Трагедии, тежки удари и триумфи – животът на Джо Байдън

През 1988 г. той подлага на тежка операция заради мозъчна аневризма
8 ное 2020 08:52, Елка Василева
89
Трагедии, тежки удари и триумфи – животът на Джо Байдън
Снимка: архив, БГНЕС

В професионален план Джо Байдън успя да се изкачи до самия връх. В личния си живот обаче е принуден да понесе тежки удари на съдбата. Дойче веле разказва за човека Джо Байдън.

Джоузеф Робинет Байдън младши е роден през 1942 година в Пенсилвания в католическо семейство. От 1973 до 2009 година дипломираният юрист е сенатор от щата Делауеър в Сената на САЩ, където в продължение на години е председател на Комисията по външна политика. През ноември 2008 година е избран за вицепрезидент на САЩ, а на 7 ноември 2020 г. светът научи, че Джо Байдън става 46-ият президент на страната.

Тежки удари на съдбата

В професионален план той успя да се изкачи до самия връх, но в личния си живот е принуден да понесе тежки удари на съдбата: през декември 1972, броени дни след като 29-годишният Байдън изненадващо печели вота за сенатор, при автомобилна катастрофа загиват съпругата му Нийла и тяхната 1-годишна дъщеричка Наоми. Двамата им синове са тежко ранени, но оцеляват.

Първоначално Байдън е твърдо решен да се откаже от мястото си в Сената, за да се грижи за децата си. Но съпартийци го убеждават да продължи политическата си кариера. Грижите за двамата синове на Байдън поема в голяма степен сестра му Валери, която живее при тях до 1977 година, когато Байдън сключва брак със сегашната си съпруга Джил Джейкъбс.

Още по темата

Байдън полага клетва като сенатор в болницата, в която след катастрофата са настанени двамата му синове.

Но последва нов удар на съдбата: през май 2015 година, когато вече е вицепрезидент, Байдън губи и най-големия си син Бо, който на 46-годишна възраст умира от мозъчен тумор.

Най-възрастният президент в историята на САЩ

През 1988 година самият Байдън се подлага на тежка операция заради мозъчна аневризма. "Джо Байдън е единственият политик, за когото съм сигурен, че има нещо в главата си - сам го видях", заяви неотдавна неврохирургът д-р Нийл Касъл.

Днес Байдън е на 77 години. А когато през януари встъпи в длъжност, вече ще е навършил 78, което го прави най-възрастният президент в историята на САЩ.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
6
 
! Отговори
аауу,горкия преди 3 години
Трогнах се до сълзи!Че и отвъде!!!
28
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Китай не се провеждат избори и страната се управлява само от една партия. За 30 години без демокрация Китай от бедна страна се превърна в първа световна икономика и днес в Китай почти няма бедни.
27
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 25"Щатите поне имат избори"Хахахах... така се разсмях, че почти залях лаптопа с кафе.
26
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца българските учени проектираха и създаваха космическа техника която и днес работи в космоса, българските учени създадоха и пуснаха в космоса български сателит за 1300 годинишнината от създаването на българската държава и нито един учен не са вкарвали в затвора заради научните му изследвания както днес в ЕС много учени и професори лежат в затвора за недемократични резултати от техните изследвания.
25
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Силно изразени здравословни проблеми,а още по-важно будещи съмнения относно добрата мозъчна кондиция.Синът му има бизнес интереси в Украйна.....Това са факти,които без коментар за силно вонящите изборни резултати ...би трябвало да напрягат разумно мислещите.
24
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДа е жив и здрав да си дундурка внуците.Но с политика да не се занимава. Защо да помрачава последния период от живота ---Със сигурност няма да се занимава с политика, както никога не се е занимавал, ще урежда бизнеса на сина си и семейството си и ще изпълнява нарежданията на тези които му пуснаха и преброиха писмата с вотовета.
23
5
 
15
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Засега, тази стара кукла на конци дойде на власт с изборната измама на демон-кратите. Ако този номер мине безнаказано, къде е разликата с 99% победа на изборите в Северна Корея или Китай?
22
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
По времето на соца можеше да се говори и изразява мнение много по свободно отколкото днес при демокрацията. При соца не са вкарвали учени в затвора заради резултати от научните изследвания както днес в ЕС много учени и професори лежат в затвора заради недемократични научни резултати.
21
6
 
10
 
! Отговори
Ляв+ преди 3 години
Сега ще започнат да ни разказват "сказки" за това колко добър, умен, способен и верен на Демикрацията е Байдън. Точно като по времето на соца.
20
3
 
2
 
! Отговори
Байдън преди 3 години
Чичиков.
19
9
 
5
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Кораво старче, дано удържи фронта.
18
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
20 Путин пак има паркинсон и се самоизбра за доживотен президент, премиер, министър по всичко... диктатор, който управлява с укази.Щатите поне имат избори.
17
1
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
Христо Христов има пълно право. И аз съм на същото мнение. А това, което е видял неврохирурга в главата на Байдън е тумора, който е отстранил. Хамерикански историйки. Да не забравяме, че САЩ са създадени предимно от *** на Европа. Произвеждат 5% от брутния световен продукт, а консумират 20% от всечки създадени световни блага. Един ден балонът ще гръмне!
16
3
 
5
 
! Отговори
Босия преди 3 години
Нищо не разбирате! Милия Байдън е поставен за президент само за кратко време. Той наистина ще живее кратко! Наследникът му ще излезе естествено от партията на демократите и вероятно ще поставят Хилари Клинтън която винаги е искала да стане първата жена президент и тогава света и Америка ще пострадат фатално! Така че, наближават истински конфронтации не само в САЩ, а и по света!
15
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква огромна разлика между нашия лиотчик и Байдън, Радев зове за ревилюцуя и метежи, а Байдън за обединение.
14
4
 
0
 
! Отговори
Наш ристУ ристУф преди 3 години
нема чавета, щото госпуд му го е взел при раждане.
13
6
 
1
 
! Отговори
Ром"с преди 3 години
Джото видимо е сложен от някои господа за да може по-лесно да се води ,управлява...то вече го гони деменцията ...към внучка си се обръща Бо....Този хирург как е видял.че Байден има нещо в главата )?Те американците стават като политбюрото на КПСС преди в СССР .А ТОВА Е ЗНАК какво я очаква Америката.
12
10
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
До Страхотен човек/1Както казах, случилото се със сина му е отплата за това, което е сторил като "страхотен" човек. Само на най-лошите им се случва такова нещастие.ПП. Примерите у нас са лукановия сътрудншк желев и безродния клoyн плевнелиев.
11
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наистина не разбирам смисъла......Затова никой не те пита, а ти съобщава :)
10
10
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Аре ся, изкараха рептила едва ли не Хамлет.Той Господ си знае защо им взема децата на някои преживе. Определено не е защото са следвали божиите закони.