Доналд Тръмп: Понякога изгубената битка е начин за печелене на войната

Стилът на настоящия президент на САЩ истъпките му, ако победи
3 ное 2020 12:15, Петя Славова
20
Доналд Тръмп: Понякога изгубената битка е начин за печелене на войната
Снимка: БГНЕС

Настоящият президент на Съединените щати дълго преди да влезе в политиката е познат като много успешен бизнесмен. За него се твърди, че излиза победител, независимо че всички около него му предвещават провал. И независимо дали ни харесва или не, той успява да попадне в центъра на вниманието, където и да се появи.

Четиридесет и петият президент на САЩ Доналд Джон Тръмп е роден 14 юни 1946 г. в Куинс, Ню Йорк, като четвъртото от петте деца на Фред Тръмп – богат строителен предприемач, чието бизнес седалище е в Ню Йорк.
Родителите на Доналд Тръмп идват от Европа. Баща му е с германски произход, а майка му е шотландски имигрант, припомня БГНЕС.

Тръмп е силно повлиян от баща си в желанието си да направи успешна кариера в областта на недвижимите имоти. След като завършва бизнес-училището "Уортън" към университета в Пенсилвания през 1968 г., се присъединява към компанията на баща си "Тръмп Органайзейшън".

През 1974 г. оглавява компанията и започва осъществяването на големи проекти. Той основава "Тръмп Ентъртеймънт Ризортс" – организация, която е построила и ръководи многобройни казина и хотели в целия свят.
Опита си в бизнеса Тръмп описва в първата си книга "Изкуството на преговорите", която излиза през 1987 г. и се превръща в бестселър. Смята се, че през 1989 г. състоянието му възлиза на 1,5 млрд. долара.

Началото на 90-те години не бяха добри за бизнеса на Тръмп. Поради икономическата криза и спада на пазара на недвижими имоти той натрупа дългове и няколко от казината му фалираха. През 1995 г. отчете огромни загуби.
Тръмп обаче успя да изплува с на нов бизнес модел – продажба на лицензи и използване на търговската марка. По този начин продължи да разширява своята бизнес империя и да купува недвижими имоти.

Опитът му в телевизията също е успешен – през 2004 г., стартира предаването "Стажантът", в което участниците се състезаваха за ръководни постове в неговите компании. Програмата имаше висок рейтинг и се смята, че печалбите от един епизод са възлизали на 1 млн. долара.

Тръмп притежаваше няколко лиценза за конкурси за красота като "Miss Universe" и "Miss USA", както и модна агенция.

В края на 90-те години погледът на Доналд Тръмп се насочва към политиката. През октомври 1999 г. обявява намерението си да се кандидатира за президент от Реформистката партия, но няколко месеца по-късно се отказва.

През септември 2010 г. Тръмп обяви, че обмисля сериозно възможността да се кандидатира за президент на САЩ през 2012 г.

На 16 юни 2015 г. Доналд Тръмп обявява, че се включва в борбата на предстоящите през 2016 г. избори за президент. След предварителните избори е избран за кандидат на Републиканската партия, а негов съперник за поста е Хилъри Клинтън.

През 2016 г. е обявен от списание "Тайм" за "Личност на годината". Лозунгът на кампанията му беше "Нека отново направим Америка велика". Той често беше изписван на бейзболната шапка, която носеше по време на своите митинги, докато говореше срещу политическите си опоненти, нелегалната миграция и правителствените лобисти.
Тръмп обеща по-ниски данъци, нови търговски споразумения и създаване на милиони работни места за американските работници.

Стилът му беше необичаен и медиите съобщаваха за неговите възгледи, наричайки ги противоречиви.
На президентските избори на 8 ноември 2016 г. Тръмп печели победата с 306 гласа (56,88 %), като си осигурява повече делегати в избирателната колегия, въпреки че получава по-малко гласове сред населението от кандидата на Демократическата партия Хилъри Клинтън.

Тръмп е най-възрастният от избраните за първи път президенти на САЩ – на 70 години. Официално той е и най-богатият човек, заемал поста държавен глава на Съединените щати.

Доналд Тръмп е единственият американски президент, който не е заемал никакъв държавен или военен пост преди влизането си в Белия дом.

В края на 2019 г. английският вестник "Файненшъл Таймс" включва Тръмп в списъка си с 50 души, които са "определили облика на десетилетието". Личният живот на Доналд Тръмп също не е лишен от медийно внимание.

В момента президентът е женен за бившия словенски модел Мелания Тръмп. На пищната сватбена церемония през 2005 г. присъстват много знаменитости, сред които бившият президент Бил Клинтън със съпругата си Хилъри.

През 1977 г. Тръмп се жени за първата си съпруга Ивана – нюйоркски модел, назначена впоследствие за вицепрезидент, отговарящ за дизайна в компанията "Тръмп". Двойката има три деца заедно: Доналд Тръмп-младши, Иванка и Ерик. През 1992 г. семейството се развежда, като бракоразводният процес е отразен подробно от медиите.

