Експерт: Америка е разделена, невъзможно е Джо Байдън да я обедини

Отношенията на САЩ с Русия са в най-ниската си точка
21 дек 2020 22:40, Нели Христова
39

"2020 г. беше пълна със събития, които ще имат дълготрайни отражения в световен план. Ковид кризата обърка плановете на всички. Тръмп се виждаше като победител и беше доста уверен във втория си мандат. Американската икономика бележеше ръст, но Ковид кризата обърка всичко и занули тези успехи", каза експертът по международна сигурност Димитър Гърдев за предаването "Денят ON AIR".

Той подчерта, че американското общество е доста разделено и е почти невъзможно Джо Байдън да го обедини.

"Заявките на новата администрация са изключително показателни. Администрацията на Тръмп проведе най-конфронтационната политика с Русия от Студената война. Тя закри две консулства на Русия в САЩ, изгони над 90 дипломати. Бяха нанесени два мощни ракетни удари в Сирия, там бяха разположени руски войски и това създаде напрежение", обясни експертът.

Според него Сирия все още продължава да е разделена и не е спряло противоречието между основните играчи в конфликта.

"Сериозното навлизане на Турция в конфликта в Либия спаси Триполи от завземането от другия играч - Халифа Хафтар. Новите конфликти ще имат доста сериозно отражение и влияние върху външнополитическите играчи в следващата година. Турция много сериозно участваше и в конфликта в Нагорни Карабах, а Русия се намеси като някаква форма на миротворчество", отбеляза Димитър Гърдев в ефира на Bulgaria ON AIR.

Експертът добави, че отношенията между Русия и САЩ са в най-ниската си точка. По негово мнение ЕС в момента е по-консолидиран, отколкото в началото на годината.

"Противоречията между САЩ и Китай ще продължат. В китайското ръководство се наблюдава облекчение, че риториката на Тръмп ще бъде сменена. Ердоган не получи подкрепа за последната си операция в Сирия и пусна мигрантите към Европа. Видяхме, че ЕС застана твърдо зад Гърция, този ход се оказа, че не е ефективен и е преодолим", коментира още Гърдев.

Той прогнозира, че спорът със Скопие ще продължи и ще бъде принципен, а България не е поставила неизпълними условия.

"България може да получи много и силни съюзници в ЕС, но ние не сме тръгнали към тази конфронтация. Искаме такива отношения със Северна Македония, каквито имат другите държави на Балканите", смята международният анализатор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха ха, тоя Гърдю не беше ли от нашенското Тръмпобщество (ДС)?М?
8
11
 
42
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
америка е дефакто в студена гражданска война с елементи за загорещяване ,вече има утрепани и загинали и от двете враждуващи фракции!Имат и огромен проблем с бездомността!Една залязващя империя хапещя ,като за последно!Да се молим ония дементирал педо дядкааа да не започне войната тук!Ако искаме да същестуваме ,като българи трябва да бием шута на америкнаския окупатор и светвен агрессор друг начин няма!
7
3
 
12
 
! Отговори
Минко 50г. женен преди 3 години
Манете го Бидон, той е пътник. Аз си мечтая за момента когато Хето ще ми извърти една кюрдска мусака, а аз ще и се усмихна и ще я почерпя с домашно вино. Тя ми изглежда податлива въпреки налудничавия си поглед.
6
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на която страна робуват българите тя винаги се разпада
5
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до две години оня с косата и без лице ще го навести
4
5
 
13
 
! Отговори
А.Х. преди 3 години
Джо какъв е тоя поздрав с дясна ръка нагоре.Да не си нацист.
3
6
 
20
 
! Отговори
Джанго преди 3 години
Много обичам да слушам "ескперти", които и един ден не са прекарали в държавата, която коментират.
2
6
 
8
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Само Главната Електорална Единица на България може да обедини всичко,затова си го вземете в Америка.Амин!
1
7
 
32
 
! Отговори
Q-anon преди 3 години
"Експерт: Америка е разделена, невъзможно е Джо Байдън да я обедини"Дубрютру, че кой обича сатанисти лочещи адренохром.