Безредици в САЩ след ново убийство на чернокож от полицаи

Насилие и грабежи през втората нощ на недоволство във Филаделфия
Обновена: 28 окт 2020 10:16 | 28 окт 2020 10:05, Елка Василева
102
Безредици в САЩ след ново убийство на чернокож от полицаи
Снимка: архив, БГНЕС

Стотици хора участваха в демонстрации в американския град Филаделфия за втора поредна вечер след поредното убийство на чернокож от полицията, предаде Франс прес.  

Станалите безредици идват след смъртта на 27-годишния Уолтър Уолъс, за когото семейството му обяви, че е имал психични проблеми. Причините за убийството му от полицията се изясняват.

Полицията съобщи, че в понеделник следобед двама нейни служители са се отзовали на сигнал за мъж с оръжие в кв. „Кобс Крийк“ в Западна Филаделфия.

Говорителка на органите реда заяви пред АП, че мъж, впоследствие идентифициран като Уолъс, е държал нож и се приближил към полицаите въпреки техните предупреждения да свали оръжието. В резултат бил прострелян в рамото и в гърдите.

Недоволството във Филаделфия във вторник бе придружено от насилие и грабежи.

Полицията предупреди в Тwitter, че „голяма тълпа“ от около 1000 души плячкосва магазини в града и посъветва гражданите да избягват въпросния район.

Кадри от хеликоптер на местна медия показаха как хора нахлуват и ограбват магазин за обувки.

Репортер на АФП на друга локация съобщи, че в Западна Филаделфия се е събрала тълпа от около 1000 души. Част от нея влязла в сблъсъци с органите на реда.

От офиса на губернатора на Пенсилвания Том Улф обявиха, че в града ще бъдат разположени няколкостотин служители на Национална гвардия, „за да защитават правото на мирно събиране и протест, докато опазват сигурността на хората“.

В понеделник стотици демонстранти излязоха на улиците, откъдето полицаи ги изтласкаха с палки и щитове. Над 90 души бяха арестувани в първата вечер на безредици, над 30 полицаи са ранени, предаде БНР.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари