В опасност ли е демокрацията в Америка?

Тръмп продължава да отрича победата на Байдън
14 ное 2020 20:48, Нели Христова
298
В опасност ли е демокрацията в Америка?
Снимка: БГНЕС

Америка за момента е една неясна териотиря. Джо Байдън спечели изборите за президент, но настоящия президент на страната Доналд Тръмп вярва в това: "Те се опитват да откраднат изборите. Опитват се да измамят на изборите и не можем да позволим това да се случи."

Джо Байдън спечели, но Държавният секретар на САЩ Майк Помпео вярва в друга теза: "Ще има плавно преминаване към втори кабинет на Тръмп."

Доналд Тръмп не е признал загубата си и по никакъв начин не помата за предаването на властта, а това води до въпроса дали демокрацията в Америка не е в криза? Хората и медиите, които стигат до това заключение, не са малко. Според The New Statesman: "Мрак се е спуснал над демокрацията в САЩ", а според статия в списанието Foreign Affairs проблемите ще са дългосрочни и че "този президент е наранил тежко нормите на американската демокрация". 

Но Тръмп е постоянен - той заяви, че има измама на изборите през 2016 година. Истината е, че нямаше. Отправя обвинения и сега, без да има никакви конкретни доказателства. В своя подкрепа обаче публикува видеа в Twitter, които уж трябва да докажат правотата му, но на тях се вижда как бюлетини са събирани легално от пощенските кутии.

Журналистът Джуд Легум описва действията на Тръмп като "директна атака срещу основата на Американската демокрация". Те оказват негативен ефект върху обществото, което започва все по-малко да вярва в системата. Думите на част от американците са ехо на тези на президента: "Има измама и сме сигурни в това, тъй като чухме и научихме много неща от някои достоверни източници."

Наложи се Facebook да изтрие цели групи, които бяха посветени на измамата с гласове. Но тези твърдения продължиха да се разпространяват и на улицата. Вярата в американската демокрация бе разядена от обвиненията на Доналд Тръмп. Но въпреки това самата система продължава да работи.

The New York Times съобщава, че избирателните власти в цялата страна не са намерили никакви доказателства за измама, а рекорден брой хора са гласували въпреки пандемията. А всички медии, дори Fox News, са единодушни - Джо Байдън е победителят. Преброяването на гласовете също продължи, въпреки че Тръмп настояваше то да бъде прекратено.

Само защото президентът казва нещо, не означава, че то е вярно. А системата показа именно това, коментират от BBC. Разбира се, има много напрежение вътре в самата система. Много хора твърдят, че самият начин, по който Америка избира президент, е предпоставка за криза. Въпреки че Джо Байдън води пред Тръмп с около 5 млн. гласа, преднината му в електориалната колегия се дължи едва на няколко щата. Можеш и да изгубиш популярния вот на обществото и въпреки това да бъдеш избран за президент.... както стана с Доналд Тръмп през 2016 г. Според експертите, този начин на гласуване е просто "бедствие".

Америка винаги е защитавала своята демокрация, но сега това е трудна задача, тъй като не само самите американци не вярват в нея, но и останалия свят ги наблюдава подозрително. Дали вижданията на Тръмп ще продължат да живеят дори и след като той напусне Белия дом? Историята и десет минути прекарани в социалните мрежи подсказват, че те ще се загнездят дълбоко в обществото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


298
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
232
0
 
0
 
! Отговори
муспи преди 3 години
Ако бяха демокрация, щяха да ползват македонския опит за купени ромски гласове, - съответно океана Афро Мексикански. А че патента е Македонски се установи, след като Американски учени откриха, че Македония е област от Дунава до Беломорието и от Черноморието до Адриатика (след намесата на турция се коригираха - до Албания)-
231
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истината е че Тръмп е демократ и християнин по убежденита си и делата си според истината на Библията за признаване на Божия избран свят народ и земя Израел, а не исламистите протерористи като Обама и лефтисти като Байдън и двамата антисемити и антихристи расисти измамно рекламиращи финасиращи и обещаващи награди на ислямсите терориристи групи с които са свързани противозаконно ккато Палестинския Иранския Турския и др, неонацистки дистаторски недемократични престъпни режими финансирани и от ЕС
230
0
 
1
 
! Отговори
Правосъдие преди 3 години
Демокрацията в САЩ е в опасност т.к. в така нар.Демократична партия членуват лъжедемократи-исламски терористи членове на престъпни неонцистки ислямски групи като Обама Омар Тайлиб или подкупени от тях като Клинтън Байдън-лефтисти-антисемти и антихристи( расисти- комунисти проислямисти,които не само мамят при изборите и че ще се борят с исляския терор и расизъм, който не само финансират и прокламират,но и обещават да наградят с милиони и чужди земи,както направи Обама с Иран и ПА срещу Израел.
229
0
 
1
 
! Отговори
Истина преди 3 години
Наистина демокрацията е в опасност и то не само в САЩ, но и в ЕС и ООН както няма демокрация и в комунистическите и ислямски диктаторски престъпени режими. И причината е именно че има ислямска противозаконна терористична инвазия в немюсулманските държави, къде ислямситите извършват измамана клеветническа пропаганда, терористични актове-заплахи,убийсва, подмяна на властта с измама корупция и терор, протести срещу законната власт, които антихрситянски антисемтиски расиситки дела наричат "джихад"
228
1
 
2
 
! Отговори
А.. преди 3 години
Кога е имало демокрация в Америка?
227
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви доказателства искат за изборната измама в момента. Такива ще се появят само след внимателно повторно преброяване. Просто трябва да започне повторно преброяване с проследяване на гласовете в всички критични щати. И тогава ще видите копко доказателства ще се намерят.
226
0
 
2
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Да се говори за Демокрация е цинично, ако подобна изборна измама остане ненаказана
225
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпи е дедушка похотливко!
224
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Америка е велика демокрация! Я как изхвърли Оранжевия клоун като мръсно пале. А ние Тиквата не можем...
223
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Демокрация в Америка няма доста отдавна!
222
2
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Какъв абсурден въпрос! Нещо за да е застрашено, първо трябва да го има. САЩ никога не е била демократична държава или да е била демокрация. Начинът на управление в САЩ се нарича олигархия. Беше такава, когато беше създадена и си е такава и в ден днешен. А тази дандания за някаква си митична демекрация е сам дандания за баллъци.
221
5
 
3
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
- Лудите янки да не вземат да се изпотрепат в Гражданска война-2 ?
220
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
откакто го има понятието корпорация,оттогава няма демокрация,и в щатите и навсякъде.Това е структура над държавите,и е рожба на капитализма,и то уро длива рожба,изяждаща дори родителите и собствениците си,самостоятелен икономически организъм,саморазрастващ се и унищожаващ всичко пред себе си
219
6
 
8
 
! Отговори
sd преди 3 години
Нен-ормалника трампугер ще бъде изритан. Дори и да има гражданска война не виждам как ще я спечелят селяците от средните щати.
218
8
 
2
 
! Отговори
Камилка преди 3 години
Интересно, Байдън нещо много утихна след като "спечели"... Май пак се играе някакво театро в полза на Тръмпочет.
217
6
 
9
 
! Отговори
Не! преди 3 години
Ще ревът за Тръмп... Новият им президент, Камала ще ги пороби...
216
4
 
4
 
! Отговори
Шаро Балкански преди 3 години
Кой е казал ,че в Америка има демокрация ? Това е най-полицейската и тоталитарна държава !!!! Дано на имбецилите по света най-накрая им просветне !!!
215
3
 
11
 
! Отговори
Пламен Тренев преди 3 години
Оооо, статийка от *** Христова - "безпристрастна" драскачка, която изобщо не ни натрапва омразата си към Тръмп!
214
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмпа си е за президент.Янките са пр-сти.Харизматичен,малко екцентричен, колоритен.Няма да краде защото е пълен с пари.Ще съжаляват със сухара Байдън.
213
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тръмп е честен и неподкупен!