През 1993 г. Тръмп се жени за втората си съпруга актрисата Марла Мейпълс, от която има дъщеря Тифани. През 1997 г. следва нов развод, а според предбрачното споразумение Мейпълс получи обезщетение в размер на 2 млн. долара.

По време на кандидат-президентската си кампания тази година Доналд Тръмп продължи курса, към който се придържаше и през 2016 г. и който му спечели симпатиите на средната класа в Съединените щати. Той отхвърли ролята на транснационалните корпорации и заложи на традиционните ценности, на засилването на производството, откриването на нови работни места и борба с нелегалната миграция.

Във външнополитически план се очаква Тръмп да продължи твърдия си курс както по отношение на Иран и Китай, така и във връзка със сътрудничеството в различни международни организации. Според едни анализатори това може да доведе до изолация на Съединените щати и зараждане на нов период на "студена война", докато други смятат, че по този начин Вашингтон ще си осигури възможността по-активно да защитава своите национални интереси, без непременно да се съобразява с позициите на свои съюзни държави или на международни организации, в които членува.

Като голям външнополитически успех безспорно може да се отчете приноса за нормализирането на отношенията между Израел и някои държави от Персийския залив.

Администрацията на Тръмп е ангажирана сериозно и с посредническа роля при урегулирането на отношенията между Сърбия и Косово.

Досега в предизборната кампания на Тръмп около 101 милиардери и техните съпрузи са дарили 25,8 милиона долара, като най-голямото дарение от 1,2 млн. долара е от Шелдън и Мириам Аделсън, чийто източник на богатство е от казина.

Политически анализатори прогнозират, че въпреки сондажите, според които Тръмп изостава от съперника си Джо Байдън, колебаещите се щати вероятно отново ще изиграят решаваща роля при формирането на окончателните резултати.

Вероятно затова ще помогне нестандартният стил на поведение на сегашния стопанин на Белия дом, който твърди: "Ако се появят съмнения, просто вярвайте в себе си и приемете, че задължително ще успеете. Никой друг няма да го направи за вас".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
6
 
2
 
! Отговори
по-хубава от Мелания преди 3 години
Обичам те, Доналд!
15
4
 
6
 
! Отговори
Най-Великият преди 3 години
Предидент на САЩ : Доналд Дж. Тръмп! не само 2, 3, 4 и пони 5-ти мандат, докато Глобалните Комунисти бъдат неутрализирани!!
14
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оранжевия перковец разбра, че ще го изритат от белия дом. Съветваше да пият белина хората а неговото лечение бе над сто бона забрави само, че идва електион деи.
13
7
 
4
 
! Отговори
бял мъж преди 3 години
ти си нашият Спасител, Месия, Последната Велика Бяла Надежда! Цяла Нощ ще се моля за Победата Ви!!
12
6
 
11
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
Моето мнение като скромен българин наблюдаващ изборите в САЩ - Трябва Тръмп да спечели . Ако Бай Дън спечели ще се върнем към глобализацията на американския глобализъм - тоест - Учението на Сорос - развращавай младите с дрога , смяна на сексуалната ориентация - така ги контролираш . Европа още бере ядове с ГЕЙ Програмите на Сорос .
11
11
 
5
 
! Отговори
демократ преди 3 години
За мен проблем е ,че Тръмп каза,, мен ме интересуват само парите, не и климата и бъдещето на планетата. Това е долно и нечестно спрямо нашите деца.
10
10
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГИНЗБУРГ АБОРТИТЕ СА ПРОТИВ ТРЪМП!
9
3
 
12
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Нищо не е развял!Просто не ти достига мозък да разбереш какво приказва!
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е републиканец,по убеждение и защитава стария капитализъм,за разлика от опонента му,демократ,който залита към социализма.Репобликанците по принцип считат ,че не трябва да се дават блага без да се полагат усилия за тях,за разлика от демократите,които са си чисти социалисти считащи,че всички имат право на блага без да се полагат и грам усилия за придобиването им.Е да,ако обаче те падат от небето ,като дъжда или въздуха,без да бъдат производни на труда.За тях дори и републиканците не спорят.
7
12
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп победа!!
6
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп печели !!! А вие *** марш по дупките нещастници !!!
5
21
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврейска мушама
4
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не става от този фашист
3
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега винаги е излизал"сух"от мокрото.Но този път,късметът му може да му"изневери".Не,че опонента му е по добър,но Америка си иска своето.Дали ще си го получи,днес решава самата тя. А дали е права или не,бъдещето ще покаже.
2
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не само, че ще го напъдят от белия дом, ами ще го заключат за държавна измяна. За неплатени такси да не говорим. Няма да излезе от кауша.
1
21
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От рано развя бялото знаме