Тръмп обеща ключово лечение срещу COVID на всички, но го получиха само близките му

Президентът се е вглабил в загубата на изборите
11 дек 2020 21:56, Нели Христова
70
Тръмп обеща ключово лечение срещу COVID на всички, но го получиха само близките му
Снимка: БГНЕС

След като Доналд Тръмп прекара три дни в болница и пребори коронавируса, той направи едно обещание във видео обръщение към нацията: "Искам всички да получат същото отношение като вашия президент, защото се чувствам страхотно. Чувствам се перфектно", каза Тръмп. "Мисля, че беше благословия от Бог, че се заразих. Това беше прикрита благословия."

Два месеца по-късно Тръмп все пак е помогнал на някои хора да получат достъп до експерименталните лечения, с които той бе лекуван. Тези хора са главно негови близки приятели и сътрудници, много от които са се заразили с вируса, като са пренебрегнали препоръките, които имат за цел да ограничат разпространението му.

Още по темата
Но помощта на президента не се разпростира върху милиони други американци, които също са се заразили с вируса, оставяйки болниците и здравните специалисти да решат кой може да получи най-обещаващите лечения, чиито брой е силно ограничен.

Въпреки че Тръмп притисна американската администрация по храните и лекарствата да одобри бързо експерименталните лечения, той все още не е гарантирал, че "всички" ще могат да ги получат безплатно. Погълнат от загубата на изборите, той дори не споменава скока в случаите на заболели от коронавирус и не коментира рекордните смъртни случаи в страната.

Но пък Тръмп е по-активен, когато хората, които познава, се разболяват.

Тръмп лично се е намесил, за да гарантира, че министърът по градското развитие Бен Карсън се е лекувал със същата терапия с моноклонални антитела, с която бе третиран президента в Националния военномедицински център "Уолтър Рийд".

"Президентът Тръмп следеше състоянието ми и ме препоръча за лечението" написа Карсън във Facebook след възстановяването си. "Президент Тръмп, страхотният медицински екип на Белия дом и феноменалните лекари от Уолтър Рийд обръщаха много голямо внимание на здравето ми".

Личният лекар на Белия също беше изпратен да убеди Руди Джулиани да влезе в болницата, когато стана ясно, че се е заразил с COVID-19 миналата седмица. Адвокатът също получи коктейл от лекарства, за които президентът призна, че са спасили живота му.

"Не исках да отида в болница, но той ми каза: "Не бъди глупав", разказа Джулиани в интервю за WABC Radio тази седмица относно разговора си с д-р Шон Конли - лекарят в Белия дом. "Можем да приключим с това за три дни, ако ви изпратим в болницата."

Друг от близките съюзници на Тръмп, бившият губернатор на Ню Джърси Крис Кристи, също получи експериментално лечение с антитела преди то да бъде разрешено за спешна употреба от FDA.

И четиримата мъже - Тръмп, Карсън, Джулиани и Кристи - попадат в рисковите групи, които са по-склонни да имат тежки симптоми, ако се разболеят от COVID-19.  Но всички те често пренебрегват препоръките за носене на маски и социално дистанциране, които самият Тръмп е омаловажава, докато пандемията опустошава страната.

"Грешно е. Напълно грешно, неетично е и не би трябвало да продължава", казва Арт Каплан, началникът на отдела по медицинска етика в Медицинското училище в Ню Йорк, пред CNN. "Можем да направим изключение за президента като изключително важен политик и да го извадим на върха на някакъв списък. Но когато даваме нормирани, оскъдни лекарства, антитела и легла на определени длъжностни лица - пандемията ще продължи. Да бъдеш известна личност не трябва да се взема предвид. Да бъдеш силно видим политик не трябва да се взема предвид. Не трябва да се взема предвид с кого си свързан."

Подобно на Тръмп, който получи коктейла с антитела Regeneron, докато беше в "Уолтър Рийд", неговите сътрудници получиха лекарства, които все още не са широко достъпни за американската общественост, въпреки обещанието на президента да ги направи безплатни за всеки, който се нуждае от тях.

Това остави в ръзете на здравните служители в Щатите решението кой може да получи лечението, което е спасило живота на Тръмп и вероятно е помогнало на близките му сътрудници да се възстановят.

През ноември FDA даде разрешение за спешна употреба на коктейла от антитела на Regeneron за лечение на високорискови пациенти с леко до умерено заболяване. Но изпълнителният директор на компанията заяви в изявление по това време, че първоначално търсенето може да надхвърли предлагането.

Коронавирусът вече разкри дълбоки пропуски в начина, по който американците имат достъп до здравни грижи. Откритостта, с която Тръмп и неговите съюзници са използвали своето влияние за достъп до обещаващи, но оскъдни лечения, само изостря впечатлението, че качествените здравни грижи са по-лесни за достъп за влиятелните хора.

