Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"

Държавният секретар ги нарече "инструменти на Кремъл"
15 юли 2020 20:28, Нели Христова
115
Помпео се закани: САЩ ще наложи санкции на "Северен" и "Турски поток"
Снимка: БГНЕС

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео се закани да наложат санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". Той разкри нови указания за налагане на санкции на тези, които участват в проекта, информира АФП.

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топ дипломатът на САЩ на пресконференция.

Държавният департамент планира да включи "Северен поток 2" и "Турски поток" в списъка с проекти, санкционирани от Вашингтон, разкри Помпео и подчерта, че това е ясно предупреждение към компаниите, които участват в руските енергийни проекти.

Оттеглете се или рискувате да има последствия, призова той участващите компании.

Помпео допълни, че изключението да не се налагат санкции на "Северен поток 2" ще бъде премахнато. Мярката се прилагаше от 2017 г. Сега всички компании, работещи по двата енергийни проекта, са застрашени от санкции.

Обвинявайки Москва в използване на тези газопроводи като ключови "инструменти на Кремъл" за експлоатиране на европейската зависимост от руски енергийни доставки, "за подкопаване на демокрацията и трансатлантическата сигурност", Помпео обеща САЩ "винаги са готови да помогнат на нашите европейски приятели, за да посрещнат енергийните си нужди".

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Държавният секретар съобщи още, че ще посети Великобритания и Дания следващата седмица, след като Лондон наложи забрана на китайската компания Huawei.

"Ще направя бързи посещения във Великобритания и Дания, и аз съм сигурен, че Китайската комунистическа партия и заплахата им към свободните народи по света ще бъде основна тема в дневния ред", подчерта той.

Вчера британското правителство обяви, че забраняват на мобилните оператори във Великобритания да купуват ново оборудване от Huawei за 5G мрежата след 31 декември. Те също трябва да премахнат всички части на китайската компания от мрежите си до 2027 г.

Помпео съобщи, че САЩ ще наложат визова забрана на някои служители на Huawei.

"Държавният департамент ще наложи визови ограничения на някои служители на китайски технологични компании като Huawei, които предоставят материална подкрепа на режими, които са свързани с нарушаване на човешките права и злоупотреби", поясни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


115
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо смотаните американци налагат санкции на великите руснаци а не става обратното?
73
1
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
От всички защитници на Помпео прочетох само общи приказки. Я ми отговорете, но не с общи приказки, как с това прословуто руско влияние Европа е най-богатия континент в света? Снай-добра соц. система, култура, техника, наука? Как и защо напират отвсякъде да дойдат тук, а не другаде? И веднага ще ви отговоря на дежурния ви аргумент, че точно Русия има най-много емигранти, да, в големите им градове, но да не би при нас емигрантите да копат някъде в забутани села?!
72
5
 
9
 
! Отговори
.... преди 3 години
Тия да си гледат държавата, че гори от 2 месеца и да не ходят да лаят по другите. Нали щяха да си гледат тях и да ни оставят нас да се оправяме, ми айде да ходят да си го набият и да ни оставят на мира!
71
6
 
15
 
! Отговори
Путин преди 3 години
Единственото нещо което може да си наложите е нещо...Отзад .
70
7
 
10
 
! Отговори
От Русия с любов преди 3 години
Помпею. А пък ние ще ти наложим мъжко шкембе !
69
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Троловете, не се напъвайте да остроумничите напразно. Северен поток и балкански поток ще ги има ,и ще функционират а САЩ най много да попаднат в голяма международна изолация заедно с л......та Англия
68
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Украйна отдавна не епазар за каквото е било, защото няма пари. Германия е най - големия фен на руската газ. Не за друго, а защото я получава по преференциалнби цени и няма кой да бие тези цени. Не напразно извадиха северен поток от европейската газова директива и сега целия му капацитет е зает от русия. Турция не е сериозен пазар за руснаците. Натискат се за доставки там за да обезсмислят пускането на други газопроводи там. Практически турция не е сериозен пазар за каквото и да е напоследък.
67
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заради монополно високите цени на руският газ Русия изгуби 50% от пазара си в Германия и 90% от пазара си в Турция, а това бяха двата най-големи пазари на Газпром през 2017 година. Да не говорим че заради нападението на Русия срещу Украйна още през 2015 година изгуби пазар номер едно Украйна.
66
22
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия реши да играе нечестно вабанк срещу САЩ и съвсем закономерно загуби. Вместо чрез конкуренция Русия реши че е по лесно да си запази газовите пазари чрез корупция и подкупи на европейски чиновници, чрез шантаж с газовите кранове, чрез локални войни с Украйна и в Сирия и Либия с цел запазване на газовия монопол. В крайна сметка Русия изгуби на всички фронтове и фалира най-печелившата си компания Газпром.
65
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руските патоци СП2 и ТП ще бъдат санкционирани по закона "Противодействие на противниците на Америка чрез санкции" (CAATSA). Ако колхозниците не бяха се самообявили за противници и врагове на Америка, нямаше да получат и тези санкции. Но когато акъла ти е море а главата ти е шамандура както при товарищ Путин резултатите са санкции до дупка.
64
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
""Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти."Какви ефикасни инструменти ***?! Колхозния при..мат разбира само от бой. За това ще събуате гащите и ще го отнасяте, вие от друго не разбирате
63
3
 
6
 
! Отговори
Учуден преди 3 години
Аз съм объркан! Не беше ли Тръмп агент на Путин??? И нали уж Путин го назначи за президент, за да служи на Русия!!?? А кво стана сега,- всички които твърдяха това ежедневно последните 3 години, сега са на барикадата да защитават Путин и интерсите му.
62
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 61Умничето на мама, руската газ идва направо от земята и единствените експлоатационни разходи са помпените станции по дългия път. Американците използват скъпи фракинг технологии, тръбопроводи до пристанищните терминали, втечняване, транспорт с кораби-газовози, станции за декомпресия, тръби. Помисли, ако имаш с какво!
61
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топ дипломатът на САЩ е позор за страната, имала забележителни дипломати! ***, нагъл, брутален, той печели само врагове на страната си. Конфронтира се с най-силните икономики в света - Китай и Германия и с най-голямата военна сила - Русия!
60
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете руското влияние през Украйна.
59
1
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Арабската пролет е инструмент на ***.
58
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е член на НАТО и затова трябва да получи украинския дял от транзита. Украйна не е член на НАТО, нито на Европейския съюз. Да се спре руското влияние чрез транзита през Украйна.Съюзници сме в НАТО. Пасито да отива да им реве.
57
8
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия и Китай станаха велики военни и икономически сили. Не могат да ги спрат.
56
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американците искат само те да продават руски газ през Украйна.Те какъв газ транспортират през Украйна?Нека отговорят.
55
1
 
7
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 56Турски поток никога не е бил 4 тръби... беше една с план за втора, ако има европейски купувачи.