В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!

"Не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929"
12 сеп 2020 14:06, Елка Василева
99
В Лос Анджелис: Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни!
Снимка: Дойче веле / Инес Пол

"В Лос Анджелис не е било толкова зле от Голямата депресия през 1929." Всеки втори в този район с 13 милиона жители изпитва сериозни финансови затруднения. Без социалните кухни хиляди биха били обречени на истински глад, пише Дойче веле.

Огромният купол прилича на космически кораб, приземил се на голям паркинг в Лос Анджелис. Много подходящо за Холивуд - фабриката за сънища, която десетилетия наред отвличаше хората в други светове.

Новият стадион SoFi ще струва общо 5 милиарда долара, осигурени с частно финансиране. На строителната площадка гъмжи от жълти жилетки. Човек може да си помисли, че с някаква машина на времето се е пренесъл в месеците отпреди началото на пандемията. Стига да не бяха множеството разхвърляни по паркинга кашони и дългите опашки от автомобили с отворени багажници, чиито собственици са тук, за да получат безплатна храна.

Да нямаш пари да нахраниш децата си

„Плача вечер, когато децата ми си лягат гладни", казва 38-годишната Мария Рохас. Доскоро със съпруга ѝ имали порядъчен доход, който позволявал на семейството с пет деца да води нормален живот. Мария работела като фризьорка, а съпругът ѝ - като майстор.

Но през март всичко се променило: Холивуд затворил, туристическият поток секнал, ресторантите заключили вратите си. Много хора изгубили работата си, спрели да ходят на фризьор и да правят ремонти. Така изведнъж семейството на Мария се оказало без никакви доходи. А наемът и разходите за живот си останали същите.

Вярно е, че президентът Тръмп раздаде великодушно чекове, но мярката важеше само за семейства, подали данъчна декларация. А семейство Рохас не е сред тях. А формулярите за получаване на пари за безработни се оказали толкова много и толкова сложни, че Мария и мъжът ѝ просто не се справили.

Мария признава, че се срамува да бъде тук - на паркинга пред стадиона, където раздават безплатна храна. „За първи път прибягвам до услугите на социалните кухни", казва жената. Всяко семейство получава четири кашона с хранителни продукти - сирене, ориз, фасул, консерви, замразено месо. Доброволци помагат при товаренето - за да става по-бързо, а и за да бъдат максимално ограничени контактите между хората.

Последна надежда за хиляди в Лос Анджелис

„Все повече гладуващи хора търсят помощ при нас. Напоследък броят им расте стремително", казва шефът на Хранителната банка в Лос Анджелис Майкъл Флуд. Според него САЩ са свикнали да се справят с кризисни ситуации, но специално в Лос Анджелис не е било толкова зле от световната икономическа криза през 1929 година. „За съжаление нямаме социалните системи на Европа", добавя Флуд.

Той все пак е благодарен за това, че властите са реагирали бързо, като са закупили от земеделските производители всички продукти, които заради затворените ресторанти и училища иначе щяха да се развалят. „Помагаме при разпределянето на тези храни, а с дарения закупуваме и още", обяснява Флуд.

Храна за близо 1 милион души

Три часа е отнело през този септемврийски ден раздаването на общо 9000 кашона с храна, която ще стигне на 2300 семейства за около две седмици, изчисляват организаторите. Преди пандемията Хранителната банка в Лос Анджелис е осигурявала с подкрепата на други организации храна за 300 000 нуждаещи се месечно. Сега броят им е достигнал 900 000.

При това Флуд не очаква скорошно подобряване на положението, дори обратното - не е изключено нещата да се влошат още повече, казва той. По думите му всеки втори човек в Лос Анджелис, в един район с около 13 милиона души население, изпитва междувременно сериозни финансови затруднения.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
0
 
3
 
! Отговори
Баи преди 3 години
Така сме и ние в - бьлгария , на нас няма и кои да - даде , за жалост
73
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 38 год с пет деца. Тази май не го държи отвън. И данъци не иска да плаща а сега реве.
72
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мария Рохас, верно не е мексиканка. Австрийка е. Ид**иоти!
71
15
 
0
 
! Отговори
До 780 преди 3 години
Къде прочете че е мексиканка
70
10
 
0
 
! Отговори
Неразбрал преди 3 години
Къде разбра, че е мексиканска?
69
4
 
10
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ! Майсторите в ЛА имат повече работа ОТВСЯКОГА! Ако не можеш да работиш като фризьорка, можеш да караш Убър или да почнеш работа в някой магазин като стокър или касиер. Не че са за кариера тея позиции, но чак да са гладни деата й...пак се пробутват небивали истории.Още повече че половината мексиканци са на уелфеър, плащат им за повечето деца, плащат им храна, Тръмп им плати по $1200/човек и по $600/дете, Мексифорния ънемплоймънт беше по $700+/седмица....смешни сте!!!!!!!!!!!!!!!!!
68
0
 
8
 
! Отговори
Странна работа... преди 3 години
... значи мексиканката Мария Рохас не е търпяла децата и да стоят гладни в Мексико и е избягала в САЩ за да изкарва пари и да живее добре .... но, когато е започнала да гладува в САЩ и децата и да няма какво да ядат НЕ ИСКА ДА ЕМИГРИРА в страна където ще може да изкарва пари и децата и няма да гладуват А СИ СТОИ и само се оплаква . Не знаех че има разлика в коя държава гладуваш .
67
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са ценностите на бойко борисов и цветанов.Дв да напише, че така е и в ес, където управляват марионетките на меркел.
66
1
 
8
 
! Отговори
етрйъуидфйъ преди 3 години
А аз навремето съм виждал в София турци гастарбайтери по някаква спогодба с България.Бедничко, но чисто, облечени с лъснати обувки, с бяла риза... Разминавахме се по трамваите и автобусите на качване и слизане. Тогава турската държава беше пред фалит,не беше в състояние да приключи финансовата си година, никой не и даваше заем! Само ние и помагахме като на комшии, с междудържавни кредити!
65
1
 
10
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
Не че са сложни формулярите, ама много кофти въпроси : от коя дата ви е визата? Кога е изтекла? Колко данъци платихте миналата година?
64
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цветни отр епки. Трудна била декларацията. АДанъци плащате ли, *** безподобни!? 5 май му ли? Ще съсипете света, *** цветни!
63
4
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
5 деца, не плащали данъци, формулярите за помощи им били сложни ?????Е пак има кои да им даде храна.Аз чисти 2500лв. - вишист в софия, жена ми 1000 лв. - на 4 часа. С едно дете.700 лв само е детската градина. В държавната няма места.Оправяме се горе-долу, ама почти на ръба.Ако имахме 5 деца да гладуваме и ние, а тука няма кой храна да ти даде.
62
5
 
22
 
! Отговори
мързел лае преди 3 години
в еЛЕй семе от домат на асвалта да хвърлиш - доматена градина ще поникне.в пустинията, в годината 3 пъти картофи да зариеш, чували с компири ще събереш.Куче да завъдиш - всеки ден по заек ще ти носи.За какъв глад тия мързели мелят
61
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До русия Погледнете си вашата ко...чи...на там 90% са бедните руснаци! В САЩ без пари останаха само нелегалните мигранти ( неплащащи ДАНЪЦИ!), а те трябва да се връщат по държавите си и да устройват живота си там! За ЕС важи същото, защото тълпите " бежанци" убиват държавите- членки и демографски и икономически! Никой не е длъжен да храни милиони хайдуци, на които им хрумнало да се плодат и безчинстват в Европа примерно!
60
8
 
14
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
Глупости, това не е възможно да е в най-мошната икономика на планетата, сигурно е в средновековна Русиа
59
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След години в книгите ще се пише хората умираха от глад а не от вируса.
58
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
40% от американците са "obese" -това не е просто наднормено тегло, това е да си с десетки килограми сланина. ГЛАД!
57
10
 
19
 
! Отговори
Emigrant преди 3 години
Какъв глад ги гони завалиите?Ей тъй кат гледам станали са сал кожа и сланина от глад!Да ги ожалиш живи горките?!!Виж в раша е друго.Там хората са сити от оптимизма на Путин и Лукашенко,така че не им трябват никакви пакети с храна.
56
22
 
13
 
! Отговори
Американеца преди 3 години
Само можете да си мечтаете за заплатите в САЩ гладни зайци.
55
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гладуват в Америка и Европа, да идват в Мут роландия, цъфтим, в разкош се къпем