Тръмп в центъра на расовите вълнения в Кеноша

Президентът на САЩ защити стрелеца, убил двама демонстранти
Обновена: 2 сеп 2020 16:48 | 2 сеп 2020 08:37, Петя Славова
4
Тръмп в центъра на расовите вълнения в Кеноша
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп посети Кеноша, в центъра на расовите вълнения в страната в последно време, въпреки призивите на местните власти да не го прави, предадоха световните агенции.

Прострелването на чернокож мъж от полицията в града в северния щат Уисконсин предизвика протести и безредици, при които бял тийнейджър застреля двама демонстранти.

В понеделник Тръмп защити стрелеца - 17-годишния Кайл Ритънхаус, който според него е открил огън, за да си спаси живота, съобщава БТА.

Вчера в Кеноша, президентът на САЩ не се срещна със семейството на Джейкъб Блейк - 29-годишният чернокож, който бе прострелян от полицаи при спречкване на 23 август и може да остане парализиран от кръста надолу доживот. За сметка на това Тръмп разговаря с представители на правоохранителните органи и похвали полицията за нейните действия. Той се срещна и със собственици на магазини, понесли щети при размириците в Кеноша - малък град на петдесетина километра южно от Милуоки.

"Мисля, че мирните протести са нещо фантастично. . . но, както и да погледнем, това не са мирни протести", каза Тръмп. Сочейки увредено имущество, той увери, че местните жители искат "законност и ред".

Президентът републиканец посети Кеноша, въпреки призивите на властите в клонящия към демократите Уисконсин, включително от страна на губернатора Тони Евърс, да не го прави.

"Обезпокоен съм, че вашето присъствие само ще забави нашата работа да преодолеем различията и да продължим напред заедно", написа Евърс до Тръмп след няколко дни на спокойствие в града.
Поредно убийство на чернокож от полицията стана междувременно в САЩ, предадоха Ройтерс и Франс прес.
То е било извършено в понеделник на фона на расовото напрежение в страната, разпалено отново след прострелването на 29-годишния Джейкъб Блейк в град Кеноша, в северния щат Уисконсин.

Дижън Кизий, също на 29 години, бил застрелян от двама полицаи, които се опитали да го спрат в Лос Анджелис, докато карал велосипед, за нарушаване на пътните правила. Мъжът се опитал да избяга, а при преследването ударил единия полицай в лицето.

Кизий хвърлил на земята дрехи, които носел. Двамата полицаи забелязали сред тях полуавтоматичен пистолет и тогава открили стрелба по чернокожия, който починал на място.

Смъртта на Кизий възобнови протестите в Лос Анджелис, в югозападния щат Калифорния, срещу убийствата на чернокожи от полицията в САЩ.

Въпросът за расовото неравенство и полицейското насилие в страната се оказа в центъра на кампанията за президентските избори през ноември.

В последно време правоохранителните органи в САЩ убиват средно по около 1000 човека годишно, отбелязва ДПА.

Според едно изследване от 2016 г. 52 процента от убитите от полицаи в страната са бели, а 32 на сто - чернокожи. Като дял от населението обаче чернокожите са над два пъти по-малко (от тези 32 процента).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са били демонстранти, а хулигани и обирджии (лутърс).Нека ви питам нещо аз, властите в Уисконсън казаха че не е добра идея никой политик да осещава Кеноша, Тръмп както И байдЪната. Малко след като Тръмп посети Кеноша, демон-кратите веднага мобилизираха байдЪната, изкараха я от мазето й, и я пратиха навън да посети Кеноша, въпреки СЪЩИТЕ препоръки от СЪЩИТЕ власти в Усконсън, защо?????!!!!!!!????????!!!!!!!!!??????Защото ДЕМОН(кратите) много обичат мерилото с двойните аршини.
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да