Бутафорен бизнесмен ли е Тръмп и защо не плаща данъци?

New York Times обещават още скандални статии за президента на САЩ
28 сеп 2020 21:38, Нели Христова
93
Бутафорен бизнесмен ли е Тръмп и защо не плаща данъци?
Снимка: БГНЕС

"Това е фалшива новина, това са тотално изфабрикувани твърдения", заяви президентът на САЩ на пресконференция в Белия дом, след като The New York Times публикуваха огромен материал, който разкрива, че той е плащал символични данъци на страната от $750.

Тръмп продължи: "Плащам големи данъци, и плащам голям подоходен данък също на щатско ниво, големи данъци на щата Ню Йорк", но не даде повече подробности, нито обясни, защо никога не е правил публични своите данъчни декларации, както останалите президенти на САЩ.

Още по темата

CNN определи материала като "най-голямото и важно разкритие не само за годината, но и през последните пет години". A от New York Times обещаха - в следващите дни ще има и още скандални статии за Тръмп. 

А това, което става ясно от разкритията е, че човекът, който стои зад "Изкуството на сделката" и се представя за успешен бизнесмен и магнат, е всъщност това, което всички подозираха - бутафория. Информацията на NYT разкри един жалък, неспособен бизнесмен, който редовно избягва да плаща данъците си и е смазан от масивни дългове. Всичко това може да доведе и до мащабен конфликт на интереси.

Доналд Тръмп е използвал вратички в закона, за да не плаща федерални данъци през 10 от 15 години, започващи през 2000 г. Той е платил само 750 долара федерални данъци върху доходите си - много по-малко от повечето американци, които работят усилено на фона на дълбока рецесия, за да останат на повърхността. През това време президентът им харчи много. Той дава около 70 хил. долара за поддръжка на косата си и стотици хиляди долара, за да плаща на дъщеря си Иванка да му бъде консултант.

Според NYT Тръмп е използвал 427,4 млн. долара, които е получил за предаването "Стажантът", за да финансира другите си бизнеси като голф клубове и хотели. След това той е продължил да налива в тях повече пари, отколкото е получавал. От материала става ясно, че бутафорният бизнесмен използва факта, че е станал президент, за да покрие загубите си от тези бизнеси. Данъчната информация, получена от Times, разкрива също, че Тръмп спори с IRS от години за това дали загубите, за които е съобщил, трябва да доведат до възстановяване на близо 73 милиона долара.

В отговор на писмо, обобщаващо констатациите на вестника, адвокатът на Trump Organization Алън Гартен казва, че "повечето, ако не и всички, факти са неточни" и поиска документите, но вестникът заяви, че няма да направи данните за данъчната декларация на Тръмп публични, за да не застраши източниците си, "които са поели огромни лични рискове, за да помогнат за информирането на обществеността".

"Това е мошеник в Белия дом", казва президентският историк Дъглас Бринкли пред CNN, позовавайки се на това, че президентът наруши конвенцията, като отказа да публикува данъчните си декларации на обществеността, докато се кандидатира за поста. Журналистът Тони Шварц, който пише "Изкуството на сделката" с Тръмп също споделя, че е  изненадан от "чистата наглост" на Тръмп.

Изборите в САЩ са след 36 дни. Разкритията обаче могат да се окажат предизвикателство пред президентството, което Тръмп ще иска да запази, за да изпревари кредиторите със стотици милиони долари заеми, които скоро ще се наложи да върне. Според NYT сумата е около 300 млн. долара, за които Тръмп е лично отговорен. Кредиторите може да бъдат призовани да решат дали да наложат запор върху бизнеси, собственост на президента на САЩ, докато той е на поста си, ако не е в състояние да върне парите обратно.

Това поставя множество въпроси пред президента относно неговия морал, поведение и патриотизъм, тъй като изглежда плаща повече данъци на няколко чужди държави, отколкото на родината си. Докладът също така повдига възможността измамното счетоводство на Тръмп, което вече е в центъра на няколко разследвания в Ню Йорк, да предизвика сериозни правни проблеми, когато той напусне поста.

