Защо хиляди американци получиха мистериозни семена от Китай?

Малка част от тях бяха засадени, а оплакванията задръстиха компетентните органи
10 сеп 2020 21:05, Нели Христова
122
Защо хиляди американци получиха мистериозни семена от Китай?
Снимка: Pixabay

Докато светът се бори с пандемията, през юли в пощите във всички 50 щата в САЩ започват да пристигат необичайни пликове. Те идват от Китай, а в тях има... семена. Толкова много хора получават пратките, че Департаментът по земеделието в страната предупреждава онези, в чиито пощи пристигат пликовете, да не ги засаждат. Много хора се вслушват в съвета им, но доста повече решават да проверят какво ще стане.

Стотици, може би хиляди американци все пак засаждат семената, твърдят от Департаментът по земеделието.

Семената пристигнали при десетки хиляди души. Само в щата Северна Каролия близо 1000 души са се свързали с Министерството на земеделието, след като са получили пратката, която не са поръчвали. В Ню Мексико броят на получателите е значително по-малък - 100. Но независимо къде се намирали тези хора, голяма част от тях изпаднали в паника при вида на китайските семена.

"Преди месец получих семена по пощата от Китай. Реших, че са от Китай, защото надписа беше на език, подобен на китайския. Казах си: "Страхотно, може би Burgess или някоя друга компания са ми пратили семена." И като глупакът, който съм, ги засадих без да знам, че има проблем. Сега се боря с това от няколко седмици - там, където ги засадих в градината, всички останали растения умряха. Наистина не знам какво да правя. Може ли някой да се свърже с мен и да ми обясни", гласи гласово съобщение от жена, която живее в Ню Мексико, към Департамента по земеделието.

Това не е единственото подобно обаждане. Някои хора са изяли семената. Други са се обадили на 911. След това не само Министреството на земеделието, но и ФБР, и граничният контрол започват да разследват случая.

Само за няколко дни местните земеделски служби са залети от имейли и обаждания заради мистериозните семена.

"Нашият колцентър беше напълно затрупан от обаждания", каза Брад Дийкън, директор на кантората по правни въпроси в Министерството на земеделието на Мичиган. "Имаше 5-600 публикации във Facebook, директни съобщения..."

"Хората бяха започнали да ги засаждат. Нашият екип не успя да се справи с обажданията", казва Дженифър Холтън, говорител на Министерството на земеделието и развитието на селските райони в Мичиган, пред VICE. Според данните от нейния екип 677 души в Мичиган са се оплакали, че са получили мистериозните семена. 30 от тях са признали, че са ги засадили.

"Засадих ги в хидропонната система в дома си, мислех, че това са семената от ягоди, които поръчах от Amazon. Превърнаха се в черна и зелена плесен, затова ги изхвърлих", пише един потърпевш. "Ако знаех, че тези семена ще произхождат от Китай, нямаше да ги закупя от Amazon. Все още чакам поне 4 други поръчки семена. Ще ги изгоря, когато пристигнат", заявява друг.

В Северна Каролина близо 1300 души получават мистериозните семена. 60 от тях ги засаждат. Но не всички семена бяха непоискани. Някои хора реално получили това, което са си поръчали. Но след като новините за китайските мистериозни семена започнали да се появяват, те също се притеснили. "Закупих малко семена от Китай. Засадил съм само едното пакетче, но заради вятъра и дъжда растението плъзна из целия двор. Моля, елате и проверете какво става", пише обезпокоен потребител в Ню Мексико. В този щат служителите не знаели точно как да реагират.

В Ню Хемпшир служителите се занимават със стотици имейли и обаждания на засегнати жители. Те дори обсъждат помежду си какво да кажат на хората, които признават, че са си хапнали от семената. Екипът получавал обаждания и от полицията, на чиито телефон също звънели притеснени граждани. Органите на реда не знаели как да реагират.

В първите дни на истерията Службата за инспекция на здравето на животните и растенията на USDA свиква спешна среща, на която трябва да се реши дали ситуацията може да бъде поставена под контрол, тъй като броят на пратките е прекалено голям.

 "Има ли начин да сложим край на тази ситуация", питат служителите, а експертите отговарят, че е рано да се определи дали ситуацията се разширява или успокоява.

Поне в първите дни никой не знае кой праща семената освен главният виновник - Китай. В крайна сметка властите разбират, че това е кампания "подмазване", при която артикули с малка стойност се изпращат на хора, чиито онлайн акаунти са компрометирани, или се изпращат на потребители като "подарък". Все пак за да оставят потребителите положителен отзив за "проверен купувач",те трябва действително да са закупили или получили артикул, така че като повече хора са получили семена, то продавачът трябва да е по-високо оценен.

Това е версията, с която Департаментът по земеделието оправдава случилото се - кампания за "подмазване". Но никой не говори за това, как подобна измама е проработила или защо въобще се е случила. Никой не споменава и това, че тази кампания изглежда значително по-мащабна от други подобни кампании.

