Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него

Лингвистът твърди, че президента на САЩ се опитва да затрие човечеството
31 окт 2020 11:48, Нели Христова
149
Ноам Чомски: Хитлер беше отвратителен, но Доналд Тръмп е по-лош от него
Снимка: БГНЕС

"Определено най-лошият политик, за който се сещам в историята - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но не се е опитвал да унищожи цялото организираното човешко общество на земята."

Още по темата

Ноам Чомски определено няма намерение за се въздържа от крайни коментари. Известният лингвист и медиен критик наблюдава как светът се приближава към изборите в САЩ, чийто резултат, според него, може да насочи планетата ни към още по-голяма екологична катастрофа. Може би не е изненадващо, че той има доста ясно и критично мнение за Доналд Тръмп и Републиканската партия, която, според него, е единствената голяма консервативна политическа група в света, която отрича съществуването на климатични промени.

В интервю за The Independent по случай новата си книга Чомски заяви, че е идентифицирал няколко основни хода по време на президентството на Тръмп. И не само... той бе категоричен, че Тръмп е по-лош и от Адолф Хитлер.

Първият ход на Тръмп е бил да заличи всякакви сделки, в чието създаване  той не е играл никаква роля. Това включва Парижкото споразумение от 2015 г., което се опитва да ограничи климатичните промеи. Докато бе президент, Барак Обама помогна САЩ да се включат в него, но Тръмп се оттегли от него. 

"Той не го е създал, значи трябва да се унищожи, ОК?", казва Чомски. Лингвистът прави и много противоречиво сравнение между Тръмп и Адолф Хитлер, е срещу него скачат експерти по Холокоста, които са категорични пред The Independent, че подобно предложение е погрешно и обидно.

91-годишният Чомски далеч не е оптимист. Той е категоричен, че заплахата, която представлява глобалното затопляне, е безпрецедентна.

"Фактите са доста ясни - има почти универсален консенсус сред сериозните учени, че ние ще се отправяме към катаклизъм, ако настоящите тенденции продължат", казва той. "В края на този век може би ще достигнем увеличение на температурите с 3, може би 4 градуса по Целзий. Всеки анализ заключава, че това е пълен катаклизъм. Организираните човешки общества - нищо няма да оцелее."

"Ние вървим към катаклизъм. Има една държава в света, САЩ, която иска да подложи крак на промяната", допълва Чомски.

Запитан за конкретната роля, която играят президентът и Републиканската партия, той казва, че глобалната пандемия от коронавирус, която досега е убила повече от 1 милион души и е заразила повече от 43 милиона, може да бъде преодоляна, но не и със "злокачествен рак на ръководна позиция - някой, който се стреми да унищожи всичко, което не подобрява електоралните му шансове."

"Определено най-лошият, за който се сещам в историята, - Адолф Хитлер, беше доста отвратителен, но той не се опитваше да унищожи цялото организирано човешко общество на земята", казва лингвистът.  Оспорен с факта, че нацисткият Холокост убива най-малко шест милиона евреи, Чомски, чиито родители са евреи, казва, че Хитлер е убил и "30 милиона славяни, но не и човешката цивилизация".

Запитан дали казва, че 73-годишният Тръмп е по-лош от Хитлер, Чомски отговаря: "Това е много скандално изявление. И всеки път, когато го казвам, аз добавям -  ето едно скандално твърдение, но моля, запитайте се дали е истина."

Чомски, чиято книга е озаглавена "Климатичната криза и новата глобална зелена сделка", цитира конференцията "Ванзее", проведена в предградие на Берлин през януари 1942 г., за да изложи плана на нацистите за унищожаването на еврейския народ. Той противопоставя този мрачен геноциден момент в историята с изявление от 2018 г. на Националната администрация за безопасност на пътищата на републиканците, в което се стигна до заключението, че не са необходими нови ограничения за емисиите от превозните средства, тъй като според азминистрацията глобалните температури ще се повишат с четири процента до края на века.

Така администрацията на Тръмп стигна до заключението, че няма смисъл да се прилагат нови стандарти за емисии, тъй като те са един от няколкото проблеми свързани с глобалното затопляне. Авторите на доклада пишат, че спирането на необходимото нарастване на емисиите на парникови газове "ще наложи икономиката и автопаркът на САЩ да се отдалечат значително от използването на изкопаеми горива, което понастоящем не е технологично осъществимо или икономически осъществимо“.

Според Дебора Липщат, известна американска историчка, специализирана в Холокоста, и чиято съдебна битка срещу отричащия Холокоста Дейвид Ървинг беше представена във филма "Отричане" от 2015 г., казва, че коментарите на Чомски са били контрапродуктивни. "Вижте, мисля, че изменението на климата е огромен проблем и потенциална катастрофа за много страни на този свят. Виждаме го постоянно, това не е теория, не е недоказан факт. Не знам нито един сериозен учен, който да отрича глобалното затопляне", казва Липщат, професор по съвременна еврейска история и изследвания на Холокоста от университета Емори в Атланта. "Но да го сравним с опит за унищожаване на цял един народ, от единия край на европейския континент до другия, и дори извън европейския континент, и опита за унищожетие на голяча част от ромското население в Европа ... това няма никакъв смисъл. Сравнението е ненужно."

Тя добавя: "Може ли Чомски отново да каже нещо скандално, за да привлече вниманието?"

