75-годишната Нина, която се изправя лице в лице с полицията на Лукашенко

Тя протестира от десетилетия заедно със стария флаг на Беларус
Обновена: 4 сеп 2020 15:39 | 4 сеп 2020 15:23, Нели Христова
36
75-годишната Нина, която се изправя лице в лице с полицията на Лукашенко
Снимка: BBC

"Аз съм Нина и съм активист от опозицията"

Нина Бахинская е смела жена. От години тя е на първа линия, когато има протести в Беларус. Излиза срещу Александър Лукашенко и сега. Нина е на 73 години, но възрастта й не й пречи да се изправя лице в лице с полицията и дори да ги конфронтира.

"Лукашенко няма да си отиде сам. Той е болен човек. Той е психопат, контролиран от други хора в Москва", казва възрастната жена. Тя се е превърнала в лице на протестите, а когато се появи, всички я посрещат с викове: "Нина! Нина! Нина!"

Млади момичета казват, че именно тя ги е вдъхновила да излязат на улицата и да се изправят срещу диктатора. "Искам да стана като вас", казва едно от тях.

Нина е и интернет сензация. Видеа, на които се вижда как се изправя пред тежко въоръжените полицаи, се разпространяват навсякъде в интернет. На едно от тях се вижда как възрастната жена носи стария флаг на Беларус. Той също се е превърнал в символ на протестите и е достатъчно просто да го държиш, за да те арестуват. Когато полицията я вижда с флага веднага й го отнема, а тя се бори да си го вземе. Нина дори дърпа и рита полицая по крака.

"На един от протестите ритнах полицая. Не беше редно, но човешки погледнато - бе правилно. Защото, когато те нападат и ти взимат нещата, няма да кажеш просто: "Благодаря", казва Нина. За пръв път тя е заснета със своя флаг през 2016 година. През 2017 г., когато настоява да бъдат освободени политическите затворници в Беларус, възрастната жена е арестувана. За да я накаже, правителството намалява пенсията й с 20% между 2016 и 2017 г., а с нов закон след това тя става още по-малка - с 50%.

Тя има почти звезден статус в Беларус и много хора искат да се снимат с нея на улицата. Но не всички са й фенове.

"Намерили сте една луда бабушка и я следвате. Промяната трябва да стане по друг начин. Няма кой да смени Лукашенко днес!", крещи случайна минувачка на екипа на BBC.

"Не се имам за герой, за какъвто ме превъзгласят. Това е дълг на всеки нормален човек. Ние не сме роби. Хората трябва да са свободни", категорична е Нина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До SichtpunktТака е!Тука червените активисти кат плевнелиев стават президенти и се хвалят как "дисидентствали", носейки плакат в подкрепа на луканов.
31
1
 
1
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До юбералесНикво възраждане не може да бъде движение спонсорирано отвън.У нас ако имяше нещо, то беше между 10.11.1989 и 14.12.1989та, преди перестройчиците на дс/горбачов и мосад да яхнат народното недоволство.
30
2
 
3
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Неква откачалка, дет смята ритането за човешко - типичен опозиционен ***... и все пак по- за уважение от некви викащи ЗА управляващите "дисиденти" кат плевнелиев.
29
2
 
5
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Изкофяла баба...
28
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази развява нацисткото знаме с което немците са окупирали за 10 месеца Белорусия,това не е белоруски протест,те мразят фашисти,те са едни от най-пострадалите през фашизма на ПСВ и ВСВ,дали много жертви!Ако белорусите искат да ровят в кофите за смет и да си варят супа само от поправки,да ги убиват и ограбват,да следват протестиращите!
27
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До да не мечтаят Стандарта в Белорус е стандартизиран.
26
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ой Нина-Нина, Нина-Нина-на.
25
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Навсякъде властта е една и съща. При идентични протести с искания за оставка и там, и тук властта обяснява как полицията защитила мира, а протестиращите са криминални елементи. Нищо ново.
24
7
 
2
 
! Отговори
юбералес преди 3 години
Беларусите зпочнаха своето възраждане. Останалото е въпрос на време.
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В заглавието е на 75, според статията на 73, вие на какви наркотици сте? Има ли редактор тоя сайт? Четете ли си мъдростите, преди да ги публикувате изобщо ?
22
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мишо...Ти верно си мишка ,или по точно си гаден руски плъх
21
4
 
4
 
! Отговори
Мишо преди 3 години
И ко стана ся?! Новичоци, протести, арести, провокации, акции и хванати руски революционери.Руснаците отново показаха на ЦРУ, че са с една крачка пред тях!Сега остават само отчаяни действия лишени от шанс за реализация. Ха, ха, ха.........
20
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да
19
2
 
20
 
! Отговори
да не мечтаят преди 3 години
Проверете какъв е стандарта в Беларус .Ако падне Лукашенко тази кукувица ,след няколко години ще вари супа от брезова ***.Справка мизерията в,,демократична"Украйна.Ясно е кой спонсорира протестите.Мислят си,че без Лукашенко божата благодат ще се изсипе върху тях.Блаженни са вярващите!
18
9
 
2
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 3 години
Ние не сме робиТова е много много вярно! За разлика от тукашните червени активисти, там протестиращите са арестувани, бити, убивани... Цензурата и свободата вкл. личната са под заплаха!
17
3
 
8
 
! Отговори
Мозъчен Лекар преди 3 години
Деменция не прощава!
16
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Кака ДанчеЕдно на едно казваш? 100000 всеки ден на площадите в Минск, тук колко са ?Можеш да пишеш каквото си поискаш тук, не спират интернета по указание на президента, *** там и се пробвай да се изкажеш без интернет. Нека Лукашенко подаде оставка 2 пъти поне, да видим ще го изберат ли. Никаква кака не си, най вероятно си бесепарка-пенсионерка с промита глава.
15
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 10Как какви са? Активисти на БСП.
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Активист на БСПЛъжеш. Има официални данни и те показват, че при при общо взето подобни цени, доходите у на с са бая по-големи. Така, че, къш... Бягай в Северна Корея, там са ваши съмишленици на власт, ще ти дадат купони, дочени дрехи, значка с лика на вожда, въобще царска работа. Няма да има нужда и да пишеш по форумите - там такъв филм няма.
13
1
 
6
 
! Отговори
No comment преди 3 години
"Намерили сте една луда бабушка и я следвате. Промяната трябва да стане по друг начин. Няма кой да смени Лукашенко днес!"...