Личните му дългове също подчертават дългогодишния страх на администрацията му - че той управлява американската дипломация, за да даде приоритет на своите лични и финансови цели, а не на по-широките национални интереси. Тръмп например получава милиони долари от страни като Турция и Филипините, които се ръководят от автократи. Той често ги хвали, въпреки че те нарушават традиционните ценности на САЩ, като човешките права. Тръмп може и да е платил малко федерален данък на Министерството на финансите, но лично той или неговите компании са платили повече данъци на чужди страни, включително 145 400 долара за Индия и 156 824 долара за Филипините през 2017 г.

Статията на NYT е златна възможност за опонета на Тръмп Джо Байдън, тъй като дебатът между двамата все още предстои. Неговият екип вече се възползва от разкритията, като пусна за продажба стикери, на които пише "Платил съм повече данъци от Тръмп".

Ключовата цифра - че Тръмп е платил само 750 долара данъци за две поредни години - може да е най-опасната, тъй като е толкова лесна за идентифициране и прави толкова ясно сравнение с по-голямата сума, която плащат почти всички американци. Ако човек със собствен самолет, домове със златни листа и голф курорти може да се измъкне от  това да плаща данъци, кой ще твърди, че системата не е безвъзвратно пристрастна спрямо обикновените хора?

Но според експертите, разкритията няма да променят мнението на поддръжниците на Доналд Тръмп. От години подобни истории - как той отказва да плати на своите кредитори, за банкрутирали казина и съмнителни финансови практики, циркулират онлайн. И въпреки всичко, той все пак има своята огромна база почитатели.

А ето и накратко кои са най-скандалните обвинения на NYT срещу Доналд Тръмп:

  • Тръмп плати само 750 долара данъци през 2016 и 2017 г.
  • През 11 от 18-те години, които са разгледани от The Times, Тръмп не плаща никакви данъци върху доходите си на федералното правителство.
  • През първата си година като президент Тръмп или неговите компании плащат повече данъци на Индия (145 400 долара), Панама (15 598 долара) и Филипините (156 824 долара), отколкото на САЩ.
  • От 2000 г. той е загубил над 315 милиона долара от голф игрищата, които притежава и популяризира. Миналия октомври Тръмп се опита да пренасочи срещата на върха на G7 към Trump National Doral, неговия комплекс близо до Маями.
  • От 2016 до 2018 г. Тръмп има загуби от 55,5 милиона долара в Trump International Hotel Washington, DC. Още преди хотелът да бъде открит имаше етични опасения относно пребиваването на чуждестранни сановници в него, заедно със събития, които федералното правителство може да финансира.
  • Кампанията и президентството на Тръмп бяха фантастични за бизнеса в Mar-a-Lago, собственост на Тръмп курорт в Палм Бийч, Флорида. От 2015 г. до 2018 г. имаше нарастване на членските карти, като президентът успя да получи 26 милиона долара или почти утрои обичайната си сума от историческия имот.
  • През 2010 г. Тръмп си възстановява данъци в размер на 72,9 милиона долара, което се проверява от IRS. Той получава сумата след като съобщава за големи загуби, но ако загуби делото си пред IRS, ще трябва да плати над 100 милиона долара на федералното правителство.
  • Тръмп спечели милиони долари като звездата на "Стажантът" на NBC, но потоците от приходи от този изключително успешен франчайз и други лицензионни споразумения намаляват. В рамките на следващите няколко години той ще трябва да покрие 300 милиона долара заеми.
  • Дори и с разклатените си финанси, Тръмп все още води богат начин на живот, като декларира данъчни облекчения за лични разходи, включително за многобройни резиденции и скъпи самолети. Освен това той декларира 70 000 долара такси за оформяне на косата си докато снима "Стажантът" като фирмен разход.
  • Тръмп е спечелил милиони от чуждестранни лицензионни сделки. От 2017 до 2019 г. той е получил 3 милиона долара от Филипините, 2,3 милиона от Индия и 1 милион от Турция.
  • През първите две години като президент той е спечелил 73 милиона долара от чужди страни.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам факти за извършена незаконна дейност.Бил харчил пари, спечелени от телевизията за да помага на другите си бизнеси... ми негови са си - вестниците ли да пита, какво да си прави парите?!Бил харчил 70000 за косата си - ми харчи я - и косата и парите са си негови.Даже дарява заплатата си (цялата) на фондации.Либерално хейтване.
55
0
 
