Доналд Тръмп в рисковата COVID група – на 74 г. и с наднормено тегло

Само часове преди диагнозата си, той твърдеше, че силата на вируса отслабва
2 окт 2020 17:00, Нели Христова
83
Доналд Тръмп в рисковата COVID група – на 74 г. и с наднормено тегло
Снимка: БГНЕС

Един месец преди изборите за нов президент на САЩ, в последните дни на кампанията му, се случи немислимото - Доналд Тръмп се заради с коронавирус. Диагнозата съобщи самият той в Twitter, а по-късно съпругата му Мелания, която също е хванала COVID-19, обяви, че двамата се чувстват добре.

Още по темата

Тази диагноза е най-сериозната заплаха за здравето на действащ американски президент от десетилетия. На 74 години и с наднормено тегло, Тръмп е в категорията с най-висок риск за усложнения от COVID-19. А диагнозата му може да се окаже още по-дестабилизираща за вече крехкия политически климат в страната - след новината, борсите отново се сринаха. 

Тръмп планираше да е под карантина, тъй като една от най-близките му помощнички Хоуп Хикс се оказа заразена с коронавируса. Същата вечер той отново подцени вируса, като заяви, че "краят на пандемията е близо". Е, изглежда не е толкова близо...

Месеци на пренебрегване на науката

Още от началото на пандемията Тръмп прави едно и също нещо - пренебрегва науката и това, което учените му казват. Той категорично отказва да спазва социална дистанция, а маска сложи само веднъж. По време на депата със съперника му Джо Байдън, президентът на САЩ няколко пъти се подигра на опонента си, че редовно носи защитни предпазни средства.

След като диагнозата на президента стана ясна, Белият дом отменени няколко събития в петък, включително набиране на средства във Вашингтон и предизборен митинг във Флорида. Това бяха най-непосредствените последици от заразата на Тръмп върху президентската му кампания, която е съсредоточена до голяма степен върху пандемията и отговорът на президента срещу разпространяването на вируса.

Тръмп неведнъж се опитва да нарисува розова картина на ситуацията в САЩ, която е далеч от приятна. Това се случи и само часове преди да разбере, че самият той е болен от COVID-19. Според него коронавирусът "ще изчезне", а краят на ужаса е "точно зад ъгъла". Тези твърдения обаче не отразяват реалността - САЩ е една от държавите, която понася пандемията най-трудно. Именно там има и най-много жертви - над 200 хил.

Заразяването с коронавирус няма да помогне много на твърденията му, че болестта отслабва. То ще подкопае неговия натиск училищата и бизнесът отново да отворят и да заработят на пълни обороти. По време на неотдавнашни митинги, в претъпкани зали с хора, които не носеха маски, Тръмп се оплака от губернаторите на Демократите, които продължиха да поддържат строги блокировки, за да предотвратят разпространението на вируса.

Тръмп е в рисковата категория

Президентъ на САЩ откровено е пренебрегвал медицинските препоръки от собствената си оперативна група за борба с коронавируса по време на пандемията. Неговият график бе натоварен с предизборни митинги. Съвсем наскоро неговите поддръжници се натъпкаха в зали за събития в Минесота и Пенсилвания. Засега тези събития се поставени на пауза, поне докато президентът е под карантина в Белия дом. Медицинската история на Тръмп е пазена в тайна, но най-скорошното физическо изследване на президента показа, че тежи над 110 кг - заради ръста му, той се води затлъстял. И все пак Конли, неговият личен лекр, твърди, че президентът е в "много добро здраве".

Освен Хикс още няколко приближени на Тръмп дадоха положителни проби за коронавирус по-рано тази година. През май двама служители на Белия дом, включително член на военноморския флот, който служи като личнен асистент на Тръмп, се заразиха с вируса. През юли служител на кафене в района на Белия дом също даде положителен тест. Прессекретарят на вицепрезидента се оказа заразен, както и съветникът на Тръмп по националната сигурност Робърт О'Брайън.

Президентът потвърди четвърти положителен случай на територията на Белия дом миналия месец. По-рано Тръмп изразил загриженост, че приближените му, които са болни от коронавирус, ще подкопаят съобщението му, че огнището намалява и държавите трябва да ускорят съживяването на икономиките си, твърди  близък до него източник. Тръмп попитал през пролетта как е възможно един от асистентите му - отговорен за храната и напитките му - да е влязъл в контакт с него.

