Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"

Държавният секретар ги нарече "инструменти на Кремъл"
15 юли 2020 20:28, Нели Христова
115
Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП.

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топ дипломатът на САЩ на пресконференция.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

Оттеглете се или рискувате да има последствия, призова той участващите компании.

Помпео допълни, че изключението да не се налагат санкции на "Северен поток 2" ще бъде премахнато. Мярката се прилагаше от 2017 г. Сега всички компании, работещи по двата енергийни проекта, са застрашени от санкции.

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Държавният секретар съобщи още, че ще посети Великобритания и Дания следващата седмица, след като Лондон наложи забрана на китайската компания Huawei.

"Ще направя бързи посещения във Великобритания и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и заплахата им към свободните народи по света ще бъде основна тема в дневния ред", подчерта той.

Вчера британското правителство обяви, че забраняват на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г.

Помпео съобщи, че САЩ ще наложат визова забрана на някои служители на Huawei.

"Държавният департамент ще наложи визови ограничения на някои служители на китайски технологични компании като Huawei, които предоставят материална подкрепа на режими, които са свързани с нарушаване на човешките права и злоупотреби", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и какво се оказа през огромните газопреносни тръби, с които баце с такава гордост се хвалеше,може и никога да не потече газ.предупредих ли ви аз,че нещата не са толкова. прости.газов хъб мъб не знам си какво...ха сега да ви видя-българия е тотално смачкана в руско-американското менгеме!загубите за българската икономика се изчисляват за милиарди.
13
2
 
16
 
! Отговори
Стоян преди 3 години
Какво търсят американците в Европа?
12
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези няма ли да си построят една гооооооооляма ограда и да се изолират от света , без това не им пука за никого , освен за тях . Да оставят хората да си живеят спокойно Различни държави отказаха сумати танкери с американски втечнен газ , защото е скъп . Уж свободен пазар , не знам си какво . А рекетират Европа , за да си продават скъпия газЩе видим отговора на Германия , под санкции ще попаднат стотици европейски фирми , особено немски
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха-ха-ха..........."инструменти на Кремъл".......А защо не говорим за говедарските "инструменти"????? От какъв зор ще ни нареждат от другато полукълбо какво да правим или какво да не правим!!!! Аре джа...........янки ГОУ ХОУМ!!!!!!!!!! На бъргарски......РАЗКАРАЙТЕ СЕ!!!! Нямате НИКАКВА работа в България!! Когато Аспарух е основал страната ни тия от-реп-ляци НЕ СА СЪЩЕСТВУВАЛИ даже в мислите на западенските коняри!
10
17
 
7
 
! Отговори
ЦРУ преди 3 години
Рашките минават на втечнен газ вместо водка......но Крим НАШ ..хахаха.ЖАЛКИ КРЕПОСНИ .Жалка нация
9
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При положение че сащ наложиха санкции на целия ЕС (вдигнаха митата на40-50%) време е за отговор, но като знаем какви са тези в Брюксел- нямам никаква надежда
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Хо-хо-хо-хо-хо..................ами то това може да се случи САМО НА ФИЛМ!!!!! В ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ краварските войници НИКОГО НА СЕ ПОБЕЖДАВАЛИ!!!!! Просто защото НЯМАТ НИКАКЪВ МОРАЛ И НИКАКВИ ПРИНЦИПИ!!!! Кога са имали "морал"....когато са изтребвали индиянците, или когато хвърлиха атомните бомби над Хирошима и Нагасаки и *** във Виетнам; или когато нападнаха Иран, Либия, Сирия, Йемен.....За превратите и цветните революции да не говорим, за фашизираната хунта в украина пък съвсем
7
4
 
34
 
! Отговори
Русофил преди 3 години
САЩ да си гледат работата,Б-я трябва да си гледа икономиката и бизнеса да връща руските пазари и туристи там се изкарваха пари.КОЛКО американеца дойдоха на почивка на Слънчев бряг?Колко пари оставиха,не искаме военни бази а мир,Няма нужда от кофликти НАТО вън.
6
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4 - ти си абсолютно доказателсто за силата и интелекта съветските чугунени глави от Позитано
5
26
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** от Масква видя пак от трите най-дългото - по нашите тръби ще тече газ към Европа, но не и руски
4
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терористи!
3
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ изгоряха.
2
11
 
14
 
! Отговори
Щатите си връщат преди 3 години
Света. Ще настанат интересни времена.
1
26
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай бай Путин