Байдън поведе в Джорджия, доближава се до Белия дом

Кандидатът на демократите има напредък и в Пенсилвания
6 ное 2020 12:45, Елка Василева
169
Байдън поведе в Джорджия,  доближава се до Белия дом
Снимка: архив, БГНЕС

Кандидатът на демократите на президентските избори в САЩ Джо Байдън вече води пред президента републиканец Доналд Тръмп в ключовия щат Джорджия, предадоха световните агенции, като се позоваха на американски медии. Това означава, че Байдън се приближава все повече до победата.

Телевизиите Си Ен Ен и Фокс нюз съобщиха, че в Джорджия демократът вече има преднина от 917 гласа пред президента при обработени около 99 процента от бюлетините. Преброяването продължава.

До момента Байдън си е осигурил подкрепата на 253 електори. За победа при гласуването в 538-членната Избирателна колегия са необходими 269 гласа.

Джорджия има 16 електори. Ако Байдън спечели там и запази преднината си в друг ключов щат - Аризона, който носи 11 гласа в Избирателната колегия, той ще е новият президент на САЩ.

Кандидатът на демократите ще получи допълнителна охрана от агенти на Сикрет сървис, съобщи в. "Вашингтон пост", цитиран от ДПА. Байдън планира да остане още един ден в Уилмингтън, щата Делауер, откъдето е възможно да произнесе реч.

Още по темата

Сега кандидат-президентът от Демократическата партия и щабът му са охранявани от десетина агенти на Сикрет сървис. Службата ще изпрати днес още свои служители, пише "Вашингтон пост", като се позовава на анонимни източници.

Седемдесет и седем годишният Байдън ще стане следващият президент на САЩ, ако успее да спечели в щата Пенсилвания, или като победи в два от щатите от триото Джорджия, Невада и Аризона.

Възможностите за победа на Тръмп са по-ограничени и за да го постигне, той трябва да запази преднината си и в Пенсилвания, и в Джорджия, като същевременно надделее над Байдън или в Невада, или в Аризона.

В Пенсилвания, която носи на победителя там 20 електори, Байдън съумя да намали преднината на Тръмп до малко над 18 000 гласа в ранните часове на деня. В Джорджия, осигуряваща 16 електори, изоставането на Байдън от Тръмп се стопи до около 450. Продължава преброяването на бюлетини от районите, които традиционно гласуват за демократите, в това число градовете Филаделфия и Атланта.

Междувременно преднината на Байдън в Аризона се стопи до около 47 000 гласа, а в Невада той има преднина от едва 12 000 гласа.

В ранните часове на деня Тръмп пусна няколко туита, в които повтори твърденията, които направи малко по-рано от Белия дом. "Аз СПЕЧЕЛИХ лесно президентския пост на САЩ при ПРЕБРОЯВАНЕТО НА ЗАКОННИТЕ ГЛАСОВЕ" написа той в Тwitter, без да даде доказателства в подкрепа на твърдението си. Заради това социалната мрежа маркира поста като подвеждащ, както направи вече няколко пъти в дните след изборите, предаде БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


169
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари