Битката в САЩ е в разгара си! Досега Байдън със 126 гласа, Тръмп - 89

Те продължават да регистрират очаквани победи, но е рано за прогнози в ключовите щати
Обновена: 4 ное 2020 06:39 | 4 ное 2020 05:22, Елка Василева
94
Битката в САЩ е в разгара си! Досега Байдън със 126 гласа, Тръмп - 89
Снимка: БГНЕС

Президентът републиканец Доналд Тръмп и кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън печелят очаквано в още щати, традиционно подкрепящи техните партии, предадоха световните агенции.

Все още обаче е твърде рано за прогнози в ключовите щати, които обикновено решават изхода от надпреварата, отбелязва Асошиейтед прес.

До момента Байдън си е осигурил подкрепата на 126 членове на избирателната колегия, която официално избира президента, а Тръмп - на 89, посочва Франс прес. Засега обаче никой от двамата претенденти не е спечелил в щат, където през 2016 г. победи партията на неговия съперник.

Избирателната колегия има 538 членове. За да бъде избран за президент, даден кандидат трябва да си осигури подкрепата на 270 електори.

Още по темата

Изборната нощ започна с очаквани победи на двамата кандидати. Тръмп, например, спечели в Алабама, Мисисипи и Оклахома, а Байдън - в Масачузетс, Делауер, където живее, и във Вирджиния - някога спорен щат, превърнал се в демократически бастион.

След това президентът републиканец спечели в Тенеси, Мисисипи, Оклахома, Западна Вирджиния и Южна Каролина - бастиони на неговата партия. Кандидатът на демократите пък победи в традиционно подкрепящите партията му щати Мериленд, Роуд Айлънд, Ню Джърси и Илинойс, както и в окръг Колумбия.

По-нататък, Тръмп очаквано спечели в Луизиана, Уайоминг, Небраска, Северна и Южна Дакота. Байдън пък победи в Ню Мексико и преди спорния, но в последно време утвърдил се като демократически щат Колорадо. Кандидатът на демократите взе напълно очаквано и Ню Йорк, с неговите 29 гласа в избирателната колегия, която официално избира президента на САЩ.

Според телевизия Фокс нюз, цитирана от ТАСС, Байдън води в три важни колебаещи се щата - Пенсилвания, Мичиган и Охайо. Тръмп обаче изпревари своя съперник в може би най-важния спорен щат - Флорида.

От щаба на президента обявиха победа във Флорида, предаде Франс прес. При обработени 91 процента от подадените бюлетини в щата Тръмп получава 50,6 процента от гласовете там, а демократът - 48,4 процента.
Флорида, която неведнъж е решавала изхода от президентски избори в САЩ, изпраща 29 електори в избирателната колегия, която официално избира президента - повече от всеки друг колебаещ се щат.

Много оспорвана обаче е надпреварата в традиционно републиканския щат Тексас, който има 38 електори - най-много след Калифорния, която е с 55. Анкета на компанията за социологически проучвания Едисън Рисърч показва, че кандидатът на демократите води там с 49,8 процента срещу 48,7 процента за президента при преброени 65 процента от подадените бюлетини, съобщи Ройтерс.

Според прогнози и оценки няколко пътя водят Байдън до Белия дом, докато Тръмп е длъжен да спечели няколко спорни щата, отбелязва АП.

Американските медии призовават за предпазливост и не бързат да правят заключения, на фона на стресираното от пандемията население и рекордно големия брой предсрочно гласували.

Първоначално фондовите пазари регистрираха ръст, очаквайки победа на демократа и бързо приемане на голям план за стимулиране на пострадалата от пандемията от новия коронавирус американска икономика. Впоследствие обаче ентусиазмът на инвеститорите се охлади, след като стана ясно, че изходът от надпреварата все още не е решен.

Рекордните 102 милиона американци гласуваха предсрочно в условията на пандемията от новия коронавирус - като дял това възлиза на 73 процента от всички избиратели преди четири години. В изборния ден, вторник, по места се завиха дълги опашки от желаещи да гласуват въпреки опасенията от коронавируса в една страна, където той причини смъртта на над 230 хиляди души, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма никакво значение кой ще новият.Просто някои хора си търсят занимание.
69
2
 
8
 
! Отговори
varg преди 3 години
Пуснах за Тръмп.
68
7
 
4
 
! Отговори
ДЖО БАЙДЪН - ИСКРЕН преди 3 години
В предизборна реч Байдън заяви най-безцеремонно: "В Кремъл управлява банда убийци".
67
2
 
1
 
! Отговори
Джо Биден преди 3 години
What's up my bitches, I'm going to bed.
66
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 84Не е като в демократична България. Градът гласувал, кметът не е то Герб, следователно 4 години няма пари от Софийско за нищо. Градовете не могат да се самоуправляват, трябва да са подчинени на правителстовто. Някакъв софиянец ми дава акъли ан мене, кое и как трябва. Иначе няма проблем, като ни вземат парите от акцизи и данъци, а после ни върнат 1/5 от това ...
65
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, това демокрация! Гласуват милиони хора, а накрая 500 човека решават. Ха ха ха
64
1
 
1
 
! Отговори
Ахмет Секишмиш преди 3 години
Найден е президента!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора - Калифорния я СЪСИПАХА!След короната и "протестите" (извинявам се на всички, които пишат че нашите протести били "опит за преврат", ама нашите си бяха спокойно ... Някой да видя запалени коли на улицата?), сега и масова криза с бездомни, се превърн в мега дупка, но цение в Пало Алто са пак по 3000 долара за 30 квадрата едностаен с външна таолетна ...
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До СержантДа. Всички "протестиращи социалисти", ще протестират за права, равенсто и прочие, каот унищожават магазини и работни места поне 3 дена.
61
0
 
0
 
! Отговори
Ел Президенте! преди 3 години
Не честно ... само аз ли се кикотя и си мисля, че всещо е лоша шега?
60
0
 
4
 
! Отговори
Сержант преди 3 години
И замирисва на война.
59
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
4 години по-късно и продулжавам да се подхилквам, като чуя някой сериозно да казва "президентът Тръмп" ... Не знам защо.
58
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калифорнийския вот влезе ... Тръмп загуби популярния вот :DВей .... тва калифорния е някаквъв комунистически ад.
57
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Говорителката с бялата рокля по CNN има адамова ябълка. Това нормално ли е?
56
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Българин от САЩВ САЩ нямат здравно осигуряване. Имат частна застрахователна система, която до 60-те години работеше горе-долу ... ама я подеха корпорациите и изгоря.
55
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами това е пичове. За днеска толкова.Текса отива при тръмп (никакви изненади тук...), Охайо беше на ръба, но го взе, както и Флорида. Това са 85 гласа и са негови. В момента е яко на кантар. И май ще опре до Пенсилвания. И ще се разбере ... в петък!!!
54
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пийте си аповете и се възхищавайте на вашият герой от комиксите!
53
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Глупости ... метър и половиан - два! Поне по 4-5 метра бяха!
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68Добре бе ...
51
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 66Аммм ... 500 години на систематизиран наука, поне 2500 на не толкова добра, но все пак някаква система преди това, редии научни доказателства...Ама добре ... спори си сам.