Според граничния контрол на САЩ, полицията прихваща 15 000 семена "от всички източници по света" за една година. От броя на подадените жалби до шепа щати е очевидно, че тази кампания е насочена към повече от 15 000 души. Броят на онези, които са писали имейл или да се обади на властите е значително по-голям.

ФБР продължава да разследва случая и за това голяма част от информацията все още не е достъпна за журналистите. Департаментът по земеделието предупреждава всички, получили подобни семена, да ги унищожат, макар и по-голямата част да изглеждат безвредни. Ако все пак са ги засадили, експертите препоръчват хората да не садят нищо в района около тях в продължение на една година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що за глупости - масова истерия за нищо.
111
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще има ли санкции за Китай? Или само се бъркат в нещата на по-слабите държави ... като Беларус! Смешнищи!Колко трябва да си вдлъбнат за да засадил нещо което не знаеш какво е и идва от Китай? Хамериканците са многооо простовати честно
110
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана сега, вместо да плашат редовия американец с Путин, започнаха със Си Дзинпин.
109
6
 
14
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До 111Не знам какво е поникнало, но са брали плодовете на американската демокрация.
108
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че не са ги сготвили.
107
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в крайна сметка какво е поникнало?
106
23
 
4
 
! Отговори
какво се чудим преди 3 години
обикновен китайски комунистически тероризъм
105
1
 
16
 
! Отговори
Кво речи!? преди 3 години
Много зле са хората, пък ние се чудим как някой хвърля пачки през терасата.В целия град/щат нямат магазин за семена че по амазон ще си ги поръчват!? Дошло нещо дето не го знае какво е и го засадил, какво е очаквал бобените зърна от приказката , че да иде в Горната земя и после да яхне два сокола , че да се прибере.....
104
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Американци пазели европа --това е най-тъпия герберски виц,чупи мивки. Военните им базиса за окупация, не за пазене.
103
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само полуограмотени българистискат палци на сащ. Колкотопо-малко английски знаят, толкова по-горещи прислужници се показват.
102
0
 
23
 
! Отговори
Ебассси фейка преди 3 години
ВСИЧКИ колети идващи от чужбина независимо колко са и от къде са МИНАВАТ СКЕНЕР за откриване на наркотични вещества, органични и забранени материали. Всички. И това правило е не само за САЩ но за всички останали страни. Подозрителните пакети НЕ ПРИСТИГАТ до получателите. Без значение дали става въпрос за 1 ...100 или 10000 пакета.А както е в случая и в пакета има семена те се преминават митническия контрол ЕДИНСТВЕНО ако служителите там са убедени че не застрашават екосистемата на страната.
101
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1. Ягоди не се сеят, какво са учили в училище, какво вярват на търговските гиганти, са явни проблеми.2. Митническите власти били засичали много пратки със семена от всички краища на света, защо? Семена и посадъчен материал не са ли под специален режим. Особено ако се има предвид, че големи семепроизвидители налагат почти монопол заради изискване за сертификация.3. Защо няма снимки какво е поникнало? Дали информацията цели дикредитиране на Китай?4. В америк пощи няма ли изискване за подател?
100
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кои са дръпнатите щото те от Япония през Китай и Виетнам до Малайзия все са дръпнати.
99
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо,американците за пореден път доказват,защо държат приза за най-Tъпaнация..
98
12
 
16
 
! Отговори
Вече се случва преди 3 години
Дръпнатите *** настроиха целия свят срещу себе си ! Много лоша комбинация - китайска лукавост и комунистическа наглост !
97
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЕ тук си прав, САЩ проспаха възхода на Китай. Но на Китай им се объркаха в сметките в момента в който се появи Тръмплиера! Освет това цял свят се настрои срещу тях заради китайския вирус. СССР беше много по-мощна държава от Китай - държаха половината свят в ръцете си, пратиха човек в космоса, но се разпаднаха. Китайчетата са въздух под налягане. Ако запада им наложи мита на стоките и си изтегли заводите ще умрът от глад.
96
3
 
24
 
! Отговори
blqblq преди 3 години
получават семена по-пощата и ги изяждат,прилича на един американски сериал,женени с деца
95
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хаха Европа да чака Сащ да я спаси от Китай при положение че всеки 5-ти в Сащ е дръпнат ***.Много логично.Сащ си въртят търговииката с Китай и инвеститорите се изсмяха на Тръмп като им каза да си преместят бизнеса.Сащ щели.... пълни клоуни сте феновете на Сащ в БГ.Нищо не чакам от американските неадекватници те създадоха Китай те са виновни за всичко преди тях Китай беше селскостопанска държава технологично след България.
94
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 93То ти не само със САЩ нямаш общо, но и с Европа, като ти гледам правописа, явно си родом от БЛAТНАЯ.
93
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе ти даваш ли си сметка, че Европа ще я схрускат Русия и Китай без САЩ. Кой ще ви пази бе? Ония смешници немците ли с фармацевтка за военна министърка и с ръждясалите танкове и изтребители? Самите САЩ не искат да ви пазят вече и съкращават войници така че желанието ви ще се изпълни скоро.