"Знаете, че имаме несправедлива система. Раздаването на ресурсите разкрива колко несправедлива е била системата през цялото време", каза Каплан.

От своя страна Джулиани изглежда безгрижен, че статутът му на добре позната фигура може да е повлиял на грижите му. "Понякога, когато сте знаменитост, лекарите се притесняват, ако нещо ви се случи и ви преглеждат по-внимателно, и направят всичко както трябва", каза той в радиоинтервюто си тази седмица. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
2
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 3 години
И да не би Френската революция да реши класовия проблем на Франция, м? Премахна ли неравенството...Ха-ха. Премахна Людовик 16, за да получи.....Наполеон.....Премахна аристокрацията, за да получи ...богата буржоазия и новобогаташи. Мноооого справедливо....Така че не ми хвалете революциите, моля.
62
2
 
1
 
! Отговори
malart преди 3 години
Ей, тея "демократите" и техните патрони не оставиха човека с тоя черен пиар. Загуби изборите и медиите им си свършиха работата с фалшивите новини. Или ще продължат по инерция. И още - пише се вглЪбил
61
1
 
8
 
! Отговори
Blowing in the wind преди 3 години
През комунизма беше същото. Всички равни, но другарите по-равни. Върхушката винаги е с привилегии.Само електронно управление, контролирано от всички, може да реши този проблем.Тогава само може да има истинска демокрация. Но това време ще е много далече. 200-300 години.
60
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И Бойко обеща пари за всички ама ги получиха само роднините му.
59
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пaлячото получи поредния ритник по *** от Върховния съд в САЩ. Иска на щата Тексас за отмяна на изборите в 4 други щата беше отхвърлен като несъстоятелен.
58
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПРОТИВ ТРЪМП СА ЛЕВИТЕ ЕКСТРЕМИСТИ
57
0
 
4
 
! Отговори
я пак? преди 3 години
Какво се е направил президентът? "Вглабил" се бил... какво значи това?
56
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя като нашия неще да сдава властта.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поради подобни класови неравенства е започнала фреската революция !? Светът в момента ,е като тенджера под налягане със запушен вентил ....
54
5
 
2
 
! Отговори
Вътрешния пуч преди 3 години
на дончУ белината не успя.
53
5
 
11
 
! Отговори
Клоунадата преди 3 години
на перхидролнотоНедоразумение завърши със загубата във върховния съд на делото заведено от Тексас и още няколко щата за изборни измами.......без да ги има.
52
8
 
6
 
! Отговори
Додо преди 3 години
Китайския вирус, известен още като CCP Virus (вирусът на китайската комунистическа партия) не е шега братя! Пазете се и се молете на Спасителя Наш, Иисуса Христа - Божия Син да ни пази! Страшно е!
51
0
 
6
 
! Отговори
Ванина преди 3 години
Вглабил???
50
2
 
5
 
! Отговори
съвет преди 3 години
Тръмп вкарай Комунистите в Затвора - само това е Спасението!
49
2
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Защо прикривате обявилият Световна биологическа война...умират невинни човешки същества...съучастници сте...кой създаде вируса и защо убива през него???Какво печели???Защо не ни защитихте политици,служби,армии,учени???Ние не сме беанкомати...имате голям проблем...ние можем без вас...а вие???Ние сме Свободни Човешки Същества и Бог ни е дал живота...не се вписваме в схемите ви...ще ви съдим...ще ви търсим отговорност за убийствата!!!Кой убива невинни хора през вируса????
48
7
 
7
 
! Отговори
ЛаптопитеНаБайдънови преди 3 години
Джо Байдън, сина ми Хънтър и брат му Джим, скоро отиват в Затвора! Радследването им тече от месеци.
47
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пука ми за Щатите.Една залязвяща кчина.
46
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Верно ли се е "вглАбил" бе? Малеее много сте зле днеса. За професия коректор не сте чували вероятно, а списвачите са ви с основно.
45
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма друг президент на САЩ който да е нанесъл толкова големи вреди на страната си. Върха на пагубното му управление беше неглежирането на епидемията от Ковид което костваше живота поне на 100 хиляди американци. Никой президент преди него, дори и тия които са водили кръвопролитни войни в американската история не са отговорни за смъртта на толкова много хора.
44
1
 
2
 
! Отговори
ББ преди 3 години
Умират американски граждани!!!Кой и защо допуснахте да убиват американски граждани???Кой обяви Световна биологическа война в която умират и американски граждани???Кой е виновен???Отговорност на виновника кога???Защоа позволихте Свободният Свят да стане жертва на биологическа война????Само факти и неудобни въпроси...изместват темата като ни обещават пари ваксини...на гладният като кажеш..щеви дам...и прималява,Кой убива невинни хора през вируса???