Назрява правна буря - какви съдебни битки очакват Тръмп?

Той вече няма да може да се възползва от имунитета си
17 ное 2020 18:45, Нели Христова
89
Назрява правна буря - какви съдебни битки очакват Тръмп?
Снимка: БГНЕС

Като президент на Съединените щати Доналд Тръмп се ползва с имунитет срещу съдебни дела. Но след като загуби изборите, след януари 2021 г. той отново ще стане обикновен гражданин. Това означава, че той ще загуби президентските си привилегии.

Още по темата

"След като той излезе от длъжност, атмосферата ще се промени", казва Даниел Алонсо, бивш федерален прокурор на САЩ и щата Ню Йорк, пред BBC. "Той вече няма да има защитата на президентската власт да осуети разследванията."

Най-голяма грижа пред Тръмп представлява разследване в Ню Йорк на неговата компания за недвижими имоти - Trump Organization. Но освен това има множество други съдебни дела, вариращи от твърдения за измама до сексуален тормоз.

Назрява правна буря. А ето кои са шестте най-големи правни битки, пред които ще се изправи Тръмп.

Парите, които Тръмп плаща, за да мълчат обвинителките му

В навечерието на изборите през 2016 година моделът на Playboy Карън Макдугъл и порно актрисата Сторми Даниълс получават солидна сума пари от екипа на Доналд Тръмп, за да си мълчат. И двете жени са имали сексуална връзка с шоумена, който предстои да стане президент на САЩ.

През 2018 година обаче те признават всичко и хвърлят политически динамит в президентството на Тръмп. Срещу него започват две криминални разследвания. Първото се фокусира върху нарушения на федерални или национални закони и ролята на Майкъл Коен, бивш личен адвокат на г-н Тръмп, в тях. Коен по-късно признава, че именно той е платил подкупите на двете жени и е осъден на три години затвор. Той е категоричен, че президентът му е наредил да извърши плащанията, но срещу Тръмп не са повдигнати обвинения. Защо?

Първо, за да обвинят Доналд Тръмп, прокурорите ще трябва да докажат, че той наистина е наредил на Коен да извърши тези плащания. На второ място - дори ако прокурорите са разполагали с достатъчно доказателства, за да обвинят президента, срещу политиката на американското правителство е да се повдига обвинителен акт срещу активен президент, твърдят правни експерти.

Делото приключи, нали? Е, не точно.

В Ню Йорк все още тече второ наказателно разследване за подкупите. Районният прокурор на Манхатън Сайръс Ванс проверява дали Trump Organization е фалшифицирала бизнес записи, свързани с тях. Това, което не е ясно, е дали Ванс разполага с доказателства за повдигане на наказателни обвинения, а това е от значение.

Какво може да се случи по-нататък: Фалшифицирането на делови записи е престъпление според закона в Ню Йорк. Престъплението е незначително и се наказва със затвор до една година. Тук идва трудната част за районният прокурор Ванс. Има срок от две години за подаване на наказателни обвинения за нарушение в Ню Йорк. "И тъй като тези плащания са направени преди повече от две години, изглежда, че прокурорите нямат късмет", казва Даниел Алонсо.

Но въпреки това има и други възможности. В Ню Йорк фалшифицирането на бизнес записи е углавно престъпление, ако е извършено с цел прикриване на други престъпления, като например данъчна измама. Обвинение по този тип престъпления може да бъде повдигнато в по-дълъг период от време, а присъдите са по-строги. И все пак - нищо не е сигурно. Не е ясно дали Тръмп може да бъде преследван по силата на закона в Ню Йорк за нарушения на финансирането на предизборната кампания - федералното престъпление, заради което Коен беше пратен в затвора.

Разследването на данъчни и банкови измами

През август 2019 година Сайръс Ванс изисква годишни финансови записи, включително Свещения Граал - данъчните декларации на Доналд Тръмп за осем години назад. Оттогава той се опитва да блокира призовката, аргументирайки се в съдилищата, че това представлява политически тормоз. През октомври федералният апелативен съд не се съгласи с Тръмп.

Ванс подчертава значението на данъчните декларации на Тръмп в съдебните документи. Когато поиска данъчните декларации през август, той се позова на "публични доклади за евентуално широко и продължително престъпно поведение в Trump Organization", включително твърдения за възможни застрахователни и банкови измами. Друг съдебен процес през септември спомена данъчната измама като хипотетично престъпление, което може да бъде установено, ако бъдат намерени доказателства в подкрепа на това.