8
 
! Отговори
ЕрдУган преди 3 години
Не трябваше да му отпускам заем!!!!!!!
54
14
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Останаха малко повече от 30 дни за да видим подвитата упашка на перхидрола......и началото на безкрайни съдебни дела.
53
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щерка му Ванчето е била в "управлението" на фалиралото казино в Атлантик Сити.....
52
3
 
9
 
! Отговори
Internet Research A. преди 3 години
Свършиха ми опорките за перчема.
51
3
 
4
 
! Отговори
Алкаш преди 3 години
Защо му дадох заем???
50
11
 
6
 
! Отговори
Американците НИКОГА преди 3 години
няма да забравят как юдо-масоните ги накараха да коленичат пред неггратта и да искат прошка за това че маймунняците били заробени никога няма да простят на юдо-масоните 50 милиона безработни в резултат на фалшивата пандемния !на жидюхите им остава единственно да убият Тръмп,така като убиха Кенеди и да се опитат да направят преврат в САЩ
49
2
 
9
 
! Отговори
Тръмп води преди 3 години
на юдо-масоните поне с 25%не мога да повярвам че жидюхите наистина ще идат на избори ако се стигне до избори, в което дълбоко се съмнявам, Тръмп ще спечели поне с 15-25% разликаидва края на юдо-масонската нео-либерална лудост !!!
48
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Америка банки бол, ***, а той дължал само 400 млн - толкова малко за един милиардер. В Америка няма крупна компания без кредити, там всичко е на кредит.На средния американец текущите му кредити са обикновено за 100 000 долара
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дължи 421 мил. и завесата ще падне, когато се разбере, кой му ги е дал.
46
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп си има счетоводна фирма да му оправя счетоводството и данъците, така че очевидно всичко това са клевети. Докато при Байдан има злоупотреба със служебно положение и подкупи и то от чужди държави
45
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данъци плащат само балъците, на тарикатите като Трумп - им връщат данъци без да са ги платили - щото са тарикати
44
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес падна по долно и от CNN. Те поне го правят за пари а вие ?
43
9
 
10
 
! Отговори
KAG2020 преди 3 години
CNN определи материала като "най-голямото и важно разкритие не само за годината, но и през последните пет години"ХахахахахахахаХАХАХАХАХАХАХААХАХАХА, разкритие....бахахахахахахахахаха. Тея брътвежи на фейк медиите били разкрития. Нали и кълюжъна с раша и то беше разкритие? Либерастите похарчиха $50М и не намериха нищо, НИЩО. Напротив, оказва се корумпираните са байдъните и баща и син, оказа се корумпираните са клинтъновците и два двамцата. Мда, няма как да спрете най-великия президент!!!!!
42
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демократите винаги са имали слабост към Русия. Републиканците Рейгън и Буш сринаха СССР.
41
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименКойто си пада по левите пaрцaли от фабриката за лъжи нека ги чете. Щом това ви кара да се чувствате по-добре. Но реалността е друга.
40
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 42Леви заклинания без доказателства. Невинен до доказване на противното.Ако имате нещо срещу Тръмп го дайте. Но нямате. Разследвахте го 3 години и нищо не открихте, само потрошихте десетки милиони $$$ от американските данъкопладци. Този който е взимал пари от Русия и Китай е Байдън. Но за това левичарските издания мълчат. А това че демократите са подслушвали Тръмп по време на кампанията е по-голям скандал от Уотъргейт. Присъди ще има и те ще са за демократи-метежници.
39
1
 
2
 
! Отговори
А преди 3 години
Дали е така ,кой да ни каже... !
38
4
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Тръмп не е бутафорен, просто идват избори в САЩ след 5 седмици и затова неомарксисткия комплекс за медийна пропаганда го атакува със скалъпени глупости.
37
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Вестника ще бъде съден от хората на Тръмп за лъжлива информация без доказателства."Очакваме неговите такси......и рано или късно ЛЪЖИТЕ му ще лъснат.....неадекватнотоНедоразумение изкара 4 години в Белия дом....очакват го безкрайни съдебни дела!!!