Пътят до Белия дом: Ще се стигне ли до съд при избора на президент?

До дни ще стане ясно кой печели изборите в САЩ
5 ное 2020 22:05, Петя Славова
12

Името на новия американски президент ще стане ясно след дни. Дългият път към Белия дом обаче донякъде е предизвестен, уточнява Bulgaria ON AIR. А причините, според икономиста Владимир Каролев, който вече почти три десетилетия след изборния процес в САЩ, са две.

"Първата причина е коронавирусът. Доведе до това да гласуват по пощата. Втората причина е, че тези избори няма да завършат с победа на Байдън. До февруари Тръмп водеше много убедително", казва Каролев.

Все повече се говори за сценария, при който съдът ще реши изхода от американските избори.

Още по темата

 
Дългогодишният ни посланик в Съединените щати Елена Поптодорова също казва, че няма да се изненада от намеса на съда, и то по желание на републиканците.

"Президентът Тръмп още през месец август каза, че изборите ще бъдат спечелени от него, освен ако не бъдат откраднати. Вече сме във фаза откраднати избори. Това се внушава от самия него", посочва тя.

А изданието "Форин полиси" направи паралел с българските избори.

"Това е смущаващо за нашата държава. Америка може да стигне толкова ниско, колкото са порядките у нас. Фактът, че България е избрана за такова сравнение показва тежък срив у нас, не толкова в Америка", обяснява дипломатът.

А защо българите симпатизират така на Тръмп? Според Каролев причините са няколко.

"Тръмп има едно качество и то се нарича "Право куме в очи". Аз затова най-много го харесвам. Каквото го мисли, го казва. А тези, които не го харесват, или са левичари, или... самовлюбен човек. Това е очеизвадно", смята той.

Според Поптодорова симпатиите към Тръмп на българите датират от 2016 година, когато той заяви, че иска добри отношения с Русия.

Едно от най-кратките определения за изборните резултатите е появилата се корица от последния брой на списание "Тайм". Дали списанието ще излезе с нея остава неясно, както все още неясен е изходът от вота.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Марин преди 3 години
Щом сравняват техните избори с нашите, не значи, че Америка пада на нашето ниво - явно нивото си е еднакво, просто ние нямаме толкова информация за машинациите при тях.
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не съм съгласен с твърдението, застъпено в подзаглавието.Няма да стане ясно нито за дни, нито за седмици.
8
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Всъщност ако проблемът с изборните фалшификации стигне до Върховния съд на САЩ (а Тръмп го насочва точно натам), където републиканците имат мнозинство, резилът за (псевдо)демократите може да окаже извън въображението. Тръмп нама намерение да се занимава с щатските (псевдо)демократични велможи.
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лукашенко дали ще признае изборите в сащ? Аз за международни наблюдатели в сащ досега не съм чувал...
6
0
 
5
 
! Отговори
А бе преди 3 години
Дали Ленчето с кремчето не е учила демократите как се краде?Като я гледам как се пеняви...
5
2
 
1
 
! Отговори
stamen преди 3 години
Интересно. И какво се оказва? Че Владимир Каролев, който се самоопределя като либертарианец счита икономическата политика на Тръмп за дясна, а не левичарска? Всички тези търговски войни да ги наречем дясна икономическа политика? Странно наистина. Дали говори това, което мисли?
4
2
 
4
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 години
Да не излезе накрая баба Ванга права!Както вървят нещата...
3
9
 
3
 
! Отговори
българин преди 3 години
Излишни приказки и губене на време! На кой още Не му е ясно че просто Тръмп губи? Това че някой има симпатията на Тръмп през миналите 4 г няма никакво значение! Тръмп реално губи изборите! Колкото и да шикалкави ще трябва да предаде властта на следващият президент! На Тръмп главата му я изядоха чернокожото население в САЩ! Всички гласуваха ПРОТИВ НЕГО! С тази "полицейщина" До къде мислеше да стигне? Че нямаше достойнство като президент.То да го има сега като губещ поне! -:) Честито Байдън!-:)
2
0
 
3
 
! Отговори
Доко s цокъл преди 3 години
Мъка, мъка ...........
1
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в 19 век резултатите са били известни по -бързо.А тогава са ползвали още коне ,а не компютри.Такава излагация няма равна в историята и вероятно избори 2020 в Сащ ще са сред куриозите на века.