Тръмп изтегля по-голямата част от американските войници в Сомалия

Комюникето не съдържа подробности
5 дек 2020 07:30, Петя Славова
36
Тръмп изтегля  по-голямата част от американските войници в Сомалия
Снимка: БГНЕС

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, чийто мандат изтича другия месец, нареди по-голямата част от американските войници в Сомалия да бъдат изтеглени, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции.

"Част от силите ще може да бъдат предислоцирани извън Източна Африка. Останалите обаче ще бъдат прехвърлени от Сомалия към съседните страни, за да бъдат възможни трансгранични операции на Съединените щати и техните партньорски сили за поддържане на натиска върху прибягващи до насилие екстремистки организации", обяви министерството на отбраната на САЩ.

Комюникето не съдържа подробности. В него само се казва, че изтеглянето ще стане в началото на следващата година, отбелязва Асошиейтед прес.

Франс прес припомня, че сега около 700 войници от американските специални части обучават и съветват сомалийската армия в борбата й срещу свързаната с Ал Каида джихадистка групировка Аш Шабаб.

"Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка", подчерта Пентагонът. Той обеща американските въоръжени сили да "запазят своя капацитет да провеждат целенасочени антитерористични операции в Сомалия", както и да продължат разузнавателните си операции в тази страна от Африканския рог.

Съобщението е в унисон с желанието на Тръмп да изтегли американските войски от основните театри на външни операции и да прекрати "безкрайните войни" на Америка. Тази негова позиция има подкрепата на голяма част от обществеността.

От победата на демократа Джо Байдън на президентските избори в САЩ в началото на миналия месец, републиканецът Тръмп, макар и още да не е признал своето поражение, се опитва да ускори изтеглянето на американските войници от няколко държави, и по-специално Афганистан и Ирак, преди да напусне Белия дом на 20 януари.

Генералният инспектор на Пентагона предупреди наскоро, че Аш Шабаб остава сериозна заплаха в Сомалия и региона. Групировката "продължава да се приспособява, да се съпротивлява, и остава в състояние да атакува западните интереси и техните партньори в Сомалия и Източна Африка", констатира той в доклад, отбелязва АФП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Подготвят се за гражданската война в САЩ. Патриотите вече са готови да ликвидират управляващият задкулисен "елит". Само чакат команда от щабът и почва шоуто. Като освободят САЩ после идва наред и Европа и ЕС ще отиде в историята.
6
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пиндостан си прави объркващи ротациики. Обратно на заглавието:"Съединените щати не се изтеглят, нито се отказват от ангажиментите си към Африка", подчерта пентагонът. Пиндостанските въоръжени сили ще "запазят своя капацитет да провеждат целенасочени операции в Сомалия".
5
1
 
7
 
! Отговори
до мик преди 3 години
Абе тъй, ама да не стане като в оня виц когато Китай обявил война на Германия 4 пъти и 4 пъти се отказвал накрая, а поляците казали да, ама китайците минаха 8 пъти през Полша...
4
1
 
18
 
! Отговори
M.I.C. преди 3 години
Само разкарват войничетата. Тръмп навън после Байдън обратно.
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
JUST A FRIENDLY REMINDER JOE BIDEN IS NOT THE PRESIDENT ELECT
2
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, нищо Байдън после пък ще ги вкара.
1
4
 
25
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Големите компании и демонратите не могат да простят на Тръмп,че не направи нито една война!