„Благодаря ти, Джо! Добре дошла отново, Америка!“

Светът поздравява Байдън и Харис за изборната победа
8 ное 2020 07:38, Елка Василева
68
„Благодаря ти, Джо! Добре дошла отново, Америка!“
Снимка: БГНЕС

В поздравленията си към Джо Байдън и Камала Харис президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер окачестви победата им на изборите в САЩ като отклик на очакванията на "безброй хора" и надежда за "нова обща почва" между Берлин и Вашингтон. По думите му изборът на американците дава предпоставки и за възвръщане "надеждността, здравия смисъл и неуморната работа върху проблемите на неспокойния свят“.

Премиерът на Австралия Скот Морисън поздрави победителите в САЩ, пожела им успех и добави, че очаква с нетърпение сътрудничеството между Канбера и Вашингтон за решаването на световните проблеми.

Японският Премиер Йошихире Суга също каза, че очаква добро взаимодействие с бъдещата нова администрация на САЩ. По думите му предстои укрепване на японско-американския съюз, за да се гарантират мирът, свободата и благоденствието на Индийски-Тихоокеанския регион и по света.

Президентът на Словения Борут Пахор и председателят на парламента Игор Зорчич поздравиха снощи Байдън и Харис, след като в сряда словенският премиер Янез Анша прибързано бе изпратил поздравления на Тръмп за преизбирането му, въпреки още нямаше резултати от вота на 3 септември.

Още по темата

Президентът на Мексико обаче се въздържа да праща поздравления на север от границата, докато не приключат съдебните спорове за валидността на вота. Андрес Мануел Лопес Обрадор обясни снощи, че решението ми е продиктувано от "политическо благоразумие".

Победата на Байдън и Харис придаде надежди на народите в Централна Европа, управлявани от популистки правителства. "Поражението на Тръмп може да стане начало на края на триумфа на крайнодесния популизъм и в Европа", каза Доналд Туск, бивш председател на Европейския съвет и бивш премиер на Полша. "Благодаря ти, Джо", каза той.

Президентът на Гърция Екатерини Сакеларопулу изрази надежда, че промяната в Белия дом ще върне САЩ към Парижкото споразумение за климата.

С възгласа "Добре дошла отново, Америка!" подобна надежда изрази и парижкият кмет Ан Идалго.

Венецуелският президент Николас Мадуро изпрати поздравления за победата на кандидатпрезидентската двойка на демократите. Поздрави отправи и опозиционният лидер Хуан Гуайдо, която изрази надежда, че Вашингтон ще продължи да подкрепя продемократичното движение във Венецуела.

Приветствия поднесоха престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед ан Нхиан, президентите на Хондурас и Панама Хуан Орландо Ернандес и Лаурентино Кортисо, кралят на Йордания Абдула II и държавните ръкэоводители на Египет, Ливан, Оман и Катар. Иракският президент Бархам Салих нарече Байдън "приятел и доверен партньор" на Ирак, а премиерът Мустафа изказа надежда, че отношенията между Багдади Вашингтон ще се задълбочават.

Президентът на Украйна също изказа оптимизъм за засилването на двустранното стратегическо партньорство между Киев и Вашингтон, а вицепрезиденнтът на Иран Есхак Джахангири даде знак, че се надява с промяната в Белия дом да накара САЩ "да се върнат към върховенството на закона и международните си ангажименти и да уважават другите държави", предадоха Ройтерс, ДПА, АП и ТАСС.
 

/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
аз съм доволен!Са светот ке види "Кон боб яде ли"....Байдъновия каже:-"Я ке сум прездинт,кой не разделува,а обединува"....СЪЩО КАТО НАША Тиква бре!!!!И нашия не разделя,просто обединява МУТРЯГИТЕ в територията ни!!!..Очаквам ШОУТО "Бй Дън и Сие" с интерес..
52
0
 
