Иво Иванов: САЩ сега са склад за барут, една клечка е достатъчна

Напрежението е осезаемо, 320 млн. са американците, 340 млн. оръжията
9 ное 2020 17:00, Елка Василева
64
Иво Иванов: САЩ сега са склад за барут, една клечка е достатъчна
Снимка: архив, БГНЕС

Америка е в състояние на Студена гражданска война - журналистът и писател Иво Иванов, който от над 30 г. живее в САЩ, разказа за проявите на расизъм на фона на убийството на Джордж Флойд преди няколко месеца, както и за реакциите на американците след резултатите от президентските избори, пред БНР.

Победата на Байдън?

"Джо Байдън е напът да спечели 306 електорални вота, което донякъде е игра на кармата/съдбата – точно с толкова Тръмп победи Хилари Клинтън преди 4 години", каза Иво Иванов.

Той не вярва самата Републиканска партия да позволи това. "В този момент САЩ са един склад за барут и е достатъчна една-единствена клечка. Затова не вярвам това да се случи. По-реално е Тръмп да мобилизира своя легален екип от юристи и да се опита в ключови щати да предизвика резултатите от изборите, което, според мен, е обречено на неуспех," смята Иво Иванов.

Рекордна избирателна активност

"Ентусиазмът не се дължи на харизмата на Джо Байдън. Ентусиазмът се дължи на антитръмпистките настроения. Хората излязоха на улиците. Тук съм от 30 години, присъствал съм на 8 президентски избори, но нито веднъж не съм виждал подобно нещо – хората в цяла Америка да излязат по улиците и да празнуват 12-14-16 часа. Това не се дължи на Байдън – дължи се на факта, че хората искаха да видят Тръмп да напуска Белия дом." На практика вотът е отрицателен, казва журналистът.

След еуфорията

"Трябва да погледнем в огледалото и да си дадем сметка, че американците са напълно разделени. Байдън вчера каза точно необходимите думи, че е време САЩ да имат президент на всички американци, а не само на половината от тях," разказа Иванов.

Още по темата

Протести и агресия след смъртта на Джордж Флойд

"Напрежението тук е осезаемо. 320 млн. американци живеят тук, а има 340 млн. оръжия в частни ръце. Всичко е пропаст между левите и десните – няма нищо в центъра. Това, което правеше Америка толкова вълшебна и толкова напреднала, беше идеята, че хора от различни вероизповедания, раси, култури, разбирания и убеждения, могат да живеят в хармонично съжителство. Днес всичко е боядисано в синьо или в червено, изчезнаха оттенъците," разказа журналистът.

Америка е в състояние на Студена гражданска война – обобщи Иво Иванов и даде подробности за враждуващи лагери на крайнолеви и крайнодесни паравоенни групировки.

"Разделението на хората е по партийна принадлежност, но има и расови оттенъци. То днес е мотивирано не толкова от количеството на меланин в кожата – има много фактори и интереси зад тази внушителна фрагментация на американското общество. Може би най-значителният фактор е огромната пропаст, която се образува там, където някога е имало средна класа." Иванов направи паралел с Френската революция от XVIII век.

 


64
Още от САЩ
Какви са съдебните действия, които ще предприеме Тръмп срещу победата на Байдън?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
55
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Време е за една прекрасна гражданска война с много жертви и разрушения. Да видят как е у домa, стига експорт.
54
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Черните и латиносите да гласувар за Тръмп е все едно турците да не гласуват за ДПС ;) Ако някой вярва на нещо друго значи е много безочлив ;) герб е дпс и който гласува за тях не е българин. Смейти са на САЩ ,ама и тука е така .Затова Доган и Пеевски станаха толкова богати по гербаво време .
53
3
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 3 седмици
"Това не се дължи на Байдън – дължи се на факта, че хората искаха да видят Тръмп да напуска Белия дом."
52
1
 
8
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 седмици
Мирувайте бря ! Който и да стане президенто у Америка ний ко печелим,или губим ? Се същите балкански *** си останем.Стойте и глейте от кадя жа задува вятъра.
51
14
 
7
 
! Отговори
Цисбя преди 3 седмици
българия скоро и неизбежно ще е пак в границите на Велика Турция,
просто българите се оказаха негодни за собствена и суверена държава.
50
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Никога няюа да работя за длнопробната държава България.Този клзет начело със свнята майка БмБ слуга на Сащ да купувам Ф-16 и парите ми да отивт за изхранване на американските нгри.Не съм длъжен с нищо да търпя това.
49
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия няма се разпадне виж за Сащ е сигурно.
48
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Сащ не произвеждат нищо вдичко е изнесено в Чайна.
47
2
 
11
 
! Отговори
Бай Кръстьо преди 3 седмици
Някои много се ще се радват ако Америка и Русия, а защо не и двете се разпаднат. Ердоган ще се радва а ние как мислите, ще плачем или ще се смеем?!? Така ,че внимавайте какво си пожелавате!
46
11
 
9
 
! Отговори
Сержант преди 3 седмици
Тия живеят на гърба на 2/3 от света. Времето им ще дойде. Жалко и за добрите хора живеещи там.
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Бай Данчо хързулнал бай Дончо!
44
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това, което напира за властта в САЩ, иска да унищожи това, което в същност е Европа...
43
8
 
17
 
! Отговори
F-16 преди 3 седмици
САЩ произвеждат (условно според статистиката) 20% от световния БВП, а потребляват над 40%. Някой трябва да плаща разликата. Не виждам защо българите трябва да слугуват за благоденствието на чужд народ отделечен на 20 хил километра от България! Карма?
42
12
 
2
 
! Отговори
Маг Минчо преди 3 седмици
Най-големия т*шак е конфуза,сътворен от хората на Тръмп. Екипът му реши да наеме суперлуксозния "Четири сезона", но е станало объркване и наели "Четири сезона озеленяване" - фирма за... ясно какво!
Поканените журналисти и щаба на Тръмп се оказват на паркинг зад фирмата за озеленяване, между порнокнижарница и крематориум!?
Това и Шкумбата едва ли би измислил по-хумористично - кампанията на Тръмп да завърши между морга и магазин за вибратори:-)))
41
4
 
15
 
! Отговори
Джо Дементи преди 3 седмици
всичко е наред, днес помирисах косите на няколко малки момиченца, божествено. Китай е наш приятел. А вчера ми казаха, че към бил на изборите Буш, не, Рейгън, май Никсън беше!
40
2
 
4
 
! Отговори
Феликс преди 3 седмици
Войната се случва ,ако една от враждуващите страни е убедена, че :
1) Може със сигурност да победи другата.
или
2) Ще бъде унищожена без остатък, ако не нападне първа.
В момента нито едно тези условия не е валидно в щатите.
Ще пуснат малко пара и ще се успокоят лека полека...
39
5
 
8
 
! Отговори
Мда преди 3 седмици
Току виж баба Ванга излезнала права...(за края на Америка)
38
4
 
8
 
! Отговори
А дано да се преди 3 седмици
ИЗПОТРЕПАТ!!! Това им пожелават всички хора по света, защото предизвикаха много войни и преврати и милиони си загубиха ьивота заради тях. Кармичният закон не прощава!!!
37
0
 
12
 
! Отговори
Ха-ха преди 3 седмици
Ами к'во чакат-да почват!След 4 години белите ще са малцинство,сега е моментът.
36
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Падането на САЩ означава падане и на целия свободен свят и подаряване на световната власт на Китай."

Прав си, САЩ паднаха при Тръмп... дано сега се възродят.