Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ

В Портланд събориха статуи на Рузвелт и Линкълн
13 окт 2020 09:29, Елка Василева
170
Протест “Ден на гнева на местните народи“ в САЩ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонстранти в град Портланд събориха статуи на бившите американски президенти Теодор Рузвелт и Ейбрахам Линкълн и нанесоха щети на сградата на Орегонското историческо дружество, изразявайки своя "гняв" срещу Деня на Колумб, предаде "Асошиейтед прес".

Организаторите на протеста нарекоха проявата "Ден на гнева на местните народи" като реакция на чествания вчера в САЩ празник в памет на Христофор Колумб, който е поляризираща фигура.

Демонстрантите нацапаха с червена боя паметника на Рузвелт и го събориха, а по-късно повалиха и статуята на Линкълн.

Още по темата
Според историци Рузвелт е изразявал враждебно отношение към коренните жители на Америка.

Протестиращите изписаха със спрей "Дакота 38" върху основата на паметника на Линкълн, имайки предвид 38 мъже от племето дакота, чието обесване било одобрено от Линкълн, след като те участвали в конфликт с бели заселници в Минесота, предаде БНР.

Демонстрантите също така изпочупиха прозорци на сградата на Орегонското историческо дружество.

Трима души бяха арестувани от полицията, която каза, че са били нанесени щети на няколко заведения, включително ресторант, по който било стреляно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Фашисти!
129
2
 
0
 
! Отговори
Нищо общо преди 3 години
Ееее... и аз съм виждал на живо днешни североамерикански индианци. Особено такива дето друсат индиански танци за туристите. Смешна,да не кажа жалка работа - едни позастарявищи чичета,поохранени,тургат перата за пред туристите,а после си пият ичкията. Отделно резерватите са средища на хазарта,защото държавата ги е освободила от данъци. Нищо общо със "Синовете на великата мечка" на Лизелотe Велскопф Хенрих.
128
2
 
0
 
! Отговори
D. преди 3 години
До ИсторикОценявам Вашия коментар тука. Не се впечатлявайте от палчетата надолу - тук аудиторията е далеч под Вашето ниво!
127
2
 
1
 
! Отговори
D. преди 3 години
До Доста назадМай тука пишат хора и слагат плюсове и минуси без да му мислят много. Говорейки за индианци в САЩ, аз говоря от личен опит, имала съм колега индианец, а също и по обществени места. Защо има Ден на Благодарността в календара? Ей, хора, сверете си часовниците!
126
1
 
2
 
! Отговори
Доста назад преди 3 години
До D. Терминът "индианци" не казва нищо. Има стотици племена и етноси. Като цял са хиляди години назад от цивилизациите в Евразия и Африка. Даже колелото не са открили. Нооо.....виж човешките жертвоприношения и системни мъчения са им специалитет. Били са някъде на етапа на преход между дивачество и робовладелство.
125
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Ацтеките и се състезавали с,монтезумите"А бе бушмен. Монтезума името на царя на ацтеките.
124
4
 
3
 
! Отговори
D. преди 3 години
До ИсторикНе знам откъде черпят информация, но аз имам само добри вречатления от индианците. Защо хората се нахвърлят да нападат и пишат злободневни изказвания за индианците? Вие като историк сте справедлив в случая.
123
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се казва истината за сганта, създала Щатите - престъпници и мародери, изгонени от европейските държави. Хитлер е безобиден като пеленаче в сравнение с тези, които ликвидират индианците в Северна Америка.
122
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а футбол-а е произлязъл от,Ацтеките и се състезавали с,монтезумите,доказано
121
4
 
6
 
! Отговори
Обяснимо е преди 3 години
До Анонимен Така е било с ацтеките,така е било и с инките - били са ненормално жестоки поробители и испанците за поробените племана са били спасители. В тия империи принасянето на човешки жертви е било разпространена широко практика,а освен това се е практикувало и при маите и толтеките. В Карибите са били човекоядци и са смалявали и мумуфицирали глави на хора за сувенири. Прехвалените северни американски индианци пък са измислили колът на мъченията и скалпирането - мнооого хуманни практики.
120
0
 
11
 
! Отговори
Додо преди 3 години
предаде "Асошиейтед прес".========================Ясно е какво може да предаде предния вече бивш новинарски канал, превърнат в стожер на неолибералният, неокомунистически политически активизъм. А по същество, случилото се в Портланд е поредното доказателство, че мултирасовия мултикултурализъм не работи. Води само до разруха!
119
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да направим протест: "ден на гнева на местните народи в европа" и да изритаме цялата африканска и арабска чума
118
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ГледайтеПовечето племена заробени от ацтките са посрещнали испанците като освободители и са се били на тяхна страна срещу монтезума.
117
0
 
8
 
! Отговори
Гледайте преди 3 години
Как мислите защо Кортес и Писаро са покорили ацтеките и инките само с по няколкостотин,че и по-малко конкистадори? Гледайте филма на Мел Гибсън "Апокалипто".
116
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А що Сащ позволяват на Китай да краде технологии?Аз ще ви кажа защото Сащ и Китай са ефна и съща държава.
115
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 138Бе вий сте били голеи гении бе. Освен Ленин четете и други книжки където пише че инките били в централна америка, водата била суха, земята била плоска, а пък американските номади имали земя.С толкоз много акъл да ви се чуди човек как така ви се разпадна великия съюз.
114
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименИмам и други въпроси да. Записките на ленин в оригинал на иврит ли ги учите?
113
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро очаквам да се отстрелва бели хора по улиците, до това доведе либерастката простотия, европейската цивилизация само се постави на колене.
112
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А сега нима няма геноцид срещу белите. Не стига, че накараха белия да не прави деца, ами го окуражават да се опрашва с разни от други раси и по този начин ни претопяват. През 22 век белите ще са разпръснати на малцинства из Европа.
111
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Обясних ти че европеец не значи всичките изобретения и всички цивилизации на света"Добро утро. Какво друго ще ме научиш? Че водата е мокра? Ти си направо гений.