Доналд Тръмп е платил повече данъци в Китай, отколкото у дома в САЩ

А според предизборната му кампания, той продължава да е "твърд към врага"
21 окт 2020 22:00, Нели Христова
131
Доналд Тръмп е платил повече данъци в Китай, отколкото у дома в САЩ
Снимка: БГНЕС

От нови разкрития на New York Times стана ясно, че президентът на САЩ Доналд Тръмп има банкова сметка в Китай, чрез която сключва лицензионни сделки в продължение на години. Това е твърдение, което може да подкопае твърдението на предизборната му кампания, според което Тръмп е твърд към Пекин.

Данъчните регистри, прегледани от NYT, показват неотчетена по-рано банкова сметка в Китай, контролирана от Trump International Hotels Management. Сметката е платила 188 561 долара данъци в Китай между 2013 и 2015 г. във връзка с потенциални лицензионни сделки.

Преди седмици New York Times разкриха, че Доналд Тръмп е платил само $ 750 данъци в САЩ през 2016 и 2017 г.

Неотдавнашните данъчни регистри също показаха, че Тръмп е инвестирал поне 192 000 долара в пет компании, които се занимават със сключване на бизнес сделки в Китай. Тези компании претендират за 97 400 долара бизнес разходи, включително плащания през 2018 г., съобщава New York Times.

Едно от главните твърдения на кампанията на Тръмп е способността му да се противопостави на Китай по различни въпроси - от търговия до нарушаване на правата на човека в Синдзян и политически репресии в Хонконг, както и търсенето на отговорност за разпространението на COVID-19. При Тръмп връзките между Китай и САЩ достигнаха най-ниската си точка от десетилетия.

Разкритията идват и след като Тръмп обвини опонента си Джо Байдън, че е "слаб към Китай" и заяви, че сем. Байдън "разпродава страната" на Китай. Кампанията на Тръмп също така пусна реклами с нападки срещу сина на Байдън, защото е "сключил сделка за милиард долара" с държавната китайска Банка, твърдения, които не са обосновани.

Но самият Тръмп е продължил проект за офис кула в Гуанджоу в южната част на Китай, който не е реализиран. AFP съобщи през 2016 г., че Trump Hotel Collection е преговарял с държавната електрическа компания, China Grid Corporation of China, за управление на голям бизнес в Пекин, което е довело до сделка на стойност до 150 милиона долара за 15 години. Преговорите бяха задържани, след като държавното предприятие се превърна във фокус на разследване за корупция.

Адвокатът на организацията Trump, Алън Гартен каза пред Times, че компанията е "открила сметка в китайска банка, имаща офиси в САЩ, за да плаща местните данъци".

„Никакви сделки или други бизнес дейности никога не са се материализирали и от 2015 г. офисът остава неактивен", заяви той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


131
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари