Над 70 богати държави търсят ваксина против коронавирус

Алиансът за ваксинации обеща ваксина за целия свят
16 юли 2020 07:10,
22
Над 70 богати държави търсят ваксина против коронавирус
Снимка: БГНЕС

Над 70 богати държави са се включили в глобална инициатива за създаване на ваксина срещу коронавируса, която има за цел да гарантира, че спасителната субстанция ще бъде разпространена по справедлив начин по целия свят. Това обаче е допълнителен коз за тези държави, защото те ще имат възможност да купят повече ваксини и да се запасят с тях, съобщават от Асошиейтед прес.

Още по темата

Те се позовават на изявление откъдето са съобщили, че 75 страни са заявили желание да се присъединят към новата инициатива "Covax" заедно с още други 90 държави, които се надяват да получат ваксините като дарение поради неголемите си финансови възможности, пише "Монитор".

Миналия месец "Gavi" се обърна към страните донори, на които рекламира плана за ваксината срещу Covid-19 като "застрахователна полица" за богатите страни, които вече са сключили сделки с производителите на лекарства за експериментални ваксини срещу коронавируса.

От "Gavi" поясняват, че всички страни ще получат достатъчно, за да покрият нуждите на 20% от своето население, включително и богатите държави, които могат да са си осигурили и запаси. От Алианса посочват, че онези страни, които са се презапасили, ще бъдат насърчавани да даряват на другите по-бедни държави, но без да бъдат притискани и това да се смята за някакво задължително изискване.

"За по-голямата част от страните подписването на глобалния план означава, че ще получат гарантиран дял ваксини - независимо дали могат да платят за тях или не. Те просто няма да останат да чакат на опашката" - обясни изпълнителният директор на "Gavi" Сет Бъркли.

Към момента в редица страни се работи по създаването на ваксина срещу коронавирусната инфекция. Великобритания, Франция, Германия и САЩ вече са поръчали стотици милиони дози, преди още да е доказано, че ваксината ще има ефект върху коронавируса.

Срещу плана се чуват и критични гласове. Те почиват на разбирането, че като се предлага на богатите страни да си купят повече ваксини, те не само ще го направят, но без всякакви последствия ще натрупат големи запаси от все пак ограничения брой ваксини срещу опасния вирус.

Изпълнителният директор Сет Бъркли увери скептично настроените, че Алиансът ще разговаря с богатите държави и ще предложи възможни решения.

Към момента 165-те държави, изразили желание да се включат в глобалния план представляват около 60% от населението по света. Алиансът има за цел да събере 2 милиарда долара за закупуване на ваксини срещу COVID-19.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Иде"Към Коледа ще има повече произведени ваксини, отколкото желаещи да ги купят!"И нито една няма да работи....
19
1
 
2
 
! Отговори
Бай Ганя преди 3 години
Ауе , нийама таквъз болист уа, туй е измислину от амириканцити и европата, туй грип уа лъжат ва.Най дубре си бяхми кат на кумандиши Майка Россия, тя на нас ний по скъпа и *** Ганьовско.Там съ прибориха с булистъ вечи. Ко а лъжат тез медии уа
18
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Богатите държави "за да покрият нуждите на 20% от своето население" Ами цъ:рвули като нас какъв процент от населението ще покрият?
17
0
 
2
 
! Отговори
?! преди 3 години
70 богати страни? Мисля, че след 50тата в тези листи надолу вече не се считат за богати
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До ИстуканТев кравария пиха белина да се децзивфекцират вътрешно по съвет на .......... си президент..
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
по безсмислена статия не бях чел - нивото е като съчинение на свободна тема за второкласник
14
1
 
4
 
! Отговори
Иде преди 3 години
Към Коледа ще има повече произведени ваксини, отколкото желаещи да ги купят!
13
0
 
4
 
! Отговори
До Истукан преди 3 години
Приятелски съвет - никога не пий и не яж горещо, за да не си докараш рак на гърлото или хранопровода.Топло, до към 40-45 градуса да, но не и повече.
12
4
 
6
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Е нали "Могушая" открила! Или тя ще е само за вътрешно ползване - всеизвестният бАярешТник! Ха ха хаПутин вЕлик!
11
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руснаците имат вече готови дори две ваксини: Новичок 100% ефективност срещу вируса и Боярышник 95% ефективност, лошото е че имат доста неприятни странични ефекти.
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо, че ще има огромно разхищение на пари и второ, любопитен съм как нормалните богати ще дарят на бедните.
9
0
 
2
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Истукан, на тебе водата в дробовете ли ти влиза?Внимавай да не се задавиш, човече!
8
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвят почвата да им пробутат чипосаните ваксини и после тотален контрол и геноцид
7
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е как ве, колхозната васкина е измислена още 18ти век, те имат отдаааааавна ваксина, напред са от всички други с векове.:D
6
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
съюз срещу световното разпространение на руската ваксина, това е нищо друго, империалистите пак се опитват да спънат световния прогрес, но но ние в България знаем истината и няма да се хванем на тази удочка
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
75 страни са заявили желание да се присъединят към новата инициатива "Covax" заедно с още други 90 държави, а руската ваксина е почти готова. Това обединение по ми напомня съюз срещу световното разпространение на руската ваксина.
4
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно така. Вирусите не са бактерии. Не са живи и не мога да се възпроизвеждат сами.Също така не могат да убият живо същество. При попадане в организма те "хакват' клетките и им дават инструкции да започнат да произвеждат копия на вируса. След увеличението на бройката се задейства имунната система и започва да убива "хакнатите" клетки за да спаси организма. Тоест не ви убива вирусът а вашата собствена имунна система.Но, всичко това също е медицинска теория и не е доказана. Всичко е теория.
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Русия беше съобщила, че са изобретили ваксина ... купете руска ваксина !
2
10
 
2
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
И няма да я намерят никога тази измислена ваксина. Единствената ваксина против коронавирус е сутрин да се пие на гладно гореща вода, която да изчисти дробовете и целия организъм. Ако се спазва изчистваща диета масово с гореща вода сутрин на гладно, няма да има смъртни случаи от коронавирус и няма да има болни от корона или ако има, всичко ще се минимизира.
1
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А как се създава ваксина за нещо което не съществува?Дори в самите учебници по медицина ясно си пише че вирусологията е теория и на практика досега не е доказано че хората умират от вируси. Самите вируси дори не са живи а са някакъв биологичен материал и микрочастици които не могат да се възпроизвеждат.