0
 
! Отговори
ПЕНКО преди 3 години
ДЕТЕПРАВЕЩЕЯТ МИ ОРГАН -ПАЗДРАВЯВА КАМАЛА ХАРИС , А ОТДЕЛИТЕЛНИЯТ МИ ОРГАН ПОЗДРАВЯВА - ИРЛАНДСКИЯ ПОЛУУМРЕЛЯК -ПРОДАЛ СЕ НА ЦИОНИСТИТЕ ЕВРЕИ -СЕМИТИ/ НАПРАВИЛИ ВЕЛИКА ДАЛАВЕРА С ИЗБОРИТЕ / !!! НО СПОДЕЛЯМ КАМАЛА Е РУСКИ АГЕНТ - САЩ СА ДАЛЕЧЕ ОТ ВЪЗМОЖТНОСТИТЕ НА РУСИЯ ЗА ВЛИЯНИЕ ПО СВЕТА / БЕЗ САМОЛЕТОНОСАЧИ / !!!! И ПРОТИВ ТЪРЪТЪП СЪМ !!!
51
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АБСЕЛЕТЕНО,Господи извинявам се АБСОЛЮТНО разбира се.
50
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До последния коментатор АБСОЛЕТЕНО СТЕ ПРАВ/А за съжаление!!Дори БНТ очеизвадно е НЕОМАРКСИСТКА и не само гов..едото от събота и неделя,и катерицата от през седмицата,ами Вечната Амбър Втора??Бойко Всилев имам предвид!Отврат.
49
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунизмът се възражда, този път в Америка. Надежда тука всяка оставете. Америка е проядена и един Тръмп не е достатъчен.Проядена е нашата Родина. Всички медии пълзят в блатото на Сорос и няма светлина в тунела. Това се е случило и с Обществената телевизия. Каква отврът се лее от това недоразумение Георги Любенов всяка събота и неделя и тази комунистка на сутрешния блок. И това с нашите пари. Дай ни търпение Господи! Де да имахме и ние един Тръмп или Орбан! Но, нейсе!
48
0
 
6
 
! Отговори
МаоЗД преди 3 години
Поздрави на новия комунизъм в Америка!
47
9
 
2
 
! Отговори
nina преди 3 години
Тръмп сам си е виновен-на хората им писна от клоунада,искат си нормален президент.То не беше Туитър,то не беше риалити всеки ден от този Бял дом.Не става само с туитове,иска се и акъл да бъдеш президент.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** по света, които бързаха да честитят на Биден, да не ядат хурката сега, ако се окаче, че Тръмп ще остане президент :)
45
2
 
6
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 3 години
Ние пак не сме си в час. Пак викаме "хоп" не навреме. Подлогиге колко бързо отписаха Тръмп. И ти ли бе Цветанов!? Що си се нарекъл "републиканец"? Бързо си сменяй името, че ще отидеш на опашката! Я, виж брат ти Бойко!
44
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп още не е загубил. Съдиите трябва да кажат.
43
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АМЕРИКАНСКИЯ РУМЕН РАДЕВ!
42
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От една година гледам видеа, как Америка си имат пeдoфил в сената, а те взеха, че и президент го направиха! Да им е честит! Лошото е, че от там тръгват всички извращения и се разпространяват по света като чума. Господ да пази България от тези извратеняци!
41
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БРИТАНИЯ Е В ЛОКДАУН!
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анониментака ли бе хахахаа няма да стане
39
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
GOD BLESS AMERICA ! Спукана е работата на Путин, Си Дзи Пин, Ким Чен Ун, Аятолах Хаменей, Мадуро,Асад, Ердоган и по -дребни диктаторчета като Орбан и Боко Бокасата....
38
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борис Джонсън се е тръшнал на леглото в истерия и си е разхвърлял капсулите с новичок. Аминистрацията му се безпокои сериозно. О тспалнята му се носят хлипове и подсмърчания.Обърнал се е към личното си магаре с думите." Реви да ревем братко. Ти и аз в обора, а Тръмп в затвора.".
37
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин се е тръшнал на леглото в истерия и си е разхвърлял капсулите с новичок. Аминистрацията му се безпокои сериозно. О тспалнята му се носят хлипове и подсмърчания.Обърнал се е към личното си магаре с думите." Реви да ревем братко. Ти и аз в обора, а Тръмп в затвора."...
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
англия не е светът
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
англичаните много бързат
34
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Путин още никого не е поздравил.........защото му се плаче...дори шамПоанско нямаше този път...Паркинсона ще има да взима $$$$ от McDonald но не се знае кагда.....перчема дължи над 450 милиона на няколко държави.