В Ню Йорк някои видове данъчни измами могат да доведат до продължителни затворнически присъди. В момента обаче "публичните доклади" за възможни престъпления, цитирани от кабинета на Ванс, са просто основание за разследване, нищо друго.

Какво може да се случи по-нататък: Очаква се Тръмп да обжалва искането за представяне на данъчните си декларации във Върховния съд. Там въпросът може да бъде решен.

За Доналд Тръмп залогът е голям.

"Най-значимите криминални разследвания срещу него са тези, които разследват неговите данъчни и банкови декларации", казва Джонатан Търли, професор по право в университета Джордж Вашингтон, пред BBC. "Но дали ще има наказателно дело, тепърва ще стане ясно."

Разследването на измами с недвижими имоти

Главният прокурор на Ню Йорк Летисия Джеймс е поредният трън в очите на Доналд Тръмп. От март 2019 г. тя води гражданско разследване дали Trump Organization е извършила измама с недвижими имоти.

Отново корените на това разследване водят до адвоката Майкъл Коен, който през февруари 2019 г. каза пред Конгреса, че Тръмп е надул стойността на активите си, за да си осигури заеми, а след това ги е занижил, за да намали данъците си.

Показанията на Коен дадоха основание на  Джеймс да търси информация за имотната империя на Тръмп. Подобно на Ванс, тя трябваше да се бори за тази информация в съда.

Ерик Тръмп, изпълнителен вицепрезидент на Trump Organization и син на президента, я обвини, че води "политическа вендета". Въпреки това, той изпълни молбата й да се яви и да даде показания в кабинета й през октомври.

Какво може да се случи по-нататък: Джеймс се нуждае от повече показания и информация, за да продължи разследването си. Докато бе президент, Тръмп казваше, че е твърде зает, за да се занимава със съдебни дела. Сега той не може да използва това оправдание. А Джеймс може да се отнасе към него с по-малко уважение, като го притисне да седне за разпит под клетва, точно като сина му.

"Повечето съдилища биха били много снизходителни с президент, който е обвиняем за неща като графици, например. Но не така стоят нещата с частния гражданин", казва г-н Алонсо. Гражданските разследвания като това могат да доведат до финансови санкции, ако бъдат открити доказателства за извършени нарушения. Ако е така, не може да се изключи друго наказателно разследване.

Нарушаването на "закона за възнагражденията"

Тръмп е обвинен и в нарушаване на правилата за "възнагражденията" по време на президентството си. Тези правила, известни като клаузи за възнаграждения, са записани в основния юридически текст на страната - Конституцията на САЩ.

Една клауза изисква всички федерални служители, включително президента, да търсят съгласието на Конгреса, преди да приемат каквито и да било облаги от чужди държави. Ала според три отделни граждански дела Тръмп не е поискал това съгласие. Едно от тях посочва приемането на чуждестранни служители в хотел Trump International във Вашингтон като възможно нарушение.

Тръмп порица "тази клауза за фалшиви възнаграждения", предполагайки, че други президенти преди него също са спечелили пари.

Какво може да се случи по-нататък: Независимо от това, исковете за възнаграждения вероятно ще бъдат отхвърлени или прекратени, твърдят правни експерти. Представеният от конгреса демократи вече е отхвърлен от Върховния съд.

"Тези обвинения вероятно няма да са в основата на каквито и да е наказателни действия", каза Търли, експерт по конституционно право. "Случаите с възнагражденията се отнасят до позицията на Тръмп като президент, така че след като той напусне поста, противоречието става до голяма степен академично."

Обвиненията в сексуален тормоз

Доналд Тръмп бе обвинен в сексуално посегателство от множество жени, чиито обвинения обхващат десетилетия. Той обаче отрече всички обвинения, наричайки ги "фалшиви новини", политически клевети и конспирации.

Много от обвинителките проговориха преди победата на Тръмп на изборите през 2016 г. Тогава той обеща да ги съди, но все още не го е направил. Вместо това някои от обвинителките са съдили президента. Две от тези жени заведоха дела за клевета срещу Тръмп заради това, че той ги нарече "лъжкини".

Е Жан Карол, дългогодишен колумнист на списание Elle, е една от тях. Тя обвини Тръмп в изнасилване в пробна на луксозен универсален магазин в Манхатън през 90-те години. Доналд Тръмп отрича и оспорва обвинението в клевета. В делото си Карол твърди, че Тръмп я е наклеветил, като е казал, че не е могъл да я изнасили, защото "тя не е негов тип".

Делото на Карол срещу Тръмп изглеждаше достатъчно ясно до септември, когато Министерството на правосъдието на САЩ прецени друто. То предприе необичайна стъпка опитвайки се да замени Тръмп със САЩ като обвиняем по делото. В крайна сметка федерален съдия отсъди намесата на отдела, аргументирайки се, че "твърденията нямат отношение към официалния бизнес на Съединените щати".

Какво може да се случи по-нататък: Делото вече може да продължи, като позволи на адвокатите на Карол да събират доказателства. Например, те биха могли да се опитат да проверят дали ДНК-то на президента е върху роклята, която Жан Карол е носела по време на предполагаемото нападение. За това ще им трябва ДНК проба от Тръмп.

Подобен, но отделен иск за клевета, заведен от Съмър Зервос, състезателка в телевизионното предаване на "Чиракът", може да върви по същия начин.

Зервос твърди, че Тръмп я е насилил сексуално по време на среща, на която трябвало да обсъдят възможностите за работа в хотел в Бевърли Хилс през 2007 г. Президентът обаче отхвърли твърдението като "фалшива новина", обвинявайки Зервос, че я е измислила за слава. След това тя започна делото си за клевета през 2017 г., като поиска обезщетение за поне $3000.

Тръмп се опита да прекрати делото по време на президентството си. Адвокатите му предполагат, че като президент той трябва да бъде имунизиран срещу подобни дела. "Но този аргумент напълно се изпарява на 20 януари", казва Барбара Л. Маккуад, професор по право в Университета в Мичиган. "Щом президентството му приключи, по случая може да има някакво движение."

Обвиненията на племенницата му - Мери Тръмп

"Измамата не беше само семеен бизнес - това беше начин ни на живот", гласи първият ред от делото на Мери Тръмп срещу чичо й Доналд. То отразява и тонът на автобиографията на Мери, която разкри много тайни около живота на сем. Тръмп и самият президент, който тя нарича  "нарцисист", който застрашава живота на всеки американец.

Мери Тръмп обвинява Доналд Тръмп и двама от братята и сестрите му, че са я измамили с наследството й докато са я принуждавали да се откаже от интересите в семейния бизнес. Мери наследява ценни акции в семейния бизнес, когато Фред Тръмп-младши - баща й и по-големият брат на президента - почина през 1981 г. на 42 г. По това време Мери е едва на 16 години.

Доналд Тръмп и неговите братя и сестри "се ангажираха да следят" интересите на Мери Тръмп, се казва в иска. "но излъгаха. Вместо да защитят интересите на Мери, те разработиха и изпълниха сложна схема, за да извлекат средства от нейните активи, да прикрият тяхната измама и да я заблудят относно истинската стойност на онова, което е наследила." Съдебният иск е за поне 500 000 долара обезщетение.

Какво може да се случи по-нататък: Белият дом заяви, че книгата на Мери Тръмп е пълна с "лъжи", но Доналд Тръмп все още не е отговорил на делото. Но ако получи призовка, която иска документи и свидетелства, Тръмп не може да цитира президентските си задължения като причина да ги откаже.

Нито един американски гражданин, дори президентът, не е категорично над закона.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


89
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
2
 
3
 
! Отговори
demoNrat преди 3 години
Тръмп ще избърше пода с нашата дегенерирала корумпирана партийка. После ще ни изхвърли в гърнето и ще натисне копчето....ААААаааааа
68
2
 
10
 
! Отговори
Тигър преди 3 години
*** Христова, следя ти творбите.Последно време пишеш мръсни статийки само срещу Тръмп.Разбирам, че си мръсно куче.Не Тръмп а Байдън го очакват съдебни битки много скоро!
67
1
 
9
 
! Отговори
Американ преди 3 години
Демек "демократите" ще се опитат да го "канцелират" както правят от известно време насам навсякъде където могат. Но в случая ако се опитат няма да успеят и ще отговярат за злоупотреба с власт.10% Джо Биден обае ще бъде разледван за корупция в момента в който републиканците вземат мнозинството в долната камара, демек след 2 години.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много са злобни българските мъже !!! Това е женска черта, но в България хе се брои !
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименХей, мноооого се увлече ! Щ посмали малко ! Лъжец !!!!
64
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте писали лъжи срещу Американският Президент. Стига сте преписвали фалшиви новини !
63
1
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
"Бозавия"... типичен българин!
62
1
 
13
 
! Отговори
Що реват мурзилките? преди 3 години
Няма да се плашите кoмyндeтa с-о-р-о-с-оиди , Тръмпи ще ви разкаже играта на всичките :)))) Идеите на маркузе и калегри отиват в кaнaла.Тръмп явно води,и тези съскат злобно глупости всеки ден по негов адрес. dnes.bg спрете да публикуате тези нелепи писания за Тръмп. Пълна тъпотия.
61
2
 
3
 
! Отговори
Аз бях преди 3 години
До LOlУстановили са те, проблеми при връзките на аксоните ти...
60
0
 
9
 
! Отговори
LOl преди 3 години
До ТролКакто и друг път съм казвал *** *** когато нямат аргументи минават на лични обиди...А сега да продължа машините в колебаещите се щати познай на коя фирма бяха :)Dominion ако ти говори нещо.И много още има по темата !@!!
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пълни глупости!
58
0
 
13
 
! Отговори
LOl преди 3 години
До ТролТи наистина си бил *** и то *** :)Rep. Louie Gohmert Says U.S. Military Has Raided Scytl Server Facility In Frankfurt, Germany! Hammer-Scorecard-Dominion-ScytlА сега леко разяснение Федералните служби на САЩ са установили че през този сървър е подменян вота, собственост на SСYTL компания от Барселона която предоставя системи за електроно гласуване. Компанията се свързва със Сорос и Демократическата партия акционерите също са много интересни ако поровиш. Но Dominion е манипул
57
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До *** Нищо не мога да ти разбера. Не може ли да си напишеш мнението в прав текст.
56
13
 
2
 
! Отговори
Очаквах го преди 3 години
Шефът на Фолксваген трепери в момента и прави изказвания с опасения че Фолксваген ще свърши като Нокия, заради влиянието на Тесла. Тръмп го закъса здраво. Загуби изборите, съдбата му подля вода. А сега може и да го съдят. Причината за падението и при двата субекта е една и съща-пълнене на гушите на ислямисти фанатици и вapвapи, затваряйки си очите, че са такива, заради интереси. Фолксваген тръгна да строи завод в Турция, Тръмп продаде оръжие за стотици милиарди на Саудитска Арабия.
55
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мен ми се струва че дори да приемем написаното за верно, което ме съмнява в живота има по сложни неща и никоя уважаваща себе си страна не би искала да се саморазобличи пред целия свят. Освен това противоположната страна дори и да е победителка тя също не е безупречна и не е цвете за мирисане така че всичко е точно и не очаквам кой знае какви сътресения но както се казва ще поживеем, ще видим. Поне настанаха интересни времена, е малко страшничко стана ама който го е страх да си слага маската и а влиза в бункера.
54
1
 
4
 
! Отговори
ОМ преди 3 години
Жоро Игнатов от съдебен спор ще оправи нещата!
53
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната статия *** срещу президента Тръмп, а сега интересен факт- в един от окръзите в щата Джорджия където течеръчно преброяване на гласовете е установено че от 5000 гласа повече от половината не са отчетени и то 80% от тези неосветени са гласува ли за Тръмп.Официалните власти с половин уста казали че е станала "грешка".Е как грешките винаги са в полза на Байдън? В Невада също са установени нарушения. И това е при бюлетините на хартия, за машините е пълна мъгла.
52
9
 
6
 
! Отговори
Аз бях преди 3 години
Абе хора, какви ментета пиете напоследък? Чета и се мая... САЩ има 52 щата? От къде взехме още два бе, когаааааааа? Пенс щял да решава резултата от изборите? Имало сървъри в Германия, през които минавал трафика за резултатите от бюлетините (тези машини са офлайн, ама вие си чешете езиците, то е безплатно)? Ко речи? Я да си пиете диазепама и по-спокйно, че задминахте Qannon :D
51
4
 
12
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Изборите в САЩ още не са минали и победител засега няма. ФАКТ! Престанете да ни засипвате с отпадъчните води на фeкалния тромпет на глобалистите! МАGA2020
50
2
 
0
 
! Отговори
за 53 преди 3 години
Така е прав си. Ще ни завлекат и нас.