да станат трета. Германия увеличава бизнеса с Китай и Русия и е с най мощнатна икономика в Европа. Вземи си хапчетата и си лягай до мъжът си от Гана
40
9
 
5
 
! Отговори
Хи-хи преди 3 години
Това беше ясно от начало. Оставиха рашките да изхарчат едни пари за инфраструктура и ги резнаха на финала. Това не е добре и за меркел, ама Чичо ви Сам ще сложи чатала на врата на Европа.
39
2
 
12
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Та така! Войната започна! Ние както обикновено пак сме до под кривата круша! Ще се надяваме да не ни бият много наблягайки на принципа, че никой не вади нож на умрял кон! :)))
38
2
 
6
 
! Отговори
БС преди 3 години
Pompey,Who are you? Я не му обръщайте внимание на този.
37
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Помпи,назовавай цени,с тази риторикаще ни загубиш ,като дестинация.Тръмпиняма да заложи на невзрачни щения,акоповеде краварите на водопой средретроградния Меркурии.Вие още лине знаете ,че отекохте(Ще ви се покаже.
36
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя американски lyolyo да ходи да плаши баба си! Проектът няма да бъде спрян, ако си мисли САЩ че господства в света, да си погледне милионите заразени с коронавирус там. Дано измират до крак.
35
20
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на Помпео. Закъсняха американците, тия тапи на газопроводите и нефта трябваше да ги сложат още през 2007 година когато Путин се направи на голямата работа в Мюнхен. Ако го беше ударил Буш младши по ръцете и кокалчетата още тогава, нямаше да има руски инвазии нито в Грузия нито в Украйна както и в Сирия и Либия. Русия щеше да си стои в бърлогата и щеше да кротува.