Оттогава Белият дом полага големи усилия, за да предпази Тръмп и вицепрезидента Майк Пенс от заразата, дори когато пътуват до щатите, където случаите нарастват. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
1
 
! Отговори
Trump преди 3 години
Няма да се плашите кoмyндeтa, Тръмпи ще оздравее и ще ви разкаже играта на всичките :)))) Идеите на маркузе и калегри отиват в кaнaла. Санкции ще има, интересува ни М-у-н-ч-о и чичка-тиквата какво е обещавал на СССР мутрите !
68
4
 
3
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Съгласна съм , че годините са нещо много относително ...но е факт. Проблема е че и на двамата кандидати просто си им личат годините и просто НЕ СТАВАТ. Ако тия дядовци бяха у нас ...що подигравки щяха да отнесат.... А това че Тръмп е про стак може би се харесва на повечето от простолюдието...но не е комплимент за нацията
67
1
 
3
 
! Отговори
Газдов преди 3 години
Той не е болен, дал е позитивен тест, защото колежка е дала тест, не защото е болен и са го изследвали. Няма да ме изненада ако е политически ход, да излезе след 2 седмици и да каже победих страшния вирус, без да е бил болен.
66
2
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
господ си знае работата всеки си получава каквото е заслужил
65
2
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
ЗАЩО ТРИЕТЕ КОМЕНТАРИ???? КАЗАХ, ЧЕ НЕ ВЯРВАМ В ТОВА, ЗАЩОТО НЯМА ДОКАЗАТЕЛСТВА. КАКВА Е ТАЯ ЦЕНЗУРА?????...
64
3
 
8
 
! Отговори
Nqkoi преди 3 години
Тръмп е уникален! Невероятна предизборна кампания!!! Ще преболедува за три дни....ще се стегне... ще спечели изборите!!! И на 3.11.20 г. с нетърпение очаквам изявлението му .. .. _ Благодаря АМЕРИКАНЦИ - КОВИД 19 е просто ГРИП - МАСКИ ДОЛУ и всички на работа !!!
63
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И оранжев!
62
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Баба казваше: "Като дойдеш на мяра - хващаш вяра." И Борис Джонсън се бъзикаше с вируса, докато не го хвана... Сега е ред на Тръмп. То всичко е майтап, когато е далеч от теб. Я да видим сега как самолетите, ядрените ракетие и прочие военна мощ, ще му помогнат в борбата с вируса. Вероятно с кръвна плазма ще го спасят.
61
3
 
5
 
! Отговори
барба ганиос-ците преди 3 години
как ще се изпонатръшкат тая зима, не е истина!
60
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че е дал положителен резултат на тест не значи че е болен.97.5% от хората с положителни резултати реално нищо им няма. Нямат никакви симптоми на заболяване. Останалите 2.5% са болни или от обикновен сезонен грип или от пневмонията. Короната е фалшификат.
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А Путин в коя група е...
58
4
 
6
 
! Отговори
Китайска Чума Ухан преди 3 години
изпълнява предназначението си по план. До 2 седмици Зи ще е Император на Планетата, а Западният Свят ще панде в Китайско Комунистическо Р0бство!
57
2
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Истинските американски президенти са неколцина всички останали са марионетки. Там имат практиката непослушните президенти да ги отстрелват..
56
9
 
8
 
! Отговори
Митко 19см преди 3 години
Пореден удар срещу Владимир Владимирович след размириците в Беларус. Толкова ресурс инвестиран в оранжевия пудел, а пък той да вземе да се гътне сега.Вова трудно ще заспи довечера.
55
8
 
6
 
! Отговори
3-тата Световна етук преди 3 години
Покушение на Президента на САЩ с Комунистическо Биологично Оръжие на Китайските К0мундета - това няма да е без сериозни последствия!
54
3
 
12
 
! Отговори
хаха преди 3 години
Да пие белина, ще му мине. :))
53
2
 
14
 
! Отговори
тц, тц, тц... преди 3 години
Обаче, тия гадове, политиците, все се излекуват. Нито един не умря. Все си мисля, че това е някакъв пи ар ход. И Берлускони уж оздравя, а пък толкова млади лекари умряха в Италия.
52
13
 
5
 
! Отговори
Тръмп 2020 преди 3 години
Пекин много скоро ще вкуси Американският Атом, ако някой от Президенското семейство почине!!
51
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп ще има други проблеми след нова година ;)
50
4
 
11
 
! Отговори
Другаря Ким преди 3 години
Нема да са плашите.Вова ще помогне пак.Я с руска ваксина/ най-добрата /... я с хакерска помощ за новите избори. Няма да си остави приятелчетата да страдат, я.Като гледам руските тролита в БГ са се активирали.Явно заповедта на другаря ***** е закон. Хвалят ли хвалят... Вашия партиен вожд ще си издейства местенце в Г7 с помоща на новоизбрания президент Тръмп... ама вие колко копейки ще спечелите от всичките тия напъни?Тръмп се борел срещу комунизма .... хахаха . Размяхте другаря Ким .