Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"

Държавният секретар ги нарече "инструменти на Кремъл"
15 юли 2020 20:28, Нели Христова
115
Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП.

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топ дипломатът на САЩ на пресконференция.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

Оттеглете се или рискувате да има последствия, призова той участващите компании.

Помпео допълни, че изключението да не се налагат санкции на "Северен поток 2" ще бъде премахнато. Мярката се прилагаше от 2017 г. Сега всички компании, работещи по двата енергийни проекта, са застрашени от санкции.

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Държавният секретар съобщи още, че ще посети Великобритания и Дания следващата седмица, след като Лондон наложи забрана на китайската компания Huawei.

"Ще направя бързи посещения във Великобритания и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и заплахата им към свободните народи по света ще бъде основна тема в дневния ред", подчерта той.

Вчера британското правителство обяви, че забраняват на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г.

Помпео съобщи, че САЩ ще наложат визова забрана на някои служители на Huawei.

"Държавният департамент ще наложи визови ограничения на някои служители на китайски технологични компании като Huawei, които предоставят материална подкрепа на режими, които са свързани с нарушаване на човешките права и злоупотреби", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
18
 
! Отговори
А санкция преди 3 години
за дето си садим компирите у градината ще има ли .....*** и американците навсякъде си врът гагата и ми е най-чудно що трябва всички да се съобразяват с тях....
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУмного важно,че някой си бил учил в америка...обикновеният янки знаеш ли колко го интересува,че на корнелия сина и учи в сащ...американският елит няма нищо общо с народните маси там.щатите се латиноамериканизират.огромните им мегаполиси като ню йорк,лос анжелес,атланта,чикаго и т.н.се превръщат в градове от бездомници.
32
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко милиарда им наляха на тия за едни хвърчила за след незнам си колко години и цялата сума преведоха наведнъж, да не може после някой да развали сделката и да трябва да връщат милионите комисионна, които си разделиха! НАРОДЕН СЪД за предателите ГЕРБ!
31
16
 
7
 
! Отговори
Сат Н преди 3 години
Разбрахте ли сега кой е каскета и русофила и московската под лога - строителят на руски газопроводи.
30
3
 
5
 
! Отговори
и това знаем преди 3 години
Те за туй едновремешните обирджии на мандри се изнесоха в САЩ, при баш обирджиите и разсипници на държави. За туй ги обичат толкоз много каскетите, щот са си при авери които им вардят заграбените кинти. Те кинтите не миришели казва един небезисвестен главен краварски обирджия.
29
5
 
16
 
! Отговори
Спеца преди 3 години
И България ще наложи санкции , като блокира сделката за самолетите и поиска наем за базите!
28
5
 
19
 
! Отговори
Здрасти преди 3 години
Тия абдали кой им иска мнението за това какво да става в другия край на света и защо мисли, че хората в Европа нямат мозък и са под запрещение, че да не могат да решат кои проекти, посоки и решения са в интерес на хората на нашия континент? Стига с тия изпълнения и опити да се правят на световни стожери, никой не ги обича така или иначе и на света му писна от тях. Нека си гледа разпадащата се деморализирана и дебилизирана нация докато държавата им все още съществува в този си вид..
27
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язък за снимките които пращаше Борисов на началника си Путин със строящият се Балкански поток.
26
3
 
9
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
До Анонимен 23....НИКОЙ да не обижда КРАВАРИТЕ !!!!!!.защото там живеят и работят близо 500 000 българи + ВНУКА на Т.Живков..+ сина на Корни + сина на Ламбо (бог да го прости ) + дов. син на Президента Р.Радев + щерката на Сталин + сина на Хрушчов + щерката на външ. мин .на Раша - Лавров + щерката на говорит. на Кремъл Песков + близо 30 % от депутатите на руската ДУМА имат дългосрочни визи за САЩ + НАД 450 лауряти на НОБЕЛОВИ НАГРАДИ ..ПАНЯЛ ??? ..абе я си сипи чаша вт. газ !..
25
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Инструментите на Кремъл се счупиха като клечки за зъби. Искандерите плачат горчиво.
24
5
 
18
 
! Отговори
знаем ма си траем преди 3 години
Краварите направо се тресат панически да не изтърват енергийния монопол. Изтърват ли го и чао цар долар, чао европейски пазари, чао безумноскъпи военни алианси. След това обявяват банкрут и светът усъмва с нови 51 държавици, нахълтали в граждански междуособици за една нощ.
23
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин 26 Кат стане хляба 5 левчета бройката , друга песен ще запееш
22
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23Германия се отказаха от ядрените централи . Искат да спрат въглищните централи към 2038 . Трета икономика в света. За да не се премести всичко в Китай , Индия , Виетнам и разни други им трябва евтина енергия . Каквато САЩ не могат да осигурят . Германия е най-големият донор в ЕС . Слаба Германия = слаб ЕС , и след това - разпад
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вместо милиарди печалби милиарди загуби!!!сметки без кръчмар както се казва!така е като бай *** се опитва с чужда пита помен да прави!да се приключва с това руско постотоманско геополитическо недоразумение наречено българия!
20
2
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
И защо е *** зад океански. Американският империализъм.Както казваше и Живков и допълваше и шовинизъм.Наистина е много господарски и Империалистически.В действие е вече 30 години вече.Но и в Америка ще има реформи.Там демокрацията Никак не е читава.Успех н хората там срещу властта.
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Е да, ако гледаш холивудските бози, ще повярваш че краваристанците са се качвали даже и на Луната!!!
18
2
 
2
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
А какво ще правим ние с балканските патоци?
17
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крайно време е да изхвърлят от играта Путин. Европейците така или иначе нямат смелост за това и чакат чичо Сам да им свърши работата.
16
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЦРУ 17Жалки са кравешките наследници на робите от Африка, докарани в земята на древни маи и ацтеки! Русия съществува от над 1000 години и ВИНАГИ ще съществува велика и многообразна! А твоите от-репки СКОРО НЯМА ДА ГИ ИМА въобще! Както се събраха, така ще се разпръснат! И аз се радвам, че ние СМЕ ПОТОМЦИ НА Великата Рус, защото Аспарух е дошъл от руските степи, а не е еуропски варварин, които са разрушили Рим!!! Еуропейците, от които произлизат и краварите, САМО МОГАТ ДА РАЗРУШАВАТ!!!
15
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха, ха, с такива приятели като американците не ни трябват врагове.