Ужасът на пасажерите от иранския самолет, прихванат от американски F-15

Няколко души на борда са ранени
24 юли 2020 18:00, Нели Христова
77
Ужасът на пасажерите от иранския самолет, прихванат от американски F-15
Снимка: YouTube

По-рано днес стана ясно, че американски изтребител е прихванал ирански пътнически самолет над Сирия. Машината F-15 се приближава толкова близо, че хората на полет 1152 от Техеран до Бейрут изпадат в паника. 

Още по темата

За да избегне сблъсък, пилотът на пътническия самолет се налага да свали рязко височината на самолета. Заради рязката маневра няколко души са ранени.

Иранските власти са категорични, че ще повдигнат въпроса пред ООН.

Видео от борда на пътническия самолет показва ужаса, в който изпадат пътниците. Те започват да крещят и да се молят, когато кислородните маски падат. Един мъж лежи на земята, а останалите се опитват да му помогнат. По-късно се вижда как някои от пътниците носят спасителни жилетки. Клипът показва и изтребителя, който се вижда от прозорците на машината.

"Самолетът рязко се качи нагоре, а после слезе надолу. Главата ми удари тавана", казва един от пътниците.

Полет 1152 кацна успешно в Бейрут.

Според САЩ изтребителят F-15 е извършил "стандартна визуална инспекция" на "безопасна дистанция" от 1000 м. Инспекцията била извършена по "международните стандарти". Но пътниците на борда твърдят, че американският самолет се е доближил на 100 - 200 метра от иранската машина. Един от репортерите на националната иранска телевизия се оказва на борда. Той също потвърждава, че военният самолет "е бил прекалено близо и за да избегне сблъсък, пилотът на пътническия самолет е трябвало да промени височината".

Пентагонът тепърва ще обясянва какъв визуален контрол може да осъществи военен самолет, движещ се със скоростта на звука, прихващайки пътнически самолет в полет. И най-вече - какви действия би предприел, ако забележи нещо съмнително.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари