QAnon - конспирацията, според която Доналд Тръмп ще спаси света от педофилите

Броят на поддръжниците й се е увеличил със 700% след началото на пандемията
24 юли 2020 21:47, Нели Христова
77
QAnon - конспирацията, според която Доналд Тръмп ще спаси света от педофилите
Снимка: БГНЕС

През последните месеци се появи нова откачена конспиративна теория. Тя се разпространява главно от крайнодесните в Америка. Те се заклеват във вярност на QAnon - един миш-маш от различни конспиративни теории, според които Доналд Тръмп е спасителят на света. Някои от вярванията им също са притеснителни - според тях пандемията не е истинска, нито борбата за расово равноправие в САЩ. Вярата в QAnon успява дори да разбие семейства.

Според разследване на BBC интересът към тази конспиративна теория е нараснал от началото на пандемията. Но какво е QAnon?

"Това е много сложна конспирация, според която светът се управлява от елитна клика почитащи Сатаната педофили. Според тях, тази клика контролира всичко, включително и медиите, Холивуд и най-вече политици, като Хилари Клинтън. Доналд Тръмп пък, с помощта на военни от висок ранг, публикува анонимно информация във форуми като 4chan, 8chan и 8kun", обяснява ютубърът Травис Вю.

Накратко QAnon се превръща в култ, почитащ Доналд Тръмп. Не всички последователи на конспиративната теория обаче са били последователи на президента на САЩ преди това.

"Никога не съм гласувал преди това. Не вярвам в системата за гласуване. Когато Тръмп се появи си мислех, че той е просто още една пионка на илюминатите ", казва Ник Нитоли, който е част от QAnon, пред BBC. Той е музикант, но като много други последователи на теорията, прекарва по 16 часа на ден онлайн. Според него, Кенеди е убит от ЦРУ, 11 септември също е бил "вътрешна работа", хората от правителството на Америка се опитват да контролират обществото. Всъщност, почти няма конспиративна теория, в която Нитоли да не вярва.

Преди пандемията QAnon се споменава сравнително рядко в социалните мрежи. Но през март броят на постовете рязко скача. Членовете в най-големите групи, които подкрепят конспиративната теория, са се увеличили със 700%. Повечето поддръжници са от САЩ, но се откриват и последователи във Великобритания, Германия и дори Бразилия.

"Това увеличение идва във времето на обществена нестабилност, във време на сътресение за много хора. Обществото търсеше отговор на въпроса: "Защо се случва всичко това?" Също така те бяха затворени в домовете си, залепени за компютрите и телефоните си по цял ден. За това те бяха изложени на всичко това онлайн", обяснява Ауфи Галахар от Института за стратегически диалог. Организацията й се занимава с изследване на екстремизма, но започва да анализира и QAnon.

"QAnon бе класифицирано като "национална терористична заплаха" от ФБР миналата година. Конспирацията се появи в платформи, които се свързват с белите супремасисти и крайно десните екстремисти. И въпреки че не можеш да наречеш последователите на QAnon екстремисти, конспирацията се намира в периферията именно на този екстремизъм", допълва тя.

В Reddit пък се появява страница, в която членове на различни семейства споделят тревогата си, че техни роднини са били погълнати от QAnon теорията. По-голямата част от тези хора са възрастни - родители или баби и дядовци.

"Тя вярва, че Бил Гейтс е създал пандемията от коронавирус и е създал бъдещата ваксина, която съдържа микрочипове, с които да ни следи. Трябва да свикна с факта, че човекът, който познавах като своя майка, вече не е същият и тя няма да се върне."

"Твърди, че COVID-19 е биологично оръжие, което засяга само педофили. Белината била лекарство.

"Попитах го: "Нали осъзнаваш, че тези хора вярват, че Демократите и известните личности буквално се хранят с бебета?" А той отговори - "Да. И аз го вярвам."

Тези хора смятат, че са изгубили своите близки заради култ. QAnon има и евангелистки аспект - последователите му са насърчавани да привлекат свои приятели и близки в редиците му. Поддръжниците на конспирацията наричат това "да им дадеш червеното хапче" - препратка към "Матрицата".

Някои семейства трудно приемат факта, че хората, подкрепящи QAnon, вярват, че пандемията е измислица.

"Баща ми пребори рака, но е имуно-компрометиран. Ако и той започне да вярва в това, животът му ще е поставен под риск."

"Тя е на 81 години и не носи маска. По никакъв начин не спазва социална дистанция."

"Тя твърдеше, че майката на приятелката ми е имала COVID-19, защото е педофил. Тогава се притесних много."

"Пандемията е измислица. Слуховете на улицата гласят, че президентът Тръмп се опитва да вкара всички тези хора в затвора заради педофилия и пренасяне в жертва на деца. Но подземната клика контролира медиите и затова се разпространява тази история - за да се спасят", категоричен е Ник Нитоли. Има вероятност поне един от вярващите в QAnon да попадне в Конгреса. Нитоли коментира и това: "Така ще си върнем държавата. Не си губим времето".