Няма незабавен отговор на твърденията на Чомски от Белия дом.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Barba GaniosЧовек, те нито за миг не са си губили позициите, уви! Тръмп е парцaлена кукла, но поне ще поддържа привидности, за да не им разкрием спатиите. В този смисъл е полезен за здравомислещите. Изберат ли сенилното старче, жална ни майка!!!
44
18
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Тръмпи е изпята песен и ДОРИ ПУТИН НЕ МОЖЕ ДА ГО СПАСИ!
43
4
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Точно обратното е!!! Енергоспестяващите къщи СА с Големи прозорци!!! Май въобще не си ги виждал.
42
2
 
6
 
! Отговори
Светозар преди 3 години
До Анонимен" Ти различаваш ли различните космически раси? Рептил е Тръмп, с ясно характерна за рептилите кожа и лицеви характеристики."=======================================================Случайно да си регистриран на 4 - и километър ? Или поне да си плоскоземец и вярваш, че 5G мрежите те контролират ? Да вярваш, че някакви извънземни гущери - рептили се преобразяват на хора и ръководят Света или се опитват, да те убият е признак на шизофрения. Не се подигравам. Лекувай се.
41
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чомски е лудо старо маоистче.Подобни типове ни докараха ислямистите пред черквите в Европа.
40
2
 
15
 
! Отговори
хубу де, преди 3 години
уважавам го като лингвист, размислите му отиват отвъд обичайното, обаче да не ми прокламира климатичния стрес, щото олеква - и той ли яхна влакчето на Гретето?Всички eврeи-либeрaсти вият против Тръмп, което е една от причините да се моля за втори негов мандат.
39
12
 
2
 
! Отговори
Само преди 3 години
един евреин може да натрие носа на други евреи, особено на професори по Holocaust studies.Trump ще бъде надцакан след три дена.
38
5
 
2
 
! Отговори
Barba Ganios преди 3 години
....eiii Noame zashto ne si gledash pensiata ...Greteto TYunberg ucilishteto i vsichko da si ide na miastoto A ?!?? V dnesho vreme vseki se zanimava s tova deto ne mu e rabota .....laeneto srestu Tramp do izborite ...a i nai-veroiatno i sled tova ....savsem ne oznachava,che demonokratite i dalbokata darjava shte si varnat poziciite v upravlenieto na Amerika i sveta !!!
37
0
 
14
 
! Отговори
що бе Науме? преди 3 години
да не е избил милиони хора?
36
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изсилил се е, но едно е сигурно - които и от двамата кандидати да победи, проблемите в САЩ ще си останат и вероятно задъбочат. С тия кандидати - толкоз.
35
11
 
9
 
! Отговори
минувач преди 3 години
Чомски е един от гениалните хора на съвремието ни. Тук - няк'ви умствено ограничени индивиди, нямайки никаква кой е той, се изказват за него.Обаче, заглавието на "новината" не е вярно! Чомски е казал друго: Trumps denial of climate change represents worse threat to humanity than ***. Ае таЗ журналиста - *** Христова, списала статийката да не ръси бисери!
34
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
какви са тези дърти рептили дето ги пускатТи различаваш ли различните космически раси? Рептил е Тръмп, с ясно характерна за рептилите кожа и лицеви характеристики. За вас всичко що е елит е рептил!
33
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен ".Молете се Тръмп да спечели ,че нищо хубаво не ни чака!Правете молебен за Тръмп!" прав си след него идват филантропите със спринцовките, новия световен ред, новите конституции които ще го узаконят и хората няма да могат да се противопоставят защото както каза царя още преди 20г.чипа трябва да ви се смени ми той го е чул това в олигархическите среди и дори и да не го е разбирал то излезе точно така защото всичко е замислено много отдавна и нищо не е случайно особено пък ковидпандемия
32
1
 
13
 
! Отговори
И за Чомски преди 3 години
Никога не е късно да станеш за резил. Старо правило, важи и за Чомски.
31
2
 
14
 
! Отговори
Дончо преди 3 години
Тоя е абсолютно избухал бухал!
30
9
 
5
 
! Отговори
Рептил преди 3 години
НЕ Е ВЯРНО ! Това са пъълни глупости. От десетилетия президентът на САЩ има представителна функция . Както и много други президенти на много други стърани . АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ЕДНА СТРАНА определя външната и вътрешната и политика . Направлявана от икономическите лобита и финансовите корпорации. НЯМА решение на президент КОЕТО ДА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ СПРЯНО ОТ АДМИНИСТРАЦИЯТА . В случая Тръмп е удобния бушон и публичната фигура която "носи отговорност" за случилото се
29
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ако се запознае с делата на заврения зет, Тръмп ще му се струва като цвете, заврения зет разби икономиката, раздаде, не подари предприятияТова е напълно вярно! Редица големи компании изпаднаха в несъстоятелност, заради политиките на Тръмп. Особено са потърпевши компаниите в мобилните комуникации пряко зависещи от санкциите спрямо Китай.
28
15
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Този дядо мисли за доброто на човечеството. Да знаете.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Да защото Тръмп може да е пудел но е верен пудел, докато неговия господар се оказа предател както и неговите слуги комунистите и неговите господари филантропите. Тръмп дори по някога да греши казва каквото мисли, в него няма хитрини по отношение на политиките и така погледнато Тръмп е един честен човек и аз ще гласувам за него на пук на финансовата олигархия и демократите и филантропите които са едно и също а президента Тръмп подкрепя индустриалния капитал и средната класа ..
26
1
 
11
 
! Отговори
Абе яааа...! преди 3 години
Какво го изкараха тоя дърт комунист от нафталина бе!