Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста

23% от тях са убедени, че той е мит
Обновена: 16 сеп 2020 22:55 | 16 сеп 2020 22:08, Нели Христова
353
Шокиращо безразличие - 2/3 от американците не знаят нищо за Холокоста
Снимка: БГНЕС

Близо 2/3 от младите американци не знаят, че 6 млн. евреи са били убити през Холокоста. А повече от 1 на 10 души вярват, че самите евреи са причинили Холокоста, сочат данни на ново проучване, което показва шокиращо безразличие към едно от най-големите престъпления на XX век.

Според проучването, което обхваща млади американци от 18 до 39-годишна възраст, близо 48% не могат да посочат името на нито един концентрационен лагер или гето, създадени по време на Втората световна война. 23% от участниците вярват, че Холокоста е мит или че жестокостта е била преувеличена. Един на всеки осем души (12%) заявява, че не е чувал или не мисли, че е чувал за Холокоста.

Повече от половината - 56%, признават, че са виждали нацистки символи в социалните си мрежи, а 48% са попадали на публикации, които отричат или изкривяват истината за Холокоста.

"Тези резултати са шокиращи и тъжни, но и ни показват защо трябва да действаме сега, докато все още има оцелели от Холокоста, и да дадем гласност на историите им", казва Гидиън Тейлър, президент на Конфедерацията по еврейските материални искове срещу Германия, който поръчва проучването.

"Трябва да разберем защо не се справяме добре в образоването на младите за Холокоста и други уроци на миналото. Тези резултати трябва да ни събудят и да действат като препоръка за следващите стъпки на правителствата", добавя Тейлър пред The Guardian.

Проучването е направено на щатско ниво и разделя щатите според точки, базирани на три критерии - дали младите хора определено са чували за Холокоста, дали могат да посочат един концентрационен лагер, лагер на смъртта или гето и дали знаят, че са убити 6 милиона евреи. Според тези критерии най-добре се справя щата Вашингтон, където 42% от младежите покриват и трите условия. Следват Минесота (37%) и Масачузетс (35%). Най-зле са се представили Флорида с 20%, Мисисипи с 18% и Арканзас със 17%.

В цяла Америка 63% казват, че не са знаели за смъртта на 6 млн. евреи в концлагерите. 36% смятат, че убитите са с 2 млн. души по-малко. 11% от населението на САЩ вярва, че евреите сами са причинили Холокоста, като най-много са поддръжниците на тази теория в щата Ню Йорк - 19%. В национален мащаб 44% от анкетираните са успели да идентифицират лагера "Аушвиц" и само 3% са били запознати с "Берген-Белзен". 6 от 10 анкитирани в Тексас не са успели да назоват нито един лагер или гето.

Въпреки това, почти две трети (64%) вярват, че обучението за Холокост трябва да бъде задължително в училищата. Седем от десет души са категорични, че не е приемливо човек да поддържа неонацистки възгледи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


353
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото е известно Българите са реално доведени по тези Земи от Хан Кубрат отсегашна Украйна това означава че е имало Миграция като Бежанците днес които запалиха Бежанския лагер на грътция остров
122
1
 
13
 
! Отговори
Иван Стойчев преди 3 години
Магическото число "6 млн.", както и самият термин "Холокост" са измислени много след войната с цел да се създаде свещен ореол около една определна група хора. Под негово прикритие те правят каквото си щат и когато някой им се опълчи веднага бива записван като "мразещ" и "антисемит". А горкичките жертви са най-богатата прослойка в света.
121
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ШибиРибиЩот пък българите всичко знаят ай кажете как се казва мъжа на баба Яга?Ягадон
120
1
 
12
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
След 50 години евреи като този ще разправят, че избититте са 60 милиона и ще се цупят, защо всеки един на планетата не знае това и ще иска да се изучава във всяко едно училище
119
1
 
6
 
! Отговори
Striker преди 3 години
Уаууу! Шок, бомба! Лелее, голяяяма работа. А колко българи знаят за Холокоста? Или колко от младите бългри знаят за възрожденския процес, за комунизма, кой е Фердинанд, Стамболов? Аре стига червени партенки, хахх!
118
1
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
"...казва Гидиън Тейлър, президент на Конфедерацията по еврейските материални искове срещу Германия"===Ха-ха-ха-ха-ха-ха :))) Егaти и професията дето я има този...
117
0
 
8
 
! Отговори
Karamanko преди 3 години
Какъв холокост бе.... Ватиката избива повечето евреи по време на инквизицията. В началото на 20 век има буквално няколко хиляди евреи в цяла Европа. Как ще има геноцид или холокост срещу несъществуващи хора. Западна Европа си изби малцинствата - *** и източно европейци, а някои други избиха 20 милиона Германци и 20 милиона Руснаци и още толкова вкупом Славяни. Това беше истинския геноцид и холокост. Нещо бъркате Хазари с Евреи ми се струва.
116
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По Византия офицялния език е бил латинския та чудно е на какъв език говорили Българските тогава още Племена?
115
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нима БългарскитеПомаци знаят, че техните прадеди са били насила помохамеданчени?
114
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колкото българите знаят за Насилственото Похристиянизиране на Българския Народ от Византия през 866г. Повечето тука чуват за първи и последен път в живота си
113
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ли крадено от Дойче Веле , няма друго
112
0
 
5
 
! Отговори
митя преди 3 години
на човека с точките:къде си?липсваш ни..
111
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като е нямало какво да знаят.Ние четем фалшифицирана история.Аз се чудя на нас защо всеки ден ни го налагат това.Ние под турско кво да кажем избили са половин България.
110
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Плоскоземец 215И в нашата "надарена с много акъл" държава България е пълно с такива "вярващи"! Тукашните писания на някои са достоверно доказателство! :):):):)
109
0
 
7
 
! Отговори
До звездния войн преди 3 години
Звезден войнe. Удари още една серия звезди, че на сабахлян този пумпал aдминa, да се повърти малко около оста си. :- ))))
108
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
215.....сигурен ли си, че нямаш психични проблеми?
107
5
 
7
 
! Отговори
Плоскоземец преди 3 години
Това не е безразличие а НЕГРАМОТНОСТ. Правете разлика . Безразлични са хората които ЗНАЯТ , но не им пука . Тези които не знаят са неграмотни . А в САЩ е пълно с такива . Дето вярват в джедайте ... че земята обикаля около луната ... Вярват в духове , като личната лекарка на Тръмп ... пълно е с религиозни секти ..Впрочем в САЩ са най-много хората които вярват че земята е плоска . Дори някакъв рапер събираше пари за да си правел ракета и да докажел че наистина е плоска ...... като мозъка му.
106
0
 
4
 
! Отговори
ФОРУМЕН МИСЛИТЕЛ преди 3 години
Къде ми се набута коментара бе? Беше толко важен. Щеше да спаси Човечеството.
105
0
 
2
 
! Отговори
ФОРУМЕН МИСЛИТЕЛ преди 3 години
Къде михсе завря коментара бе? Толко време го мислих.
104
0
 
6
 
! Отговори
ТАСС преди 3 години
останалите 1/3 са Еврей и смучат мангизи от измамата холокост