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
9
 
32
 
! Отговори
До 37 преди 3 години
То не опира до вяра. Опира до факти и логика. А Каноните смесват истина с лъжа. Да, света се управлява от сатанисти и педофили, тук са прави. Грешката им е, че мислят Тръмп за спасител. Тръмп е от същата мафия. Единственият Спасител е Господ Иисус Христос. Всичко с времето си.
32
32
 
6
 
! Отговори
Да преди 3 години
Всичко това е вярно, за съжаление живея с такъв откачалник и да си призная....в страх. Подозирах,че е тип секта . От прочетеното разбирам, че е необратимо. Това е плашещо. Вече две години ми се налага да се справям с тази лудост на съпруга ми и не виждам светлина в тунела. Надявам се само да махнат онзи побъркания от Белия дом.
31
2
 
16
 
! Отговори
БНТ преди 3 години
ДАРИТКОВА Е ИЗБЯГАЛА ОТ ПРОТЕСТИРАЩИТЕ ПРЕД БНТ В ПОЛИЦЕЙСКА УНИФОРМАИ 500 ПОЛИЦАИ ОХРАНА
30
2
 
18
 
! Отговори
ОТИВАТЕ СИ преди 3 години
НАРОДА Е БЕСЕН! ОТИВАТЕ СИ!
29
30
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
колко трябва да е *** човек да вярва на тези тъпотии,кофтито е,че глупавите са лабилни и мислят,че са посветени в нещат
28
4
 
12
 
! Отговори
БЛОКИРАМЕ преди 3 години
БЛОКИРАМЕ СОФИЯ. НЕ ЦИВРЕТЕ ПЛЕБЕИ
27
3
 
24
 
! Отговори
Верваме ви преди 3 години
Журналистиката не трябва ли да е обективна и безпристрастна? Това "творение" тук на г-жа Христова е толкова тенденциозно и пристрастно представено, че ме е гнус да го нарека журнализъм. С подобни жалки напъни само затвърждавате подозренията на хора. Как изобщо ви дават дипломи?...
26
3
 
25
 
! Отговори
Леле до 30 преди 3 години
Какви психопати, човече!... за пицарията Комет пак беше конспирация! Хилари казва те нямат мазе, а хомосексуалиста, който го държи си снимал тунелите в мазето на същата тази пицария ! И как става така, че *** , който дори не може да завърши колеж попада в класацията за 50-те най- влиятелни хора във Вашингтон . Аре скрий се , жалка история биваш! Дано публикуват каквото има в лаптопа на мъжа на Хума , дано американците ги раз чек нат после! Как не те е срам
25
19
 
5
 
! Отговори
Земята е плоска преди 3 години
Влизам в YouTube да се посмея
24
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Знаеш ли к'во?Знаеш ли кво?Ако прекарваше повече време в училище, вместо във фейсбук, щеше да знаеш, че първо името е Фердинанд, с Д, а не Т.Второ, Симеон втори е син на Борис трети, а не негов брат, т.е. е внук на Фердинанд.И трето малко вероятно е съпругите на Фердинанд и Борис трети да са били братовчедки, защото съпругата на Фердинанд е от фамилията Бурбон-Парма, а съпругата на Борис Трети е от Савойската династия.А първата съпруга на Фердинанд е родена в Полша от рода Ройс.
23
4
 
14
 
! Отговори
Тежка цензура преди 3 години
Онзи ден излезна поредната статистика в Германия.Официално 1.8млн. души са под държавна защита т.е. това са т.нар. бежанци.Само няколко часа по късно чета как имало конспирация Германия да бъде отслабена,чрез миграция от източна Европа,Африка и Азия.Говоря за книгите на Хелсинг.Вижте кога са издадени тези книги и кога започна масовото наливане!А статията горе е добре подготвена с опорки т.е. не е по силите на ***!
22
22
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление такива психопати са милиони в САЩ и 10 Ки хиляди по света !
21
11
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До МилеПри демокрацията лудите са новата норма....
20
13
 
6
 
! Отговори
Това е новата преди 3 години
Пицагейт, а по нашенски 8те джуджета. Някой пак не си е пил хапчетата, но с това прогресивно затъ.пява.не на населението и със силата на социалните "медии", така се случва.
19
20
 
10
 
! Отговори
Миле преди 3 години
По коментарите под такава статия Психиатрията може да си направи статистика колко нейни клиенти е пропуснала.
18
4
 
23
 
! Отговори
Киро преди 3 години
Ам ясно, че тези са ***, но има ли някой да не знае, че светът се управлява от група педофили.
17
18
 
1
 
! Отговори
Знаеш ли к'во? преди 3 години
Споменах ли, че двата сина на Фердинант - Борис 3 и Симеон 2 са от две различни майки, но те са били братовчедки! Сестра Сестра им на двамата само ми е неясна все още!
16
2
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Епстин също ли е измислена ситтация бе, Днес? Или ще се направите че не съществува, защото скоро хванаха и приятелката му (да не се самоубие и тя случайно обаче)... а какво стана с журналистите разследвали Клинтън? ;)
15
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам. Феминизма също е екстремален тероризъм, но никой не го класифицира официално така. Жени не бива да дават квалификации по каквато и да е тема. Изкривяват информацията с непълноценното си рази89ране на света.
14
6
 
45
 
! Отговори
Един от вас преди 3 години
Всичко изброено в статията и квалифицирано като конспиративна теория е истина. Само си направете труда да проверите, във времето назад, колко "конспиративни" теории не са се сбъднали. Ще установите, че са пренебрежимо малко и вероятно, за да не се случат, е грешка на техните идеолози. Хората, наистина бавно, но започват да разбират светът, в който живеем. Време е, всеки да започне не само да търси информация, а и да я анализира и си направи изводите.